ועדת הערר בלמה את עיריית הרצליה: בית ספר ושבט של הצופים? לא על חשבון היזם
בשנים האחרונות, הרשויות העלו את היקף המטלות הציבוריות שהן משיתות על היזמים. ועדת הערר של מחוז ת"א קבעה כי האחריות בהקמת מבני ציבור משמעותיים דוגמת בית ספר ומעונות יום היא על הרשות המקומית ואין להטיל אותה על היזמים
ועדת הערר לרישוי מחוז תל אביב, בראשות עו"ד סילביה רביד, ביטלה מטלות ציבוריות נרחבות שדרשה עיריית הרצליה מהיזם במסגרת תוכנית להתחדשות עירונית. מדובר בחלק ממגמה שבה מנסות ועדות הערר להילחם בהתניה של תוכניות בביצוע מטלות ציבוריות על ידי היזם למרות שבפועל הן באחריות הרשות המקומית.
במקרה המדובר, אישור התוכנית בוועדה המקומית הובילה לכך שיישום התוכנית עמד בסימן שאלה ברקע לחשש כי התוכנית לא תהיה כלכלית עבור היזם בשל המטלות הציבוריות שהושתו עליו הכוללות הקמת בית ספר, גני ילדים, שבט צופים ועוד.
התוכנית המדוברת נקראת מתחם גורדון והיא מייעדת את המתחם המשתרע על שטח של כ-43 דונם להתחדשות עירונית. המתחם ממוקם מדרום וממזרח לרחוב ארלוזורוב, ממערב לרחוב דרך ירושלים ומצפון לרחוב בית"ר. במסגרת התכנית מתוכנן פינוי של 120 יח"ד קיימות במבני שיכון בני 2-3 קומות, לטובת הקמת 425 יח"ד וכן עבור שימושי מסחר, שטחי ציבור, תשתיות ופיתוח ומערך דרכים ורחובות.
נגד התוכנית הוגשו עררים רבים, אך הוועדה המחוזית הדגישה בהחלטתה את ההיבטים של המטלות הציבוריות. בעניין זה הוגשו שני עררים שונים, האחד נוגע להתנגדות להשית את המטלות הציבוריות על היזמים, והשנייה נוגעת לכך שהקרקע הכילה מטלות ציבוריות רבות שנועדו לתת מענה לשכונה כולה ולא רק לשכונה שבתוכנית.
בנוגע לערר על ההחלטה של הרשות לחייב את היזם במטלות ציבוריות כולל הקמת בית ספר וגני ילדים שהן מטלה מובהקת של הרשות המקומית, נכתב בהחלטה, כי הנושא העסיק מאד את חברי הוועדה, "הקמת מוסדות ציבור שונים... אמורים להיעשות על חשבון של הרשות המקומית ולא על חשבון היזמים. הוא הדין בהרחבת וסלילת דרכים, התווית שבילים וכיו"ב עבודות שהם בתחום אחריותה של הרשות המקומית...המטלות הציבוריות לא יושתו על היזם אלא יוותרו באחריות הרשות המקומית כמתחייב".
כאמור בהתנגדות טענו התושבים כי התוכנית העלתה את היקף השטחים הציבוריים שהם נדרשים לתת עבורהמבני ציבור, מ-2 דונם קיימים ל-7 דונם וכך למעשה פוגעת בזכותם הקניינית. הוועדה כתבה בנושא זה, "היתרונות באישור תוכנית פינוי בינוי על פני פרויקטי תמ"א הוא ביכולת לתכנן חטיבת קרקע גדולות ולא רק מגרש בודד ולאפשר התחדשות עירונית שאין בה רק משום תוספת יחידות דיור אלא גם משום מתן מענה לצרכים הציבוריים". עוד ציינו בוועדה כי אם כל תוכנית תדאג רק לצרכיה לעולם לא יוקם בית ספר בשכונה שכן מספר התושבים ובהתאם הילדים בתוכנית לא יחייב זאת.