משבר בענף הבנייה: המדינה לא מחדשת רישיונות לתאגידי כוח אדם שלא שילמו אגרות במלחמה
משבר בענף הבנייה: המדינה לא מחדשת רישיונות לתאגידי כוח אדם שלא שילמו אגרות במלחמה
תאגידי כוח אדם סירבו לשלם אגרות על 3 חודשי המלחמה הראשונים בטענה שבתקופה זו אתרי הבנייה הושבתו, והם נדרשו לדאוג לעובדים למחייה מבלי שקיבלו על כך הקלות. התוצאה: רשות האוכלוסין מסרבת לחדש לתאגידים את הרישיונות ל-2025, מה שמעמיד אותם בסכנה. ההסתדרות והקבלנים לשרי הפנים והאוצר: "מצב בלתי נסבל שמסכן את הענף"
המאבק בין תאגידי כוח אדם לבניין לבין רשות האוכלוסין וההגירה הולך ומחריף בימים האחרונים כאשר כל צד מתבצר בעמדתו.
המאבק החל בשל סירובם של התאגידים לשלם את האגרות עבור העובדים הזרים בתאגידים במשך 3 החודשים הראשונים למלחמה, זאת בשל הטענה כי אתרי בנייה רבים הושבתו בתחילת המלחמה ובתקופה זו נדרשו התאגידים לדאוג לעובדים למחייה מבלי שקיבלו על כך פיצוי או הקלות באגרות. התאגידים הבהירו, כי בחודשים אלה שררה אי-ודאות רבה בענף גם בשל המצב הביטחוני הקשה וגם לנוכח עצירת כניסתם של פועלים פלסטינים ארצה.
בעקבות סירובם של התאגידים לשלם את האגרות, החליטה רשות האוכלוסין וההגירה שלא לחדש למספר רב של תאגידי כוח אדם זרים בענף הבניין את הרישיונות לשנת 2025. לטענת התאגידים, ההחלטה של רשות האוכלוסין תמנע מהם להעסיק עובדים זרים בענף החל ממועד פקיעת הרישיון, ולכן ישנה סכנה לשיתוק אלפי אתרי בנייה ברחבי הארץ. בעניין זה הוגשו עד כה חמישה ערעורים ובקשות דחופות לסעדים זמניים, על ידי מספר תאגידים המבקשים את סיועו של בית הדין הארצי לעבודה.
בערעורים טענו התאגידים כי ההחלטה שלא לחדש להם את רישיונות התאגיד התקבלה על ידי הרשות מבלי שנערכו לתאגידי הבניין הליכי שימוע מסודרים, והיא מבוססת על טענה בדבר אי תשלום אגרות עבור החודשים אוקטובר עד דצמבר 2023 – תקופה קשה במיוחד לאחר פרוץ מלחמת חרבות ברזל, שפגעה קשות בענף הבניין, הן בשל סגירתם של אתרי הבנייה לתקופות ממושכות, הן בשל עצירת כניסתם של עובדי הרשות הפלסטינית והן בשל הימלטותם של עובדים זרים רבים ששהו בישראל ערב המלחמה.
עוד הם טענו, כי חיוב מיידי של התאגידים המורשים באגרות שנאמדות במיליוני שקלים ללא שניתנה להם שהות להתארגנות או פריסת חובות האגרה, משמעותה פגיעה חמורה בתאגידים המורשים שנאלצו לשאת בחודשים אלו בהוצאות רבות כאשר הכנסתם קטנה משמעותית בשל פגעי המלחמה. לדברי אלדד ניצן, יו"ר התאחדות תאגידי כח אדם בענף הבניין "החלטה זו פוגעת לא רק בתאגידים, אלא גם בפרויקטים רבים שכבר יצאו לדרך, בציבור הצרכנים ובמאות משפחות התלויות בענף הבנייה לפרנסתן".
במקביל לפנייתם של חלק מהתאגידים שצברו חוב מול רשות האוכלוסין וההגירה (כ-20 מתוך 200 תאגידים), טוענים 110 תאגידים אחרים כי הרשות מפגרת בחידוש רשיונם ללא סיבה, ובהיעדר רישיון לא ניתן לבטח את הפועלים כך שהם לא יוכלו לעבוד. מדובר בכ-20 אלף פועלים.
בעקבות הסכנה שבהשבתת אתרי הבניה פנו היום (ד') יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד ונשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ ראול סרוגו לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' ולשר הפנים משה ארבל בבקשה שיתערבו באופן מיידי במשבר בענף הבנייה שלטענתם מאיים על פרנסתם של אלפי עובדים וכן על איתנותן של החברות המעסיקות.
"מצב דברים זה אינו מתקבל על הדעת, ומעמיד בסיכון רב את מטה לחמם ופרנסתם של רבים מן העובדים הזרים בענף הבניין, המועסקים על ידי אותם תאגידים", כתבו בר-דוד וסרוגו לשרים והוסיפו כי המצב פוגע מהותית ברציפות הפעילות בענף, ועלול לסכן באופן מוחשי את איתנותן הכלכלית של חברות הבנייה ואת יכולתן לעמוד בהתחייבויות מול הרוכשים ומול צדדים שלישיים לרבות ספקים ולקוחות.
מרשות האוכלוסין וההגירה נמסר בתגובה: "מדובר בחוב של מספר תאגידי בניין שעשו דין לעצמם ולא שילמו אגרות בגין העסקת עובדים זרים בהתאם לחוק עבור 3 חודשים בשנת 2023. אין מחלוקת על כך שתאגידים אלו לא שילמו את האגרות וכי הם מחויבים בתשלום האגרות בהתאם לחוק".