סגור
משקאות ספרינג של יפאורה משקות קלים
משקאות של יפאורה. התכנון היה שיפאורה תקבל 25% ממניות מי עדן ושטיגר 75% (צילום: עמית שעל)

התרגיל של יפאורה: כשלה עם מי עדן, והמנכ"ל המתפטר חוזר

רוני גת ושלמה רודב נקטו צעד לולייני בניסיון לעקוף את הרגולציה בשוק המזון הריכוזי. באוקטובר הודיע המנכ"ל דורון שטיגר על התפטרות, בנובמבר הציעה יפאורה לקנות את מי עדן בשותפות עם חברה של שטיגר, ובדצמבר נודע שההצעה נדחתה ושטיגר חוזר לשמש כמנכ"ל. בינתיים טמפו עשויה להיכנס לשוק המינרלים עם תרגיל משלה

הרגולציה בישראל לא מונעת מחברות המזון הגדולות לנסות ולהשתלט על מתחרותיהן. המכרז למכירת פעילות מי עדן בישראל, שהסתיים בשבוע שעבר בזכייתם של חברת תמיס הבורסאית ואיש העסקים אביחי סטולרו, הכניס לכאורה שחקן חדש לשוק הריכוזי. בשלב זה חתמו תמיס וסטולרו על הסכם לרכישת מי עדן וחברת אספרסו איטליה תמורת כ־213 מיליון שקל, אבל במקביל הם חתמו גם על הסכם המעניק לטמפו אופציה לקנות מהן חלק או את כל מניות מי עדן. טמפו לא לבד. מתברר כי גם חברת קרור, בעלת השליטה (69.55%) ביפאורה, ניסתה תרגיל דומה. קרור של שלמה רודב ורוני גת הפגינה יצירתיות בניסיון לעקוף את הרגולציה. באמצע אוקטובר דיווחה קרור על התפטרותו המיידית של מנכ"ל החברה דורון שטיגר, המכהן בתפקיד מאז 2019. בחברה לא מינו מחליף לשטיגר וגם לא ציינו שמנסים לאתר מנכ"ל חדש. באותה עת חדל שטיגר גם מלכהן כדירקטור בחברות המוחזקות: יפ־אורה, יפאורה־תבורי ותעשיות תפוגן.
פחות מחודש לאחר מכן דיווחה קרור כי יפאורה הגישה הצעה לרכישת מלוא מניות מי עדן, וכי ההצעה הוגשה ביחד עם חברת רין ש. ניהול וייזום, שהיא חברה פרטית בבעלות מלאה של שטיגר, באופן שבו ככל שתתקבל ותושלם הרכישה, 75% ממניות מי עדן יוחזקו על ידי רין, והיתרה (25%) תוחזק על ידי יפאורה. עוד דווח כי בין יפאורה לרין גובשו הסכמות עקרוניות המסדירות את הגשת ההצעה המשותפת לרכישת החברות הנרכשות ואת מערכת היחסים ביניהן כבעלות מניות בחברות הנרכשות.
ימים ספורים לאחר שמי עדן בחרה בהצעה של תמיס וסטולרו, דיווחה קרור כי הצעת יפאורה לא התקבלה. חמש שעות לאחר מכן שיגרה החברה דיווח נוסף, ולפיו שטיגר מונה מחדש למנכ"ל קרור, ויחזור לתפקיד שממנו התפטר רק חודשיים קודם לכן.
הלוליינות שהפגינו טמפו ויפאורה, שחקניות מרכזיות בשוק המים המינרליים, עשויה להעיד על רצונן לעקוף את הרגולציה שנועדה לטפל בריכוזיות החריגה בשוק המזון, ולהגדיל את כוחן בקטגוריה.
מכירות המים המינרליים בשוק המבורקד הסתכמו על פי נתוני סטורנקסט ב־522 מיליון שקל בינואר עד אוקטובר השנה. מי עדן מובילה את השוק עם כ־39.2%, החברה המרכזית (קוקה קולה) מחזיקה ב־30.1% עם מותג נביעות, יפאורה שותפה (50%) בעין גדי, האוחז ב־16.7%, וטמפו מחזיקה ב־9.4% עם אקווה נובה (4.5%) וסאן בנדטו (4.9%), וכן בזיכיון להפצת מי עדן.
בניסיון לטפל בריכוזיות בענף, נוספה אשתקד הוראת שעה האוסרת על חברות מזון גדולות לקנות חברות שמחזור המכירות שלהן עולה על 30 מיליון שקל בשנה. הוראת השעה צפויה להתחדש בימים הקרובים, ותהיה בתוקף שנה נוספת. אם לא תחודש שוב, תהיה לטמפו הזדמנות לממש את האופציה, בכפוף לאישר רשות התחרות.
מי שבשלב זה לקחו סיכון עם רכישת מי עדן, שיש לה חוב של 200 מיליון שקל, הם סטולרו ותמיס, שיגזרו קופון כשהוראת השעה לא תחודש, וטמפו תוכל, באישור רשות התחרות, לחלצם מעסקה שלא בתחום עיסוקם.
תמיס, בניהולו של ניר יחזקאלי, עוסקת בייזום ושיווק פרויקטי נדל"ן בישראל ובחו"ל. אף שנראה כי רכישת 50% ממי עדן מהווה עסקה מהותית לחברה, עדיין לא פרסמה תמיס את תוצאות מי עדן כנהוג. תמיס גם לא ציינה את מחיר המימוש של האופציות שהעניקה וקיבלה מטמפו, ומה בכלל לה ולעסקי משקאות.
דבר נוסף המחזק את התחושה שמדובר בתחנת מעבר הוא שההתעניינות של סטורלו ותמיס בעסקי המים המינרליים לגמרי לא ברורה. תמיס נמצאת בשליטת השותפים ארז גולדשמיט, רפי ליפא וגל עמית, בעליה של חברת אוריון חיתום, שככל הנראה הביאו את העסקה, שחלקם בה (106.5 מיליון שקל), עולה על שווי השוק שלה בבורסה, שעמד נכון לאתמול על 86 מיליון שקל.
אם תמומש האופציה על ידי טמפו, הרי שזו לא תהיה הפעם הראשונה בה סטורלו ייכנס מראש להשקעה ממנה הוא מראש סיכם על אופציה לקונה.
בתחילת 2019 חבר סטולרו לרפאל הממשלתית לעסקה לרכישת מלוא הבעלות על אירונאוטיקס, שתכלול את מחיקתה מהבורסה. השותפות בין רפאל לסטולרו, ששמו נקשר קודם לכן בעיקר לפעילות הקשורה לשלדים בורסאיים, נומקה על ידי רפאל בכך שהיא זקוקה לשותף פרטי בעסקה כדי שאירונאוטיקס לא תהפוך לממשלתית, ולא יחולו עליה מגבלות רגולטוריות שונות. אלא שכבר במועד העסקה ניתנה לסטולרו אופציה לחייב את רפאל לקנות ממנו את חלקו לאחר ארבע שנים בסכום שלא יפחת מהסכום המקורי של העסקה, וראפל תוכל לחייבו למכור לה את חלקו. בספטמבר השלימה רפאל את רכישת חלקו של סטולרו (50%) באירונאוטיקס ב־487 מיליון שקל, והיא הפכה לחברה־בת ממשלתית.