סגור
גבעת התנ"ך ירושלים
גבעת התנ"ך ירושלים (צילום: רני בן שאול)

משגרירות בריטניה ועד ארגוני סביבה: 96 התנגדויות למלון בגבעת התנ"ך בי-ם

הוועדה המחוזית ירושלים תדון בהתנגדויות לתוכנית מלון ומרכז מסחרי במצודת האייל, ליד תיאטרון החאן. השגריר הבריטי: "התוכנית נועדה לקדם רווח של יזם פרטי על חשבון כנסיית סנט אנדרו"  

הוועדה המחוזית ירושלים תדון בהתנגדויות לתוכנית לבניית בית מלון ומרכז מסחרי באתר "מצודת האייל" - שטח של כ-5 דונם בגבעת התנ"ך, לא רחוק מתיאטרון החאן בירושלים. למרות שמדובר לכאורה בתוכנית לא גדולה במיוחד, הוגשו לה לא פחות מ-96 התנגדויות. בין המתנגדים, סיימון וולטרס, שגריר בריטניה בישראל, המועצה לשימור אתרים, החברה להגנת הטבע, המנהל הקהילתי בקעה, המנהל הקהילתי גינות העיר, התאחדות האדריכלים, פרופ' לספרות אריאל הירשפלד, פרופ' למדעי המחשב דרור פייטלסון ופרופ' לתכנון ערן פייטלסון.
השטח, שבו בנוי מגדל תצפית מבוצר מהתקופה העות'מנית, נמכר בשנת 2011 ע"י הכנסייה היונית אורתודוכסית לחברה הרשומה באיי הבתולה הבריטיים ושמה "קרונטי אינבסטמנטס הולדינגס לימיטד", בתמורה לכ-7 מיליון שקל.
התוכנית, שנערכה עבור היזמים ע"י האדריכל ירון קופרשטוק, מציעה שימור של מצודת האייל ושינוי יעד הקרקע מ"ציבורי" ל"מסחר, תיירות ומבני ציבור". שטח הבנייה, 6 קומות מעל ו-6 קומות בתת הקרקע הוא כ-20 אלף מ"ר. על פי התוכנית, המלון יכלול 3 אגפים: אגף אחד "מסחרי תומך תיירות" על חזית רחוב דוד רמז, ושני אגפים מלונאים ובהם כ-86 חדרי אירוח. השטח בין רחוב דוד רמז והמצודה יהפוך לשטח ציבורי פתוח.
נקודת המוצא של התנגדות שגרירות בריטניה, עלייה חתומים השגריר סיימון וולטרס, והקונסולית דיאן קורנר, היא שמגג בית המלון המתוכנן ניתן יהיה לתצפת על הכנסייה וסביבתה. מתוך ההתנגדות: "התוכנית נועדה לקדם את הרווח הכלכלי של יזם פרטי על חשבון כנסיית סנט אנדרו, שהיא מוסד דתי ורוחני מוביל בירושלים. כנסיית סנט אנדרו היא חלק בלתי נפרד ואינטגרלי של גבעת התנ"ך בירושלים, שמורה של נוף וטבע מונומנטלי באחת הערים החשובות בעולם. מימוש תוכנית כזאת יגרום לתוצאות הרסניות לכנסייה של סקוטלנד בירושלים. עניין זה אינו מקובל על בריטניה".
מתוך התנגדות המועצה לשימור אתרים, עליה חתומה אדר' צפי שלף: "מדובר באתר מורשת ייחודי בקנה מידה עירוני, מהאחרונים שנותרו בעיר ההיסטורית ובאגן הנצפות של העיר העתיקה והר ציון. האתר כולל ערכי מורשת נדירים ובהם מבנה מצודה עות'מאנית, מבנה טמפלרי, וקרוב ל-100 עצים עתיקים בתחום התוכנית ובצמוד לה. קידום תוכנית במתחם כה ייחודי ועתיר במונומנטים היסטוריים מחייב התייחסות להשלכותיה הכלל עירוניות בכל הקשור לפגיעה במרקם ובערכי המורשת שהינם נחלת הכלל. התוכנית המוצעת אינה מכילה כל התייחסות שכזו".
בהתנגדות החברה להגנת הטבע, עליה חתום מתן נחום, נטען כי "העברת ייעוד הקרקע שמשרת את הציבור לטובת ייעוד קרקע פרטי שלא ייתן את השירות העירוני המבוקש הינה פגיעה בטובת הציבור. הן לציבור של השכונות הצמודות והן של כלל הציבור הירושלמי. היות ושטח זה הינו בעל ערכיות היסטורית ונופית גבוהה מאוד יש צורך להנגיש אותו בצורה מיטבית לציבור. העברת יעוד הקרקע מ'שטח למבני ציבור' לייעוד קרקע 'מסחר, תיירות, מבנים ומוסדות ציבור' היא למעשה לקיחת השטח מהציבור העירוני לטובת היזם הפרטי".
גם גלית רג'ואן, יו"ר המנהל הקהילתי של שכונת בקעה, הסמוכה לגבעת התנ"ך, מתנגדת לתוכנית המלון: "התוכנית הנדונה כאן להקמת מלון מסחרי בנפחי בנייה שללא כל ספק ישחיתו את דימוי גבעת התנ"ך ללא היכר. במידה ותאושר, תהווה התוכנית בכייה לדורות ופשיטת רגל של ועדה זו ושל כל תושבי ירושלים שאותם היא מייצגת במחיקת המורשת הנופית, הבנויה והתרבותית של העיר". במנהל הקהילתי של בקעה מדגישים "נרצה להסב את תשומת לב הוועדה לכך שכבר היום ישנן מספר רב של תוכניות מאושרות או בשלבי אישור שונים לכמות גדולה מאוד של תוספת מלונאות באזור. במתחם התחנה, במורדות אבו תור, בגן הפעמון ועוד. נבקש את עמדת משרד התיירות ונציגיו בעירייה לתת דעתם על ההצפה הצפויה בחדרי מלון באזור וכן את היותם כולם מסוג מלונאות יוקרה".
הפרופסורים דרור וערן פייטלסון מתייחסים בהתנגדות שלהם, בין היתר, לאיכויות התכנוניות והעיצוביות של הפרויקט: "הבינוי המוצע מתיימר לחשוף ולהנגיש את מצודת האייל אבל למעשה עוטף ומסתיר אותה. בניין המצודה הוא שכיית חמדה שצריך להדגיש ולמצוא לה שימוש ראוי, ולא בתור קישוט למבנה חדש שמיתמר סביבה ומגמד אותה". השניים טוענים גם שהסגנון האדריכלי של הפרויקט אינו מתאים: "אופי הבנייה של המלון המתוכנן סותר את מרם המבנים מסביב. זהו מבנה מודרני סטנדרטי במורה מחבנית, עם מרפסות לכל חדר, מצופה אבן מסותתת, או מנוסרת. הוא לא משתלב כלל עם הבנייה הירושלמית המסורתית סביבו, כפי שהיא משתקפת בכנסיה הסקטוית, תיאטרון החאן ותחנת הרכבת".