רוצים להשקיע בנדל"ן בספרד? בקרוב תיאלצו לשלם שם מס של 100%
רוצים להשקיע בנדל"ן בספרד? בקרוב תיאלצו לשלם שם מס של 100%
ספרד מתכננת להטיל את המס על קונים זרים מחוץ לאיחוד האירופי כחלק מהמאמצים לפתור את משבר הנדל"ן במדינה. צעדים נוספים יהיו העלאת המס על השכרת דירות לטווח קצר, העברת 3,300 יחידות לגוף חדש לדיור ציבורי, שיפוץ בתים ריקים והטבות לבעלי בתים שיציעו שכירות "בת השגה"
ספרד מתכננת להטיל מס של 100% על קונים זרים מחוץ לאיחוד האירופי על דיור, זאת כחלק מהמאמצים לפתור את משבר הנדל"ן במדינה.
ראש הממשלה פדרו סנצ'ס חשף את התוכנית שתחול על קונים שאינם תושבים של מדינות האיחוד האירופי, וציין כי אליה יצורפו צעדים נוספים שמטרתם לשפר את מצב הדיור אותו הגדיר כחמור. "המערב עומד בפני אתגר נחרץ: לא להפוך לחברה המחולקת לשני מעמדות, בעלי הבתים העשירים והדיירים העניים", אמר בעת חשיפת התוכנית הכוללת 12 צעדים. לפיכך, הודיע כי בממשלה מתכוונים "להגביל" את רכישות הבתים מצד אזרחים של מדינות שאינן באיחוד האירופי על ידי הטלת מס של "עד 100% משווי הנכס".
הצעדים המתוכננים הנוספים כוללים העלאת המס על השכרת דירות לטווח קצר, העברת 3,300 יחידות לגוף חדש לדיור ציבורי, הקמת תוכנית לשיפוץ בתים ריקים והטבות לבעלי בתים שיציעו שכירות "בת השגה". לפי סנצ'ס, קונים מחוץ לאיחוד רוכשים בכל שנה 27 אלף בתים, המיועדים לרוב להשקעה. "רק כדי שתבינו, ב-2023 לבדה תושבים של מדינות מחוץ לאיחוד האירופי רכשו בסביבות 27 אלף בתים ודירות בספרד. והם לא עשו זאת כדי לגור בהם, ולא עשו זאת כדי שלמשפחות שלהם יהיה מקום לגור בו, אלא עשו זאת כהשקעה, כדי להרוויח כסף", הוסיף. "בהתחשב במחסור שיש לנו איננו יכולים להמשיך ולהרשות זאת".
בספרד, בדומה למדינות נוספות באירופה, גבר בשנים האחרונות הזעם הציבורי בשל הקושי במציאת דיור בר השגה לרכישה או לשכירה על רקע הזינוק במחירי הדיור ומחסור בבנייה חדשה. ספרד נחשבת ליעד פופולרי עבור קונים זרים בין השאר בשל האקלים החם שלה. כך, בערים כמו מדריד ומיורקה המחירים עלו בעקבות גל חדש של קונים זרים מארה"ב, ונצואלה ומקסיקו. עם זאת, הקבוצה הגדולה ביותר של קונים זרים נותרה מבריטניה, והם מייצגים 8.5% מכל העסקאות הזרות, ואחריהם גרמניה, מרוקו, פולין ואיטליה, כך לפי איגוד הרישום של ספרד.
הפרטים הסופיים של הצעת החוק יתגבשו לאחר "מחקר מעמיק", כך לפי הממשלה. על מנת שהיא תהפוך לחוק היא צריכה לזכות לאישור הפרלמנט, אך לא בטוח שסנצ'ס יצליח להשיג את הרוב הדרוש. לפי ההערכות, המטרה העיקרית היא להבריח משקיעים פוטנציאלים על ידי יצירת "חוסר ודאות ורעש" עם הצעה שיש לה סיכויים נמוכים להפוך לחוק.
"אנחנו עומדים בפני בעיה רצינית עם השלכות חברתיות וכלכליות עצומות, המחייבת תגובה נחרצת מכלל החברה כשהמוסדות הציבוריים עומדים בחזית", הוסיף סנצ'ס.