העירייה תסלול אוטוסטרדה - ותפצה את התושבים בעד 20% משווי ביתם
לאחר ארבע שנות דיונים, ועדת הערר קבעה כי על עיריית קרית אתא לפצות 13 בעלי בתים צמודי קרקע שמול ביתם מתוכננת סלילת כביש ראשי ברוחב 40 מטר. השמאים קבעו כי הכביש החדש, שבו צפויים לנסוע אלפי כלי רכב ביום, תוביל לירידה משמעותית בערך הנכסים
אחרי ארבע שנות דיונים, ועדת הערר המחוזית חיפה החליטה בחודש שעבר להעניק פיצויים ל-13 בעלי בתים צמודי קרקע בשכונת קרית בנימין בקרית אתא, שמול בתיהם מתוכננת סלילת אוטוסטרדה - זאת בשל ירידת ערך בתיהם המוערכת ב-14%-20%.
תוכנית תמ"ל 1024, שהיא יוזמה של רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) ואושרה ב-2018, מציעה הקמת אזור מגורים חדש הכולל 4,061 דירות משטח חקלאי מדרום לקרית אתא, שנמצא כיום בתחום השיפוט של המועצה האזורית זבולון, לצד 500 יחידות דיור מוגן ושטחי תעסוקה וציבור. על מנת לאפשר את פיתוח השכונה החדשה, התוכנית מציעה הקמת כביש עירוני ראשי דו-מסלולי, ברוחב 40 מטר, במרחק של 5 מטר מחזיתות בתי השכונה.
בעלי הבתים בשכונת קרית בנימין, שביקשו פיצוי על הקמת הכביש, טענו כי בכביש יעברו מדי יום היקפי תנועה המגיעים לאלפי כלי רכב, ובין היתר שני קווי מטרונית, תחבורה ציבורית, משאיות ורכבים פרטיים. לדבריהם, עם סלילת הכביש ייווצר מצב בו לא ניתן בפועל לעשות שימוש בחצר הבתים בשל הרעש ומטרדי זיהום האוויר אשר ייפלטו מהרכבים. הם טענו שהקמת הכביש תגרום לכך שייאלצו לחיות עם חלונות סגורים ואף לדאוג לבידוד אקוסטי ו"כל זה על מנת להמשיך 'לחיות' בתוך ביתם, שעד כה היה מקום מפלטם". עוד הם טענו שהעובדה שתנועת כלי רכב רבים לאורך הציר וכן קיומה של תחבורה ציבורית בה וכן תחנות של תחבורה ציבורית, שמיקומן טרם ידוע, תוביל לפגיעה קשה בפרטיותם, הן בפנים הבית והן בחצר הבית.
הוועדה המקומית קרית אתא דנה בתביעות הפיצויים בחודש נובמבר 2021 והחליטה לדחות אותן על הסף, שכן "התוכנית (תמ"ל 1024) נותנת מענה באמצעות הוראה להכנת נספח אקוסטי מפורט". כלומר, הוועדה המקומית התכוונה כי בעת הצורך יוקם מיגון אקוסטי.
בעלי הבתים פנו לוועדת הערר בראשות עו"ד הדר מנצורי דוד. בדיון שהתקיים בוועדה בינואר האחרון אמרה עו"ד איילה גבסי, שייצגה את עיריית קרית אתא: "הראינו באמצעות עסקאות השוואה שאין ירידת ערך. ההתייחסות היא לא למצב בפועל, אלא למצב תכנוני. כשקונים בית בכזה מקום, שמיועד להרבה מאוד שימושים שהם הרבה יותר מכבידים וכוללים גם כבישים, צריך להבין שזה המצב".
ועדת הערר ביקשה את חוות הדעת של שמאים מייעצים. השמאית המכרעת אורית גלן, שדנה בערר של בעלי בית ברחוב לילינבלום 85א', דחתה את טענת עיריית קריית אתא כי הקמת הכביש משביחה את הנכס. "אני סבורה כי סלילת 'כביש התעלה', בצמוד לנכס העורר, לא יצרה השבחה אקסקלוסיבית לשכונת קריית בנימין, לה קיימת נגישות טובה כבר במצב הקודם, וככל שקיימת השבחה בגין שיפור הנגישות היא זניחה ושווה להתעשרות כלל הציבור. אציין כי מביקורי בשכונה התרשמתי כי תנועת כלי הרכב בסביבת בית העורר דלילה ומשמשת בעיקר את תושביה". עם זאת, גלן דחתה את טענת העותרים על פגיעה בפרטיות.
שמאי העוררים, רון קרם, טען כי ישנה עליית דציבלים של כ-25 דציבלים, שמצטרפים ל-40 הדציבלים הקיימים, ולכן מדובר בשיעור ירידת ערך של 21.3%. גלן קיבלה את הטענה לפיה להקמת כבישים חדשים בסמוך לבתי מגורים יש השפעה שלילית על שווי הנכסים, אך פסקה כי ירידת הערך נמוכה מזו של קרם - כ-14%, ששווים לכ-250 אלף שקל. השמאי השני, עומר סרחאן, שדן במקרים הנותרים, העריך ירידת שווי של עד 20%.
קרם, שייצג את כל 13 העוררים יחד עם עו"ד איתי נוה, מסביר שוועדת הערר אישרה את החלטות השמאים המכריעים שדנו בתיקים, ושאמנם לא מדובר בהחלטה תקדימית, אך שיעורי ירידת הערך הם גבוהים ביחס להחלטות אחרות: "מדובר פה בעלייה משמעותית בעליית מפלס הרעש. לפני אישור התוכנית הם גרו מול שטח פתוח, ובעתיד, החצר שלהם תגבול בכביש מהיר".