מבצעי הקבלנים משכו את רוכשי הדירות לבאר שבע ברבעון השלישי
מבצעי הקבלנים משכו את רוכשי הדירות לבאר שבע ברבעון השלישי
לפי נתוני הכלכלן הראשי באוצר, ברבעון השלישי נמכרו יותר מ-24 אלף דירות - זינוק של 22% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. באזור באר שבע צפוי להישבר השנה שיא היסטורי במכירת דירות חדשות, כאשר 52% מהרוכשים הגיעו ממחוזות אחרים. המחיר הממוצע באזור עמד על 1.7 מיליון שקל
קצב רכישת הדירות המשיך לעלות ברבעון השלישי של 2024, כך על פי סקירה של הכלכלן הראשי במשרד האוצר, ד"ר שמואל אברמזון. מבצעי הקבלנים ומחירי הדירות הנוחים יחסית משכו את הקונים לאזור באר שבע.
בתקופה הנסקרת נחתמו עסקאות למכירת 24,728 דירות, גבוה ב-22% ממספר הדירות שנמכרו ברבעון השלישי של שנת 2023 (כ-20 אלף דירות). בהשוואה לרבעון הקודם מדובר בעלייה של 5%. ברבעון השלישי של 2023, שהסתיים כמה ימים לפני טבח 7 באוקטובר, נרשם שפל היסטורי במספר העסקאות לרכישת דירה. הירידה במספר העסקאות החלה ברבעון השני של 2022, כאשר בנק ישראל החל להעלות את הריבית. שיא השפל נרשם ברבעון האחרון של 2023 שהושפע בעיקר מהמלחמה, שבעקבותיה באוקטובר נחתמו רק כ-2,000 עסקאות.
ההתאוששות שהשוק מגלה בקצב המכירות היא יחסית לשפל הזה, אך בהשוואה היסטורית עדיין מספר העסקאות רחוק מהשיאים שנרשמו בשנת 2021. על פי אברמזון, מתוך 91 רבעונים שחלפו מאז החלו לאסוף נתונים בראשית שנות האלפיים, הרבעון השלישי של שנת 2024 מדורג במקום ה-51 בקצב מכירת הדירות.
מי שמושך את השוק למטה הם מוכרי דירות יד שנייה, פלח שוק שבו יש האטה חדה מאז עליית הריבית. בסך הכל נמכרו 14,028 דירות יד שנייה - אמנם גבוה ב-15.1% מהרבעון השלישי של 2023, אך בהשוואה לרבעון השלישי של 2022 שבו נמכרו 19 אלף דירות יד שנייה זו צניחה של 26%.
בפילוח גיאוגרפי של העסקאות מיד שנייה עולה כי אזור תל אביב ונתניה מושכים את השוק כלפי מטה. על פי אברמזון, מספר העסקאות שנרשמו בהם בתקופה הנסקרת הוא מהנמוכים ב-23 השנים האחרונות. הסיבה לכך לדעתו היא הרמה הגבוה יחסית של מחירי הדירות, כאשר המחיר הממוצע של דירה מיד שנייה בהם גבוהה יותר מאשר מחיר ממוצע של דירה חדשה בכל האזורים האחרים בארץ, למעט ירושלים. לרמת המחירים הזו מתווספת גם הטבת מימון שמרבית הקבלנים מציעים ובמסגרתה קונים יכולים לשלם רק 10%-20% ממחיר הדירה במועד החתימה, ואת היתר באכלוס. שילוב של אלה מהווה תמריץ לקונים לוותר על דירות יד שנייה ולחפש פרויקטים חדשים גם אם הם בשולי אזור הביקוש.
מבצעי הקבלנים בשילוב עם מחירי דירות נוחים הובילו לנדידה של רוכשי הדירות לבאר שבע. על פי הכלכלן הראשי, רק 48% מהרוכשים באזור באר שבע מתגוררים במחוז דרום. המחיר הממוצע של הדירות שרכשו היה 1.7 מיליון שקל והמחיר החציוני 1.6 מיליון שקל.
המגמה הזו מתבטאת היטב בקצב המכירות באזור באר שבע. על פי אברמזון, צפויי להישבר בו השנה שיא היסטורי של מכירת דירות חדשות. בהתאם, שיעור העסקאות שבוצעו באזור באר שבע מתוך כלל העסקאות בשוק החופשי (כלומר לא כולל מחיר למשתכן ותוכניות ממשלתיות חלופיות) הגיע ברבעון השלישי השנה ל-17.5%. ב-23 השנים האחרונות, רק ברבעון הראשון של שנת 2023 שיעור העסקאות באזור באר שבע היה גבוה יותר (19%).
הנדידה לבאר שבע נראית גם בבחינה של מספר הדירות שקנו רוכשי דירה ראשונה. על פי הסקירה, בכל הארץ נרכשו 14,101 דירות על ידי אנשים השייכים לסגמנט הזה, וזו עלייה של 20% לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה. מתוך העסקאות האלה, 11,813 הן של דירות בשוק החופשי וכל השאר הן דירות שנמכרו במסגרת אחת התוכניות הממשלתיות כגון מחיר למשתכן. בחינה של עסקאות בשוק החופשי מגלה עלייה של 26% לעומת הרבעון השלישי של שנת 2023. אבל באזור באר שבע נרשם זינוק של 40%, כאשר נמכרו בשוק החופשי 2,197 דירות. זה הנתון הרבעוני הכי גבוה מאז שנת 2010 לפחות. בידי הכלכלן הראשי אין נתונים מוקדמים יותר.
מאז פרוץ המלחמה והעלייה בגלי האנטישמיות, נשמעת הערכה כי תושבי החוץ יהגרו לישראל בהמונים. על פי הכלכלן הראשי, אכן יש עלייה במספר העסקאות לרכישת דירה שקבוצת האוכלוסייה הזו ביצעה, אך רק בהשוואה לרבעון המקביל בשנה שעברה. במונחים היסטוריים, אנחנו עוד רחוקים מהשיא.
בסך הכל תושבי חוץ רכשו ברבעון השלישי של השנה 621 דירות, זינוק של 95% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. אבל היו כאן רבעונים שבהם נמכרו כ-1,200 ו-1,400 דירות לתושבי חוץ. העסקאות של תושבי חוץ הן רק 2.5% מכל העסקאות שנרשמו ברבעון השלישי השנה, ועל פי הכלכלן הראשי הנתון הזה "נמוך משמעותית בהשוואה היסטורית". למעשה רק בירושלים מורגשת כניסה של תושבי חוץ: 387 מהדירות שרכשו תושבי חוץ הן בירושלים, כך ש-62% מהעסקאות של פלח האוכלוסייה הזה בוצעו בבירה. מדובר ב-13% מתוך סך העסקאות בירושלים, וזה הנתון הגבוה ביותר מתחילת שנות האלפיים.
בבחינה של ערים שבהן נרשמו מרבית הרכישות בשוק החופשי מובילה ירושלים עם 1,386 עסקאות, אחריה באר שבע שבה נמכרו 1,267 דירות וחיפה עם 1,257 עסקאות. על רקע הפסקת האש בצפון עולה מהסקירה כי ניכרים סימני התאוששות במחוז צפון, כאשר בקרית שמונה נמכרו 38 דירות לעומת 8 בלבד ברבעון השני של השנה, ובצפת 101 דירות - עלייה של 55% לעומת הרבעון הקודם.