משרד החקלאות נגד הפיכת הותמ"ל לקבועה: משנת 2014 נגסה ב-17% מהתוצרת של ישראל
משרד החקלאות נגד הפיכת הותמ"ל לקבועה: משנת 2014 נגסה ב-17% מהתוצרת של ישראל
משרד החקלאות שלח התנגדותו להפיכת הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור, שפועלת מ-2014 מתוקף הוראת שעה, לוועדה קבועה. רענן אמויאל ממשרד החקלאות לשר דיכטר: "המשך הפיתוח על קרקעות חקלאיות פוגע בביטחון המזון ובתוצר החקלאי במשק ועלות גבוהה של פיצויים על הקרקע"
משרד החקלאות שלח אתמול (ג') את התנגדותו להפיכת הותמ"ל (הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור), שפועלת מאז 2014 מתוקף הוראת שעה, לוועדה קבועה. מכתבו של רענן אמויאל, מנהל אגף בכיר לקרקע חקלאית, המופנה לשר החקלאות, אבי דיכטר, בוטה בחריפותו. בין היתר כתב: "נוכח פגיעתו החמורה של חוק הותמ"ל במרחב הכפרי-חקלאי ובערכים סביבתיים, ועקב חוסר האיזון הגלום בו ואשר בא לידי ביטוי בהרכב הוועדה הקבוע בו, מלכתחילה נקבע החוק כהוראת שעה, שיעודה לעמוד בתוקף למשל ארבע שנים בלבד. כיום, אחרי יותר מעשר שנות פעילות, אין מקום להאריך את תוקף הוראת השעה כלל".
בתחילת החודש פורסם, אחרי פרסום מוקדם יותר בחודש מרץ, תזכיר החוק המבקש להפוך את הותמ"ל לוועדה קבועה, באתר החקיקה הממשלתי במשרד המשפטים. לפי ההסבר הנלווה לתזכיר יש עתה הכרה, או ליתר דיוק השלמה, עם כך שיש צורך במוסד תכנון ארצי קבוע שיעסוק בתכנון מואץ של מגורים לצד הוועדות המחוזיות. המהלך מתורץ גם בסמכות הוועדה לתכנון סביבות המטרו- הליך שצפוי להימשך שנים ארוכות. הנושא נדון כבר בחודש פברואר במועצה הארצית לתכנון ובנייה, הוגש לתקופה של שלושה שבועות, להערות הציבור, ויועבר לאחר מכן לאישור וועדת השרים לענייני חקיקה והכנסת.
הותמ"ל הוקמה ב-2014 במטרה לקדם תכנון מהיר של תוכניות מגורים גדולות של מתחמים שהוכרזו על ידי הממשלה כמועדפים לדיור, במסגרת הליך תכנוני מיוחד הנותן עדיפות לפיתוח באדמות מדינה. לשם כך ניתנו לוועדה מרבית הסמכויות של המועצה הארצית לתכנון ולבנייה וכן סמכות לאשר תוכניות שהוראותיהן גוברות על הוראות הקבועות בתוכניות מתאר ארציות אחרות. מרבית החברים בוועדה הם נציגי ממשלה והתוכניות בהן היא דנה נבחרות על ידי חברי הממשלה. בראש הוועדה עומד יו"ר מטה התכנון נתן אלנתן, שהוא מינוי של שר הפנים.
במסמך ארוך ויסודי שמנהל התכנון חיבר בחודש אוקטובר 2024, וכותרתו "תיאור התהליך לגיבוש רגולציה מיטבית ולהערכת השפעותיה", ותכליתו הסברת ההגיון בהפיכת הותמ"ל לוועדה קבועה מוסבר כי "מההשוואה בין החלופות (המצב הקיים, הארכת הוראת השעה והפיכת הותמ"ל לקבועה, ג.נ) עולה כי בהיבט של אפקטיביות העמידה ביעדי התכנון למגורים, ובהיבט ההשפעה על משק הדיור, החלופה המיטבית היא ביטול מנגנון הוראת השעה ויצירת חוק המקים את הותמ"ל כמוסד תכנון קבוע".
האפקטיביות של הותמ"ל בהאצת אישור תוכניות בנייה גדולה מוכחת לכאורה. מתוך המסמך: "מסקירה כללית של פעילות הותמ"ל ביחס ליתר מוסדות התכנון האמונים על תוכניות למגורים עולה כי פעילות הועדה לבדה מהווה 31% מסך התוכניות המאושרות בכל ענף הדיור. תהליכי חוסר הוודאות שצוינו (הכוונה להארכת הוראת השעה, ג.נ) משפיעים ישירות על תפוקות הוועדה באופן שנתי ורב שנתי".
עורכי המסמך מודעים לביקורת הרבה כנגד הותמ"ל: "סביר כי הסוגיה המרכזית שתעלה תהיה לעניין סוגיית הסמכויות המוקנות לוועדה. בהקשר זה ראוי לציין כי הותמ"ל עושה שימוש מידתי בסמכויות אלו ובפריסה רב שנתית נראה כי רק במקרים ספורים בלבד תוכניות הותמ"ל גברו על תכניות מתאר ארציות או מחוזיות. תיקון החקיקה יוביל לעבודה רציפה של הוועדה, במגמת שיפור והתייעלות קבועה תוך יכולת להוביל מדיניות תכנונית ארוכת טווח וייעול הממשקים הארגוניים של הוועדה. רמת הישימות של חלופת חוק קבוע לותמ"ל גבוהה משום שמדובר בייעול רגולטורי לגוף קיים וכי הוועדה הוכיחה את נחיצותה ויעילותה ממועד הקמתה ועד כה".
רענן אמויאל, מנהל אגף בכיר לקרקע חקלאית במשרד החקלאות, טוען במכתבו המפורט לשר החקלאות כי מרבית השטחים של תוכניות הותמ"ל נמצאים על שטחים פתוחים, חקלאיים וטבעיים: "מנתוני משרד החקלאות עולה כי מעל ל-100 אלף דונם קרקע חקלאית פעילה נכללים בקווים הכחולים של המתחמים המועדפים לדיור שהוכרזו. נוסף לשטחים אלו, היקף השטחים החקלאיים הכלואים במרקמים העירוניים ועל כן הם בעלי פוטנציאל להכרזה כמתחם מועדף לדיור הם כ-400 אלף דונם חקלאיים, וזאת ללא הכללת שטחים חקלאיים המתחמים שיוכרזו עבור ישובי מיעוטים וישובים מיוחדים אחרים ע"פ תמ"א 35". אמויאל רובע: "יודגש כי מאז 2014 ננגסו ע"י הותמ"ל 100 אלף דונם, השקולים לכ-370 אלף טון פירות וירקות בשנה, המהווים כ-17% מהתוצרת החקלאית של ישראל".
עוד הוא מוסיף: "בנוסף לאובדן התוצר החקלאי מהשטחים החקלאיין שיושבתו יהיה על המדינה לפצות את החקלאין על השבת הקרקע, בהתאם להחלטות מועצת מקרקעי ישראל ניתן להעריך פיצוי של קרוב ל-50 אלף שקל לדונם ברוטו. עבור 100 אלף דונם ברוטו יגיע גובה הפיצוי לכ-5 מיליארד שקל. המשך הפיתוח על קרקעות חקלאיות נושא בחובו אם כן פגיעה משמעותית בבטחון המזון ובתוצר החקלאי במשק ועלות גבוהה של פיצויים על הקרקע".
אתמול שלח מנכ"ל מרכז השלטון האזורי בישראל, איציק אשכנזי, מכתב לכל ראשי המועצות האזוריות ובו הוא קורא להם להתנגד להפיכת הותמ"ל לקבועה: "הותמ"ל, ועדה דרקונית שעוקפת את התכנון ואת הציבור, הוקמה כוועדה זמנית לפני כעשור במטרה לפתור את משבר הדיור. מאז תוכננו ואושרו במוסדות התכנון כמיליון דירות שטרם נבנו. שטח תכניות הותמ"ל עומד על כ-200 אלף דונם מתוכן יפגעו כ-150 אלף דונם חקלאות. בפועלה היא גורמת נזק לעשרות ישובים חקלאיים ולמועצות, לשטחים הפתוחים, לביטחון המזון ולאיכות התכנון במדינת ישראל. על פי החלטת היו"ר והנהלת מרכז השלטון האזורי סוכם שהמרכז יאבק בהצעה החדשה. קיימת חשיבות רבה במספר רב של מתנגדים להצעות החוק ועל כן אני מבקש את התגייסותכם להגשת עמדת המועצה שלכם לתזכיר החוק".