שמיים סגורים ועליית מחירים: זינוק של 8.5% בפדיון הממוצע למ"ר בענף האופנה
שמיים סגורים ועליית מחירים: זינוק של 8.5% בפדיון הממוצע למ"ר בענף האופנה
הזינוק במכירות רשתות האופנה ב־2024 מגיע בעקבות הגברת הרכישות בארץ לנוכח צמצום הטיסות לחו"ל והתמעטות משלוחי החבילות. הנתונים מגלמים גם עלייה חדה במדד המחירים לצרכן בסעיף הלבשה
שמים סגורים, חנויות פתוחות. 2024 הסתיימה עם עלייה של 8.5% בפדיון היומי הממוצע למ"ר במכירות ענף האופנה ברחבי הארץ, בהשוואה לנתוני 2023, כך לפי נתוני ריס, שבודקת 2,700 חנויות זהות (כאלה שפעלו גם שנה קודם). לזינוק בפדיון תרם המצב הביטחוני המדורדר, שבעטיו חברות התעופה הזרות הפסיקו את טיסותיהן לישראל, והישראלים נשארו בארץ והגבירו את רכישותיהם כאן. גם טיסות המטען הצטמצמו, וכדי להימנע מהמתנה ממושכת למשלוח חבילות מחו"ל – הצרכנים הפחיתו את רכישותיהם באתרים בינלאומיים, ורכשו יותר מעסקים מקומיים. בנוסף לכך העלייה בפדיונות מגלמת עליית מחירים בענף האופנה.
עוד על פי נתוני ריס, המכירות בחנויות הנבדקות הגיעו ל־600 מיליון שקל בינואר השנה, ובדצמבר 2024 הן היו מעל 700 מיליון שקל. הרבעון הרביעי ב־2023, שבו פרצה מלחמת חרבות ברזל, היה קשה במיוחד והשפיע על הפדיון של כלל השנה. 2023 הסתיימה עם ירידה של 3% במכירות חנויות האופנה בהשוואה ל־2022. אבל כאמור 2024 היטיבה עימן מאוד.
זינוק משמעותי בפדיונות נרשם באפריל: 800 מיליון שקל בחנויות הזהות בהשוואה לכ־600 מיליון שקל באפריל 2023. מה שתרם לזינוק הייחודי בחודש זה הוא חג הפסח, שמתאפיין בהגדלת היקף הקניות, ובמיוחד הפעם שהישראלים נשארו בארץ ולא טסו לחופשות בחו"ל. גם ליל המתקפה האיראנית ב־13 באפריל לא פגע בפדיונות אפריל.
העלייה בפדיונות מגלמת גם את עליות המחירים בענף האופנה. על פי הלמ"ס, באוקטובר נרשמה עלייה חדה של 3.5% במדד המחירים לצרכן בסעיף הלבשה, ובנובמבר חלה בו עלייה נוספת של 1.2%. בשלב זה הנתונים אינם מעידים על ירידה בצריכה בעטיין של עליות מחירים. עלייה של 8% נרשמה בכלל המכירות בחנויות הזהות בקניונים האזוריים, לעומת 2023. במרכזי הקניות הפתוחים עלו המכירות בשיעור גבוה עוד יותר של 9%. התחזקות המכירות במרכזי המסחר הפתוחים מפתיעה על רקע העובדה שהשנה האחרונה אופיינה באזעקות וריצות למרחבים מוגנים. מנגד, ההכנסה הפנויה של הציבור נפגעה על רקע עליות המחיר החדות בכלל הענפים, ואולי זה סימן לשינוי בהתנהגות הצרכנים, שמחפשים חנויות מוזלות וחנויות עודפים, ואלה נמצאות ברובן בפאוור סנטרים ולא בקניונים האזוריים.
הנופשים חזרו לאילת
באילת החנויות היו פתוחות במהלך רוב תקופת המלחמה, בניגוד לקניונים ולחנויות בדרום הארץ ובצפונה. בתחילת המלחמה סבלה אילת מפדיונות נמוכים במיוחד משום שהמלונות בעיר קלטו עשרות אלפי מפונים, שהמעיטו בקניות. אך כבר ברבעון הראשון של 2024 עזבו רבים מהמפונים את המלונות באילת.
התיירים הזרים אמנם לא הגיעו לארץ, אך לנוכח היעדר חברות תעופה זרות והפקעת מחירי הטיסה מצד חברות התעופה הישראליות – הישראלים בילו את חופשות החגים ואת יולי־אוגוסט במלונות ישראל. בסיכום שנתי עלו הפדיונות באילת ב־25%, לאחר שב־2023 הם ירדו ב־14%. ההשפעה של אילת על כלל המכירות השנתיות בענף האופנה היתה 0.7% בלבד.
בהשוואת דצמבר 2024 לדצמבר 2023 באילת, ניתן לראות עלייה של כ־80% במכירות למ"ר, עם השפעה חיובית של 2% על התוצאות הארציות. בכלל הארץ, דצמבר 2024 היה זהה ברמת הפדיונות לדצמבר 2023, ואם מתעלמים מהעיר אילת, ירדו הפדיונות הכלל־ארציות בדצמבר ב־2%.
התאוששות בקניוני הצפון
בדצמבר 2024 ניתן לראות התחזקות של מרכזי הקניות בצפון הארץ על רקע הפסקת האש מול לבנון. כך לדוגמה עופר הקריון בקריית ביאליק הציג עלייה של 8% בפדיונות ל־90 שקל למ"ר, וגרנד קניון חיפה עלה ב־3% למכירות של 100 שקל למ"ר.
את הביקושים הגבוהים בענף האופנה ניתן לראות גם בתוצאות של חברות האופנה הציבוריות. תוצאות השנה כולה טרם פורסמו, אך ברבעון השלישי של 2024 הציגה פוקס עלייה של 16.7% במכירות, שהסתכמו ב־1.67 מיליארד שקל, וזינוק של 226% ברווח הנקי לבעלי המניות, שהסתכם ב־52 מיליון שקל.
קבוצת קסטרו־הודיס נהנתה גם היא מביקושים גבוהים, ואת הרבעון השלישי היא סיימה עם עלייה של 12% בהכנסות, שהסתכמו ב־507.6 מיליון שקל. הרווח הנקי של קסטרו עלה ב־28%, והסתכם ב־16.3 מיליון שקל