הקלות לקבלנים: משרד האוצר מוותר על דמי היתר לפועלים זרים
הקלות לקבלנים: משרד האוצר מוותר על דמי היתר לפועלים זרים
המדינה נענתה לבקשת הקבלנים, שהתלוננו על התייקרות שכר העבודה מאז שפועלים סינים והודים תפסו את מקומם של הפלסטינים, וביטלה אגרה שנתית של 13,620 שקל לכל פועל זר. באוצר מקווים שהצעד יאיץ את קצב הגעת הפועלים
שינויי כוח האדם בענף הבנייה עשו את שלהם, והאוצר הסכים לבטל את דמי ההיתר שמשלמים תאגידי כוח האדם הזר עבור עובדים המגיעים ארצה. דמי היתר הם אגרה שנתית שמשולמת למדינה על כל עובד זר, וכיום היא עומדת על 13,620 שקל. בענף נשמעו טענות רבות על גבייה זו. בין היתר נטען על ידי התאגידים כי מדובר בסכום גבוה מדי שמחייב אותם בהוצאות גבוהות בשלב התחלתי. עוד נטען כי בעבור חלק מהעובדים ההודים נדרשת הכשרה ארוכה על חשבון הקבלן.
לפי הערכות האוצר, הצעד יתרום להאצה ניכרת של קצב הגעת העובדים הזרים לענף הבנייה לישראל, לקיצור משך הבנייה ולהגדלת התחלות הבנייה. בהודעה שפרסם האוצר נמסר כי שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הורה לאנשי משרדו לפעול לביטול דמי ההיתר של עובדים זרים בענף הבנייה, וכן להגדלת מכסת עובדים שיגיעו במסגרת B2B (תאגידים פרטיים ללא התערבות המדינה). לפי נתוני האוצר, ביטול דמי ההיתר יפחית ב־60% את הסכום שהמעסיקים מחויבים לשלם על העסקת עובדים זרים.
לאחרונה הצטרפו תאגידי פועלים זרים להתאחדות הקבלנים, וזו הפעילה על סמוטריץ' לחץ לביטול דמי ההיתר. נשיא ההתאחדות ראול סרוגו בירך על ההחלטה, ואישר כי הנושא עלה בפגישות האחרונות עם אנשי ההתאחדות. "שר האוצר הבין את המצוקה והחסמים הגדולים שבהם נתקלים תאגידי כוח האדם בהבאת עובדים זרים, מה שמקשה על השלמת מכסת העובדים שנוצרה עקב הסגר לעובדים פלסטינים. צעד משלים מתבקש נוסף הוא הגדלת המכסה להבאת עובדים על ידי חברות כוח אדם מקצועיות בשיטת B2B, שתאפשר הבאה מהירה של עובדים מקצועיים ומיומנים".
עם פרוץ המלחמה זינק המחסור בעובדים בענף הבניין בעקבות ההחלטה למנוע העסקת עובדים פלסטינים, שמספרם עמד על כ־80 אלף. הפתרון שנמצא הוא הבאת עובדים זרים נוספים, אך תהליך זה התנהל עד כה בעצלתיים, ורק לאחרונה ניכרת התייצבות מסוימת בשטח. מאחר שבממשלה, ובעיקר בקרב מפלגות הימין, יש התנגדות חזקה להחזרת הפלסטינים, חלחלה ההבנה כי יש לנקוט צעדים להחזרת ענף הבנייה אל מסלולו.
על פי הערכות, בענף עובדים כעת כ־40 אלף פועלים זרים, וכ־7,000 נוספים נמצאים בתהליכי אישור. במקביל מתקיימים מיונים בארצות המוצא, בעיקר בהודו וסרי לנקה, והממשלה הוציאה קול קורא להבאתן של חברות בנייה זרות. כיום עומדת מכסת העובדים הזרים על 55 אלף איש, אך על פי הערכות מכסה זו תגדל בקרוב ב־10 אלף עובדים נוספים.
בשטח, גם אם המצב התייצב, המחסור בעובדים זרים גורם לענף לנזקים אדירים. כך למשל לפי התאחדות הקבלנים, עלות יום עבודה של עובד בענף קפצה פי שלושה בהשוואה למה שהיה לפני 7 באוקטובר. העלות הגבוהה מקשה על קבלנים, בעיקר קטנים, להמשיך לעבוד, ובאתרים רבים קצב העבודה הואט ואף עצר לפרקים.
התוצאה הישירה היא האטה משמעותית בקצב הבניה והתייקרות של הדירות החדשות. אם לפני המלחמה הקבלנים התחייבו על תקופת בנייה של עד שלוש שנים, כיום משך הבנייה התארך וקבלנים רבים מעדיפים להתחייב על זמנים ארוכים יותר של כארבע שנים.
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' אמר על ההחלטה: "ביטול דמי ההיתר לכל עובד הוא משמעותי וידחוף קדימה את תחום הבנייה בישראל שעובר תקופה מאתגרת מאז פרוץ המלחמה. אינני מוכן עוד להעלמת העין ולחזרה לכניסה מסיבית של פלסטינים לישראל, זה לא נכון ביטחונית, לאומית וכלכלית".