סגור
שטח שרכשו רבוע כחול וחברת KTV בשכונת בת גלים ב חיפה
שכונת בת גלים בחיפה. הרוכשים מעדיפים דירות עם ממ"ד (צילום: קיי טי וי אחזקות בע"מ)

למרות איום הטילים: מחוז חיפה מוביל בעליית מחירי הדירות ברבעון השלישי

לפי נתוני הלמ"ס, מחירי הדירות בכל הארץ עלו ב-6.1% באוגוסט-ספטמבר, לעומת התקופה המקבילה אשתקד - ואילו במחוז חיפה נרשם זינוק של 10.8%.  עם זאת, המחיר הממוצע לדירה בחיפה הוא בין הנמוכים בערים הגדולות - 1.68 מיליון שקל

פרסום הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) מיום שישי האחרון ביחס לשינוי במחירי הדירות בין החודשים אוגוסט-ספטמבר מגלה נתון מפתיע: המחוז שמחזיק בשיא עליית המחירים הוא מחוז חיפה. מהשוואת העסקאות שבוצעו בין החודשים אוגוסט-ספטמבר 2024, לעומת אוגוסט-ספטמבר 2023, נמצא כי מחירי הדירות בכל הארץ עלו ב-6.1% ואילו במחוז חיפה נרשמה עלייה דרמטית 10.8%.
העלייה במחיר הממוצע ניכרת גם ברמה הרבעונית (יולי, אוגוסט, ספטמבר) ועומדת על 13.5%. לאור העובדה שאזור חיפה, ואפילו העיר עצמה, סובלים מהמלחמה בחודשים האחרונים בצפון והפכו יעד למטחי רקטות, הנתונים מפתיעים עוד יותר.
אסף גסטפרוינד, לשעבר יו"ר מחוז חיפה והצפון בלשכת שמאי המקרקעין, קושר את עליית המחירים באזור חיפה דווקא למלחמה. "לדעתי, מקור הביקוש לדירות הוא תושבי הצפון שפונו מבתיהם וחלקם לפחות החליט להישאר לגור באזור. תושבים אלו מגבירים את הביקוש, מה שגורר את המחירים כלפי מעלה. אלו שמתגוררים בעיר בשכירות גורמים לביקוש נוסף בשוק השכירות, שמעלה את מחירי השכירות, שבתורם מעלים גם את מחירי הדירות", אמר.
גסטפרוינד, שהוא גם חבר מועצת עיר בחיפה, סבור שמדיניות העירייה הקודמת לא עודדה בנייה חדשה: "לפני חצי שנה התחלפה הנהגת העירייה, כולל הרכב הוועדה המקומית, והמדיניות כיום היא לעודד פרויקטים ולקדם בניית דירות חדשות עם ממ"דים. מדובר גם במתחמי התחדשות עירונית גדולים בשכונות בת גלים, קריית אליעזר, נוה דוד ונווה שאנן. זה עובדה שבמקומות עם פוטנציאל התחדשות המחירים עולים. זה פשוט מאוד".
יו"ר ארגון קבלני מחוז חיפה עופר שגיב רואה בעליית המחירים המקומית מצב חולף: "הביקוש הוא עקבי וזה לא משנה אם אנשים יגורו בדירה שכורה או שיקנו. לאורך המלחמה היו ירידות משמעותיות בהתחלות הבנייה בגלל מחסור גדול בעובדים ובגלל הריביות שהן מאוד מאוד גבוהות שמשפיעות באופן דרמטי על עלויות הפרויקט".
לדבריו, ייתכן כי עליית המחירים במחוז חיפה קשורה לכך שאנשים מחפשים עתה דירות במחירים נמוכים יותר.
ואכן, נתוני הלמ"ס מגלים שמבין 18 הערים הגדולות בישראל, המחיר הממוצע לדירה בחיפה הוא כמעט הכי נמוך - 1.687 מיליון שקל. בתל אביב, שעומדת בראש הרשימה, המחיר הממוצע לדירה הוא 4.1 מיליון שקל, ואחריה הרצליה שבה המחיר הממוצע לדירה הוא 3.9 מיליון שקל. המחירים בחיפה נמוכים יחסית לערים אחרות, אך בו זמנית, המחירים בעיר עלו ב-14.4% בשנה האחרונה. במרבית הערים האחרות נרשמו שינויים מתונים.
על פי נתונים שהתקבלו מאתר הנדל"ן יד 2, המתייחסים לפרסומים בלבד, המחיר הממוצע של דירת ארבעה חדרים בחודשי הרבעון השלישי של 2024 גבוה ב-5.7% מאשר ברבעון השלישי של 2023. המחיר הממוצע היה 1.752 מיליון שקל והשנה 1.851 מיליון שקל. המחיר הממוצע של דירת ארבעה חדרים להשכרה עלה רק ב-0.4%. מ-4,490 שקל ל-4,500 שקל.
יקיר שמחון מסוכנות תיווך הומלנד מדווח דווקא על ירידה בביקושים בעיר: "בפועל, יש הרבה פחות תנועה בעיר. איום הטילים משפיע על העיר וגם על משקיעים ששוקלים אם לקנות פה. יש נכסים שאני יודע שאם היו נמצאים בשנה שעברה בשיווק היו נמכרים במחירים קרובים לאלה שאנחנו מבקשים היום. לעומת זאת, נכסים עם ממ"ד או פתרון מיגון אחר, הרבה יותר מבוקשים, גם למשקיעים, שחושבים כבר עכשיו על המלחמה הבאה. במגדל אחד העם שאוכלס ב-2020 נמכרות דירות עם ממ"ד ב-21,000 שקל למ"ר. דירה ישנה שנמצאת ממול, בבניין ישן, בלי שום אמצעי מיגון, מוצעת למכירה ב-10,000 שקל למ"ר. בחודשים האחרונים נמכרו בפריסייל דירות בפרויקט ברחוב הנמל ב-30,000 שקל למ"ר. זה ביטוי מובהק לאופטימיות. אין לי ספק שיום אחרי המלחמה שוק הנדל"ן המקומי יעוף לשמים. זה קרה גם בתקופת הקורונה".