סגור
עו"ד מורן גור ויו"ר ועדת הערר עו"ד הלל גלקופ על רקע בת ים
עו"ד מורן גור ויו"ר ועדת הערר עו"ד הלל גלקופ על רקע בת ים (צילום: מיכל קושרוב, ועדת הערר המחוזית ת"א)

לראשונה: ועדת ערר האריכה החלטה למתן היתר לאחר שתוקפה פג

הוועדה החליטה להאריך ב-30 יום את תוקפה ההחלטה למתן היתר לפרויקט תמ"א 38 בבת ים, וזאת בהסכמת הוועדה המקומית. בפסק דין שניתן בספטמבר קבע השופט גלעד הס כי לוועדות הערר הסמכות להאריך תוקף של החלטות ועדה למתן היתר, במקרים בהם הנסיבות מצדיקות זאת

ועדת הערר המחוזית לתכנון ובנייה במחוז תל אביב, בראשות עו"ד הלל גלקופ, קיבלה בשבוע שעבר החלטה המאריכה את תוקפה של החלטה למתן היתר בנייה שניתנה על ידי הוועדה המקומית בבת ים, לאחר שתוקפה פג. מדובר בהחלטה תקדימית, שכן זו הפעם הראשונה שבה ועדת הערר מקבלת החלטה מסוג זה. ההחלטה התאפשרה בעקבות פסק דין תקדימי שניתן בספטמבר האחרון על ידי שופט בית המשפט המחוזי, גלעד הס, אשר קבע כי לוועדת ערר מחוזית ישנה סמכות להאריך את תוקפן של החלטות למתן היתר במקרים שבהם קיימות נסיבות מיוחדות המצדיקות זאת.
ההחלטה עסקה בפרויקט תמ"א 38 שמקדמת חברת אדלר ברחוב בר יהודה, במרכז בת ים. במסגרת הפרויקט התכוונה החברה להוסיף 22 יחידות דיור לבניין קיים שבו 20 דירות, כך שיכלול 42 יחידות דיור בסך הכול. עם זאת, תוקפה של החלטת הוועדה המקומית למתן היתר פג לאחר שלוש שנים – שנתיים בהתאם לחוק ושנה נוספת בהארכת סמכות מהנדס העיר.
בערר שהגישה החברה באמצעות עו"ד מורן גור, נטען כי שוברי התשלום הנדרשים עבור היטלי השבחה ואגרות הונפקו לה רק שמונה ימים לפני פקיעת תוקף ההחלטה, מה שלא איפשר לה לגייס את הסכומים הנדרשים בזמן. במקביל, בשל אי-הבהירות בנוגע לסמכות ועדת הערר להאריך מועדים, הגישה החברה עתירה מנהלית לבית המשפט המחוזי. השופטת אביגיל כהן קבעה כי הדיון הראשון יתקיים בפני ועדת הערר ורק לאחר מכן יידון העניין בבית המשפט.
בדיון בפני ועדת הערר נבחנה שאלת התאמת המקרה לנסיבות שנדונו בפסק דינו של השופט הס והאם מוסמכת הוועדה להאריך את תוקפה של החלטת הוועדה המקומית. בסופו של דבר, לאחר תיווך מצד יו"ר הוועדה, הושגה הסכמה בין הצדדים שאושרה בהחלטה. בהתאם להסכמה, הוארך תוקף ההחלטה ל-30 יום מיום המצאת שוברי התשלום. אם החברה לא תנפיק את היתר הבנייה בפרק זמן זה, תוקף ההחלטה יפוג לצמיתות.
עו"ד מורן גור, שייצג את החברה בערר, התייחס להחלטה ואמר: "במקרה זה, מתוך זהירות, הוגשה גם עתירה מנהלית וגם ערר בשל אי-הבהירות בנוגע לסמכות להאריך מועדים מעבר לקבוע בחוק. ועדת הערר פעלה בחוכמה כשפרצה את תקרת הזכוכית והראתה גמישות על אף היותה גוף תכנון שלא מוסמך להאריך מועדים. החלטה זו מאפשרת לא רק לפרויקט הנוכחי, אלא גם לפרויקטים אחרים, להתגבר על קשיים רגולטוריים."
עוד הוסיף עו"ד גור: "למרות שההארכה שניתנה גבולית וישנה מחלוקת לגבי הסמכות, החלטה זו ממחישה את הצורך בגמישות כדי לאפשר חיזוק בניינים והוספת מרחבים מוגנים כצורך לאומי. אנו נמשיך להיאבק בוועדות הערר ובבתי המשפט כדי להשיג את התוצאות הטובות ביותר עבור לקוחותינו, במיוחד בתחום ההתחדשות העירונית המורכב שדורש יצירתיות וגמישות".