שני קיבוצים שנפגעו מהמלחמה מתכתשים על מכונת אבוקדו
מפעל עשת אילון מקיבוץ אילון, שמייצר מכונות למיון אבוקדו, דורש ממינהלת תקומה להקפיא מענק של 10 מיליון שקל לקיבוץ נירים מהדרום, שמתכוון לרכוש מכונה בחו"ל
מכונה למיון אבוקדו עומדת בלב עימות בין מפעל הנמצא בקיבוץ אילון, ליד גבול לבנון, ובין קיבוץ נירים, על גבול עזה, שניהם מנסים בימים אלה להרים את הראש ולהשתקם מפגעי המלחמה.
מפעל עשת אילון, שפועל מהקיבוץ בגליל המערבי, מייצר מכונות לענף החקלאות, ובהן מערכות אלקטרו־אופטיות למיון פירות בבתי אריזה. פאר היצירה שם הוא המערכות המיועדות למיון אבוקדו. בצד השני של המתרס ניצב קיבוץ נירים, שבונה בית אריזה חדש לאבוקדו, ובאמצעות מענק של כ־10 מיליון שקל שקיבל ממינהלת תקומה – הוא מתכנן לרכוש מכונת מיון חדשה. אז מה מרגיז את עשת אילון? שם חושדים שנירים מתכוון לרכוש את המכונה בחו"ל. הוא כבר שיגר נציגים מטעמו לתערוכות של מיכון חקלאי באירופה כדי להתרשם מהמכונות שמייצרות המתחרות הזרות.
בימים האחרונים פנה עשת אילון, באמצעות עוה"ד מיכאל וקנין, אלחנן פלור וליאור מאירי ממשרד AOi עבדי, וקנין ושות', למינהלת תקומה ולשרי החקלאות והכלכלה בדרישה להקפיא את כספי התמיכה לנירים. לטענתו, ההתנהלות של נירים "פסולה ומהווה הפרה של החלטת הממשלה", שכן הוא מפנה כספי ציבור כדי לרכוש מכונה בחו"ל במקום להעדיף תוצרת ישראלית. עוד נטען כי אנשי נירים התעלמו מהפניות של עשת אילון ומבקשותיו להדגים את יכולות מכונותיו: "כל פניותיה של עשת נפלו על אוזניים ערלות".
"ממילא אין בימים אלה הרבה פרויקטים שבמסגרתם רוכשים מכונות מיון", אמר לכלכליסט מנשה תמיר, הבעלים והמנכ"ל של עשת. "בעולם נזהרים מהזמנות מישראל בגלל אי־הוודאות באשר למצב הביטחוני. בכל תקופת המלחמה התעקשנו לפעול כדי להעביר לשוק מסר של עסקים כרגיל אף על פי שהיה קשה. דרכי הגישה אל המפעל היו תחת איום קבוע של טילי נ"ט ולמרות הכל, המשכנו לספק שירות ללקוחות שלנו, גם לאלה שבעוטף עזה וגם לאלה שבגבול הצפון, בזמן שספקים מחו"ל לא התקרבו לאזורים האלה. אם בארץ לא קונים מאיתנו, מה יגידו לנו לקוחות פוטנציאליים בחו"ל? ככה המדינה תומכת בתעשייה המקומית?".
עו"ד וקנין אמר שפניותיו בנושא לשרי הכלכלה והחקלאות ולמינהלת תקומה לא קיבלו מענה, והוסיף שאם העברת כספי המענק לנירים לא תיעצר – המפעל יעתור לבג"ץ בבקשה לצו מניעה. מנהל הפעילות הכלכלית של קיבוץ נירים, מורדי ונטורה, אמר לכלכליסט כי טרם הוחלט היכן תירכש מכונת המיון לאבוקדו: "יש לנו צוות שמטפל בנושא, ועוד לפני שעשת אילון פנו אלינו באמצעות עורכי דין, סיכמנו איתם שהם יבואו להדגים את יכולות המכונה שלהם, כנראה במהלך השבוע הבא. אנחנו מתנהלים באופן מקצועי".
משרדי הממשלה מגלגלים אחריות. משרד האוצר, שמתנגד באופן עקבי להעדפת תוצרת ישראלית בתוכניות רכש בכספי המדינה, סירב להתנות מימוש כספים שמקצה מינהלת תקומה לשיקום עוטף עזה בהעדפה של רכש מקומי, בטענה זו התערבות בשוק החופשי.
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "בהחלטת הממשלה נקבע כי מינהלת תקומה, משרד הכלכלה ואגף החשב הכללי באוצר יסכימו על מנגנון שיממש את המטרה של עידוד התעשייה והיצרנים המקומיים בשיקום העוטף. נציגי הגופים קיימו דיונים שבמסגרתם תקומה הציעה מנגנון לבחינת חלופות מתוצרת הארץ באופן מאוזן, שלא יפגע בשיקום העוטף. המנגנון שהוצע הוסכם על ידי נציגי החשב הכללי, אך לא הוסכם על ידי נציגי משרד הכלכלה, ולפיכך לא הושגה הסכמה בנושא".
במשרד הכלכלה אומרים כי החלטת הממשלה על שיקום העוטף קובעת כי יש לעודד את התעשייה המקומית לקחת חלק משמעותי בו, "אך לא נקבעה חובה לעשות זאת בשל התנגדות האוצר להעדפת תוצרת הארץ. עד שלא תוסר ההתנגדות, לא ניתן לחייב בכך".
מינהלת תקומה טענה כי משום שלא נקבעה חובה חוקית בנושא, כל הפרויקטים שנבחרו לתקצוב, ובהם זה של נירים, עומדים בייעוד המסלול הקשור לבתי האריזה. משרד החקלאות מסר כי יש בכוונתו לפנות לקבלת התייחסות של נירים וללמוד את הנושא.