סגור
קריית שמונה מלחמת חרבות ברזל עיר נטושה שוממה עיר רפאים
קריית שמונה (צילום: אביהו שפירא)

התוכנית להכפלת קריית שמונה מגיעה לוותמ"ל

שתי תוכנית להקמת רובעי ענק בעיר, שבה נמצאים כרגע רק 6,000 תושבים, יעלו בשבוע הבא לדיון. התכנון: להפוך את העיר למטרופולין של 70 אלף תושבים

בשבוע הבא יעלו לדיון תוכניות להקמת שני רובעי ענק חדשים בקריית שמונה. לראשונה, תתקיים ישיבה משותפת של הוועדה המחוזית צפון והותמ"ל (הוועדה למתחמים מועדפים לדיור) ובה ידונו בהקמת "רובע הנחלים" – ובו 4,000 יחידות דיור חדשות – ובתמ"ל 1126, שבמסגרתה ייבנו 2,514 דירות ועוד 500 אלף מ"ר שטחי תעסוקה.
שתי התוכניות ממוקמות על שטחים חקלאיים, ממזרח לעיר הקיימת ומשני עברי כביש 9779, המוביל לכיוון שדה נחמיה וכפר בלום, שלא נמצאים כיום בשטח המוניציפלי של עיריית קריית שמונה.
תוכנית רובע הנחלים, שהיא יוזמה של רמ"י (רשות מקרקעי ישראל), מתפרסת על שטח של 1,234 דונם, ומציעה הקמת רובע עירוני שבמרכזו פארק ובו זורם נחל הקולט את מי נחל עיון ונחל שניר. על פי התוכנית, דרך 9779 אמורה להפוך לרחוב עירוני אינטנסיבי בעירוב שימושים. בניצב לדרך 9779 מתוכנן רחוב עירוני חדש שימשיך צפונה ויתחבר לרשת עירונית רציפה והמשכית אשר לאורכה ולרוחבה שימושי מגורים, מבני ציבור, פארק עירוני ואזור תעסוקה ותעשייה. על התוכנית חתום צוות מתכננים בראשות אדר' דודי גלור.
תמ"ל 1126, שתיחשף בישיבה, מתפרסת על שטח של 1,702 דונם, שממוקמים מדרום לתוכנית רובע הנחלים, וליתר דיוק, מהצד השני של דרך 9779. על פי הוראות התוכנית, שעליה חתום צוות בראשות אדר' יחיאל קורין, "בלב הרובע מתוכנן מרכז תחבורה המהווה נקודת קצה של הרכבת הכבדה. מרכז התחבורה כולל גם שימושי תעסוקה, מסחר ושטחים ציבוריים נוספים".
משמעותן של התוכניות לעתידה של קריית שמונה, שספגה פגיעות משמעותיות במלחמה, היא גדולה. בקריית שמונה התגוררו לפני המלחמה כ־24 אלף תושבים, ועם בנייתם של שני הרבעים החדשים – מדובר על הכפלת אוכלוסיית העיר. לפי מסמך העירייה שהתפרסם ב־2021, העיר נמצאת בקיפאון מבחינת גידול האוכלוסייה, היא מזדקנת ודור הביניים עוזב. מי שהגיעה אליה היתה בעיקר אוכלוסיית מעבר כמו סטודנטים. קצב גידול האוכלוסייה בעיר עמד ב־5 השנים האחרונות על 0.3%, כשהממוצע הארצי נאמד בכ־2%.
אין עדיין אומדן ברור, אך שתי התוכניות מציעות גם הגדלה משמעותית של שטחי תעסוקה, שהיא הכרחית לגידולה של העיר. תוכנית רובע הנחלים תעבה את אזור התעשייה הצפוני הקיים, ואילו תמ"ל 1126 תאפשר בניית אזור תעשיה דרומי.
אביחי שטרן, ראש עיריית קריית שמונה, מסביר שמדובר בתוכניות שהיו בקנה עוד לפני 7 באוקטובר ושעתה מקבלות תאוצה: "המשבר הפך להזדמנות וגרם לכולם לעבוד יותר מהר. הרצון שלנו הוא להפוך את קריית שמונה לעיר מטרופולין, עם 60 אלף איש, עם מלוא השירותים לכל תושבי הצפון".
לצד השאיפות שלו, שטרן מודע שהדרך לשם היא לא פשוטה והוא אומר בפירוש שהעיר נערכת בטווח הקצר גם לגל עזיבות. "כרגע נמצאים בקריית שמונה 6,000 תושבים, כרבע מכל התושבים", הוא אומר, "אני מעריך שכל תושבי קריית שמונה יחזרו כדי לקבל את המענקים שהמדינה מציעה, אבל יהיה גל עזיבה משני. אף אחד לא אומר שמחר בבוקר יהיה ורוד. החזון שלי הוא ארוך טווח".
בטווח הרחוק הוא בטוח של־6,514 הדירות החדשות שהוא מקדם יהיה ביקוש. "במועצה האזורית גליל עליון היו 11 אלף איש והיום הם 22 אלף. מאיפה באו התושבים החדשים האלה? הם בני קריית שמונה, כולל אח שלי. לפני 7 באוקטובר לא היה בקריית שמונה בינוי, אבל ביקוש תמיד היה ויהיה. בהגרלה של רמ"י לשיווק 26 מגרשים לבניית צמודת קרקע, לפני שלוש שנים, אני הייתי מספר 1,410, ואני בן המקום עם שני ילדים".