סגור
בניינים אתר בנייה ב עיר רמלה
בניינים אתר בנייה ב עיר רמלה (צילום: עמית שעל)

בלעדי
מהנדסי הערים: "התקנות שנועדו לייעל הוצאת היתרי בנייה - לא יעילות"

במכתבים ששלחו לרפי אלמליח מנכ"ל מנהל התכנון המהנדסים והקבלנים טוענים: תקנות חוק היתר הבנייה יפגעו במטרה לקצר הליכים וימשיכו ליצור סרבול מיותר. בדיון שיערך היום במועצה הארצית לתכנון ובנייה צפוי להיבחן הצעד הבא בנוגע לתהליך רישוי הבנייה

תקנות החוק שנועד לקצר דרמטית את ההליכים להוצאת היתר בנייה יצרו תהליך לא יעיל ומיותר - כך טוענים מהנדסי הערים במכתב שנשלח אתמול (ד') לרפי אלמליח מנכ"ל מנהל התכנון והגיע לידי כלכליסט. אל הטענות מצטרפת גם התאחדות הקבלנים בוני הארץ, במכתב שגם היא שלחה הבוקר לאלמליח בדיוק באותו נושא. המכתבים נשלחו לקראת דיון שמתקיים היום במועצה הארצית לתכנון ובנייה ונועד לאשר את התקנות שאותן מבקרים מהנדסי הערים והקבלנים. התקנות מסדירות חוק חדש שנועד לייצר מהפך תכנוני, שאושר לפני חודש ומאפשר לאדריכלים מורשים להוציא היתר בנייה במקום ועדות מקומיות של עיריות כפי שהיה עד עתה. אלא שעל פי התקנות מהנדס העיר צריך לבדוק כל בקשה להיתר בנייה ולהחליט האם להעביר אותה לאדריכל מורשה להיתר. במילים אחרות התור והסרבול הכרוכים בהמתנה לעירייה נשארים - ולכן מהנדסי הערים עצמם סבורים שהתקנה הזו מוציאה את העוקץ מהחוק.
"מקודם תהליך לא מתואם, לא יעיל ומיותר במסגרתו, ובניגוד לכל ההבנות שעמדו בבסיס החקיקה של רישוי באמצעות מורשה להיתר, יתבקשו מהנדסי הערים לבדוק כל בקשה של מורשה להיתר בנייה, ולהחליט האם להעביר את הסמכות להיתר אל המורשה להיתר", נכתב במכתב שעליו חתומים אורית כהן מנכ"לית איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, וגיא רוזנפלד יו"ר האיגוד ומהנדס העיר בית שמש. ובהמשך מוסיפים "קידום התקנות במתכונת המוצעת הוא בגדר לשפוך את התינוק עם המים ומעבר לכך עשוי לאיין את תכלית החקיקה שנועדה לייצר מסלול מקביל של רישוי על ידי בעלי מקצוע שהוסמכו לכך על ידי רשם המהנדסים והאדריכלים".
על מכתב התאחדות הקבלנים חתומה ניצן פלדמן סמנכ"לית הארגון ובו נכתב בין היתר "אנו סבורים כי נוסח התקנות כפי שהוצג, אינו עומד במטרת החוק ועלול להביא לסיכול יישומו בפועל עד כדי הפיכתו לאות מתה".
העובדה כי שני הגופים האלה טוענים כי התקנות פוגעות בתכלית החוק חשובה, משום שכל אחד מהגופים מייצג קהל יעד מצידו האחר של המתרס. בצד האחד מהנדסי הערים שאמורים לספק שירות ליזמי הנדל"ן, והמצד השני יזמי הבנייה והקבלנים, כולם סבורים שהתקנות מסכלות את התכלית שלשמה נוצר החוק.
הליך הוצאת היתר בנייה בעיריות הפך בשנים האחרונות למסורבל, ארוך וייקר והוא תרם לעליית מחירי הדיור. יש לא מעט ערים שבהן חולפות שנתיים ויותר מרגע שהיזם מגיש בקשה להיתר בנייה ועד שהוא מתקבל בפועל. התופעה הזו פוגעת במאמצים להגדלת היצע הדירות, ומייקרת את עלויות המימון של הקבלנים, התייקרות שמתגלגלת לרוכשי הדירות. בשנת 2022 אושר חוק שנועד לפתור את הבעיה על ידי העברת הסמכות להוצאת היתר בנייה לאדריכלים פרטיים שקיבלו הסמכה מיוחדת לכך. ובתנאי שלפחות 80% מהשטח שאמור להבנות על פי הבקשה להיתר, מיועד למגורים.
באותה עת החוק העניק לרשויות המקומיות את הזכות להחליט האם להשתמש בהליך לאישור היתרי בנייה על ידי אדריכל פרטי חיצוני. תיקון החוק שאושר לפני כחודש הפך זאת לחובה, כך שכל יזם יכול לפנות לאדריכל מורשה להוצאת היתרים. אדריכלים יכולים לקבל הרשאה להנפקת היתרי בנייה עם עמדו בשורה של תנאים, ובהם בין היתר ניסיון מוכח. על פי אתר משרד העבודה מאז אושר החוק כ-30 אדריכלים הפכו מורשים להוצאת היתר.