בלעדיהסוף לחזון החקלאי? יישוב הווילות שיוקם לצד כפר הנוער ההיסטורי אשל הנשיא
בלעדי
הסוף לחזון החקלאי? יישוב הווילות שיוקם לצד כפר הנוער ההיסטורי אשל הנשיא
משרד השיכון מקדם הקמת ישוב בן 500 וילות ליד באר שבע ואופקים, למרות התנגדות חריפה של המועצה הארצית לתכנון: "היישוב עלול לפגוע בתפקודו הראוי של המוסד החקלאי וכן בערים הסמוכות, ולפגוע בהשגת יעדי הממשלה". החברה להגנת הטבע: "חוץ מפגיעה בשטח, זו פגיעה סביבתית רחבה"
"תזכיר עדכון לתכנון" ישוב קהילתי חדש בנגב בשם "אשל הנשיא", שהגיע לידי כלכליסט, מלמד שבימים אלה מקדם משרד הבינוי והשיכון הקמת ישוב פרברי חדש בנגב המערבי, במרחק של 13 ק"מ מבאר שבע. אם השם "אשל הנשיא" נשמע מוכר זה לא מפתיע, מדובר בכפר הנוער הקיים במקום 1952, שאליו יצטרפו עוד 500 יח"ד צמודי קרקע. ההחלטה על הקמת ישוב חדש ליד כפר הנוער התקבלה אמנם בהחלטת ממשלה 748 מ-2015, ואולם, היא נדרשה את המלצת המועצה הארצית לתכנון ובנייה - שהתנגדה לכך בכל תוקף.
בחודש אוגוסט 2018 דנה המועצה הארצית לתכנון ובניה בהקמתם של 6 ישובים חדשים במטרופולין באר שבע. המועצה, בראשותו של זאב בילסקי, אז ראש מטה התכנון הלאומי, דנה והתייחסה לחלופות ולנימוקים שהוצגו להקמת כל אחד מהיישובים, כולל מיקומם, הצידוק והצורך בהקמתם, הימנעות מפגיעה בשטחים הפתוחים וברציפותם והתאמתם למדיניות התכנון הארצית. בפרוטוקול הישיבה הודגש כי "מדיניות התכנון על פיה פועלת המועצה הארצית מבקשת להימנע ככל הניתן מהקמת ישובים חדשים ומדגישה כי ריבוי ישובים חדשים נוגד את עקרונות תמ"א 35, ובעיקר נוגדת את תפיסת התכנון של ריכוז הפיתוח במרקמים העירוניים ומניעת פרבור. הוועדה סבורה כי הקמת ישובים כפריים חדשים בסמוך לישובים עירוניים המציעים מלאי תכנוני נרחב של יחידות דיור המוקדמות על ידי המדינה, עלולה לפגוע בהשגת יעדי הממשלה ובחיזוק הערים. זאת ועוד, הוועדה גם לא השתכנעה בצורך בהוספת יישובים חדשים נוכח פוטנציאל של אלפי יחידות דיור הקיים בתכנון המחוזי והארצי במרחבים אלו".
כך או כך, מעיון בהחלטת המועצה על אישור רשימת 6 הישובים עולה כי החליטה להמליץ על הקמתם של עיר אובות, בערבה התיכונה; ניצנית - ליד כפר הנוער ניצנה; ודניאל - כפר לנוער עם צרכים מיוחדים. מצד שני, המועצה הארצית התנגדה להקמתם של דיה, נוה גוריון ואשל הנשיא. מתוך נימוקי המועצה לאי הקמת הישוב באשל הנשיא: "מדובר בבית ספר חקלאי פעיל הנמצא בסמיכות לעיר באר שבע (גובל ברשת הדרכים הארצית , מצפון מערב לעיר) ולעיר אופקים. המועצה מתנגדת להקמתו של היישוב, העלול לפגוע בתפקודו הראוי של המוסד החקלאי וכן בערים הסמוכות".
עיון בתזכיר המקודם כעת ע"י משרד הבינוי והשיכון, ועליו חתומים צוות מתכננים בראשות "אטריום-יזמות אורבנית", מגלה שחלפו אמנם רק 7 שנים, אך התפיסה הבסיסית השתנתה לגמרי. מתוך המסמך: "כחלק מהיעדים של התוכנית האסטרטגית (התוכנית לפיתוח חבל תקומה, אפריל 2024) עולה רעיון יצירת שדרת ערים כיחידה עירונית ייחודית משולבת ומקושרת. בתוכנית האזורית לחבל תקומה מצוינת מטרת התוכנית להגדלת המרחב האזורי מ-200 אלף תושבים כיום להיקף של כ-650 אלף נפשות בשנת 2050". לפי התזכיר, היחס כיום בין תושבי הכפר לעיר הוא 70% תושבים בערים, לעומת 30% בכפר. עם זאת, הצפי למימוש מלאי התושבים בערים בנוסף למימוש הצמיחה המשוערת במועצות אזוריות מחזק ומעבה את הערים כך שהיחס העתידי בין תושבי הכפר לעיר יעמוד על 80% תושבים בערים לעומת 20% בכפר. במילים אחרות, המלחמה תביא לחיזוק הערים הקיימות ולכן, יש גם הגיון ליצירת התיישבות פרברית חדשה.
לפי יוזמי המסמך, ההגיון להקמת הישוב הפרברי החדש הוא פשוט: אוכלוסיית המועצה האזורית מרחבים צפויה לגדול עד 2040 מ-15 אלף תושבים כיום ל-38 אלף. "אשל הנשיא, הממוקם בסמוך לעיר אופקים, תומך בהרחבת המרחב העירוני הכולל צפוי להגיע ל-676 אלף תושבים עד 2040, ומחזק את האיזון בין ההתפתחות העירונית לבין שמירת הצביון החקלאי והכפרי. במקביל, היישוב תואם את הביקושים למגורים כפריים קהילתיים ומסייע בשימור קצב הצמיחה ביישובים הכפריים ובמועצה, מבלי להוות תחרות לערים בסביבה".
אסף זנזורי, מנהל תחום תכנון בחברה להגנת הטבע: "לא הגיוני שבשנת 2025, עדיין מקימים ישובים פרבריים חדשים במרחק של דקות מערים צומחות כמו ב"ש ואופקים. מצד אחד, עושים תוכניות מתאר לטייב את הערים, עם מחשבה עמוקה על קידום העירוניות האיכותית. ואז, ברגע אחד פתאום מקימים ישוב וילות חדש. בסוף, כל פיתוח בשטחים הפתוחים, יש לו משמעות כפולה: הוא גם פוגע בשטח שעליו יוקם הישוב, וגם מייצר השפעה סביבתית יותר רחבה. כך תשתיות וכבישים ותאורה. מדובר בפגיעה הכי מיותרת שיש".