"עתודת הקרקע האחרונה": עיריית כ"ס עתרה לבג"ץ נגד התוכנית לבניית רובע חדש בצפון העיר
עתירה נגד הכרזת הממשלה על 7,000 יח"ד כמתחם מועדף לדיור, לצד 300 דונם מסחר ותעסוקה. "מתחם בן יהודה צפון אינו מתאים מיסודו להליכי תכנון מואץ ואינטנסיבי במסגרת מסלול הותמ"ל. ענייננו בנסיבות ייחודיות אשר מחייבות תכנון קפדני, מתוך ראייה כוללת"
עיריית כפר סבא עתרה בחודש ינואר האחרון לבג"ץ בדרישה לביטול החלטת הממשלה ושל ועדת השרים לענייני פנים, שירותים, תכנון ושלטון מקומי, להכריז על מתחם בן יהודה צפון בכפר סבא כעל מתחם מועדף לדיור. כלומר, שהתוכנית תקודם במסגרת הותמ"ל (הוועדה למתחמים מועדפים לדיור).
הטיעון המרכזי בעתירה הוא שיש לבטל את קידום התוכנית מאחר שמדובר "בעתודת הקרקע האחרונה של כפר סבא". לפי העתירה: "כל פעולה תכנונית שתחל בפני הותמ"ל ביחס למתחם הקרקע נשוא העתירה, תסכל את האפשרות להחזיר את הגלגל לאחור ולהשיב את עתודה הקרקע האחרונה בעיר כפר-סבא לתכנון מושכל בראיה עירונית כוללת ולא נקודתית, בפני מוסד התכנון הראוי ביחס למקרקעין אלה, קרי, הוועדה המחוזית".
מתחם בן יהודה צפון נמצא בחלקה הצפוני של העיר כפר סבא, כאשר על פי התכנון המקדמי להכרזה על המתחם כמתחם מועדף לדיור, שטח המתחם כ-1,367 דונם ויכלול כ-7,000 יח"ד לצד 300 דונם של שטחי מסחר ותעסוקה.
נקודת המוצא של העתירה של עיריית כ"ס, עליה חתומה עו"ד בתיה בראף ממשרד עו"ד הררי טויסטר, היא כי העיר גדלה בימים אלה באופן מואץ מדי. ברקע הדברים תוכנית תמ"ל 1088 המכילה תוספת של כ-4,000 יח"ד במזרח העיר, ונכון להיום נמצאת בהליכי ביצוע; תוכנית תמ"ל 2040 הכוללת פינוי של כ-950 יח"ד ובנייה של כ-4,300 יח"ד, הנמצאת בהליכי קידום בשיתוף המדינה מול הותמ"ל; תוכנית תמ"א 70 המחייבת תכנון מחדש של מרכז העיר, עקב חקיקת חוק המטרו; תוכניות רבות של פינוי בינוי מתחמיות שנמצאות חלקן בהליכי תכנון מתקדמים וחלקן בהליכי ביצוע, הכוללות כ-4,000 יח"ד.
מתוך העתירה: "העותרות יטענו כי כל אלה (הכוונה לתוכניות המקודמות) יוצרים מצב של פיתוח אינטנסיבי מואץ, עקב מלאי תכניות מאושרות אשר בביצוע, וכאלה שבתכנון, מה שמייצר מצב, דה פקטו, כי עבודות הפיתוח והתשתית הנדרשות לצורך הדבקת קצב הבניה עקב תכניות אלה, איננו ישים ולא בר קיימא - הן ברמה המוניציפאלית המתבטאת במתן שירותים עירוניים לאזרח, והן מבחינת יכולת הנשיאה של מערכות התשתית הישנות הרעועות זה מכבר, לרבות בעיות התחבורה הכבדות שבעיר ומחוצה לה, עקב העדר תכנון וביצוע של כבישים ארציים".
עיריית כ"ס זהירה, אך לא מהססת לומר כי אין זה מתאים שחלק כה משמעותי בעיר יתוכנן ע"י הותמ"ל: "מתחם בן יהודה צפון אינו מתאים, מיסודו, להליכי תכנון מואץ ואינטנסיבי במסגרת מסלול הותמ"ל. ענייננו בנסיבות ייחודיות אשר מחייבות תכנון קפדני, מתוך ראיה תכנונית כוללת וכלל עירונית, בפני מוסד התכנון המחוזי חלף קידום מתחמי בהליך אינטנסיבי, מואץ שמטבעו לא נועד לשכלל את מלוא השיקולים העירוניים".
במסגרת החלטה אחרת, בית המשפט העליון, בשבתו כבית משפט לערעורים מנהליים, קבע אתמול לדחות ערעור שהגישו חברי אופוזיציה במועצת העיר כפר סבא, יחד עם עמותת אדם טבע ודין, נגד קידומה של תוכנית תמ"לית אחרת בעיר כפר סבא, תמ"ל 1088-תוכנית לבניית 4,200 יח"ד על שטח של 637 דונם בצפון מזרח העיר. המערערים ביקשו מבית המשפט העליון: "לקבוע כי עוד שגה כבוד ביהמ"ש קמא שגיאה עובדתית מהותית כשקבע כי "התוכנית אינה מצויה בשטח המסדרון האקולוגי", ובהתאם לכך להורות שבעת קיום הדיון מחדש בחלק זה של התוכנית, תילקח עובדה זו בחשבון, יחד עם החובה להימנע מקיטוע מסדרון אקולוגי בהתאם לקבוע בתמ"א 35 וכן לאור עקרונות הזהירות המונעת וההתחשבות באינטרסים של הדורות הבאים".
ראש העיר כפר סבא רפי סער היה מאד שבע רצון מההחלטה: "פסק הדין של בית המשפט העליון מהווה ניצחון לתושבי כפר סבא ולדור הצעיר של העיר. בכך נדחתה באופן סופי עתירת חברי האופוזיציה נגד הפרויקט החשוב, המאפשר לצעירי העיר ולמילואימניקים לרכוש דירות חדשות ואיכותיות בהנחה של למעלה ממיליון שקלים ואת המשך פיתוח העיר וקידומה, במקביל לפיתוח תשתיות תחבורה, מוסדות חינוך ושימור הרשת הירוקה המאפיינת את העיר".
עו"ד אלי בן ארי, היועץ המשפטי של אדם טבע ודין, היה פחות מרוצה: "נראה שלמרבה הצער גם שופטי העליון, כמו מקבלי החלטות רבים בתחום התכנון, עדיין לא מודעים למלוא החשיבות של מתן ההגנה הנדרשת על רצף המסדרונות האקולוגים בישראל. בלי לספק הגנה כזו אל מול הפיתוח הרב, בעוד זמן לא רב הטבע בישראל עלול להיפגע באופן בלתי הפיך".