המנותק: ביטן נותן לספקי המזון אור ירוק להעלות עוד את המחירים
המנותק: ביטן נותן לספקי המזון אור ירוק להעלות עוד את המחירים
יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן המואשם בשוחד, הפרת אמונים והלבנת הון החליט אתמול שלא להאריך החלטה האוסרת על מיזוגים בין ספקי מזון גדולים לבינוניים. התוצאה: הגדלת הריכוזיות של ספקי המזון, פחות תחרות והעלאות מחירים. ההחלטה מגיעה מבלי שניתנה לרשות התחרות ארכה להביא נתונים שיתמכו בעמדתה. בדיון נכח בעלי טמפו שייהנה מההחלטה
הרגולטורים ממשיכים להפקיר את ציבור הצרכנים ולפעול לטובת בעלי ההון. דוד ביטן, יו"ר ועדת הכלכלה, המואשם בשוחד, הפרת אמונים והלבנת הון, סירב אתמול לאשר את הארכת הוראת השעה האוסרת על ספקים גדולים לקנות מתחרים קטנים. הנימוק הרשמי של ביטן היה כי מדובר ב"צעד דרקוני" שהממשלה קידמה לטווח קצר, אך מאז לא פעלה למציאת פתרונות וכלים לטיפול ביוקר המחיה. אלא שמאחורי ההחלטה של ביטן עומדת פוליטיקה קטנה ומאבקי אגו בינו ובין שר הכלכלה ניר ברקת מצד אחד, לבין שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מצד שני, הבולם צעדים שהשניים מנסים לקדם בתקופה האחרונה, ובראשם את יישום התיקון לחוק הגנת הצרכן, האוסר הפקעת מחירים בשעת חירום. לדיון הקריטי לא טרחו להגיע סמוטריץ', ברקת והממונה על התחרות מיכל כהן. מי שישלם את מחיר המאבקים האלו הוא הצרכן, הנאנק תחת עליות המחירים החריגות שנכנסו לתוקף והעלאת המע"מ, במקביל לגזרות כלכליות ובראשן גזילת ימי הבראה ואי עדכון קצבאות.
המרוויחים הגדולים מהחלטת ביטן הם בעלי חברות המזון הגדולות, ששולטות ללא מיצרים בשוק. כך, עשרת הספקים הגדולים שולטים במחצית מהמכירות בשוק, בראשם תנובה ששולטת ב־11.3% מהשוק נכון ליוני 2024, שטראוס עם 9.8% ואסם עם 5.8%. ואילו 20 הספקים הגדולים כבר מחזיקים ב־60.8% מהמכירות. בעלי חברות המזון הגדולות המתינו שתפוג הוראת השעה, כדי להוציא לפועל תוכניות לרכישת חברות בגודל בינוני, שיעצימו את שליטתם בשוק ויאפשרו להם להמשיך לגבות פרמיית מחיר על המותגים שהם משווקים.
טמפו תוכל לזרום למי עדן
דוגמה בולטת למי שעשויה להנות מאי הארכת הוראת השעה היא חברת טמפו, המשמשת מפיצה של מוצרי מי עדן, שלא יכלה להתמודד על רכישת מי עדן שהועמדה השנה למכירה, ופעלה בלוליינות לעקוף את הוראת השעה עד שתפוג. זאת בכך שחברה לאביחי סטולרו וחברת תמיס הציבורית שהגישו הצעה לרכישת מי עדן, במקביל לחתימה על הסכם המעניק לטמפו אופציה לקנות מהם את המניות. סטולרו ותמיס לא פועלים בשוק המזון ולא אמור להיות להם עניין בחברת מים, כך שהם נתפסים בשוק כמעין "חניון", בו תוצב הבעלות על מי עדן, עד שיתאפשר להעבירה לטמפו, כשתפוג הוראת השעה.
טמפו, חברת המשקאות השנייה בגודלה, התרחבה לפני כשלוש שנים לשוק המזון באמצעות רכישת יבואנית הגבינות והמעדנים סיימן סחר, חברת דורום, יצרנית הפסטה הטריה נונה, וקבוצת אול אורגני, המשווקת מוצרי מזון אורגניים. טמפו נאלצה בעקבות הוראת השעה להסתפק ברכישת חברות שמחזור המכירות שלהן נמוך מ־30 מיליון שקל, כמו מותג הפסטה הטרייה זוקה.
אתמול היה זה יו"ר טמפו ז'ק בר שהגיע לדיון בוועדת הכלכלה וחיזק את ביטן, כשטען שמדובר בצעד אנטי תחרותי: "אין ספק שאף אחת מהחברות האלה (שטמפו רכשה במהלך השנתיים האחרונות, נ"ק) לבד לא היתה מסוגלת לחלום על ההתפתחות שקרתה בשנה וחצי האלה. המיזוג התאפשר כי בפוקס היינו מתחת לרף של 30 מיליון השקלים. אם חלילה השווי היה 35 מיליון ולא 25 מיליון אז כל התהליך היה נעצר ולחברות לבד לא היה סיכוי להתחרות מול תנובה ושטראוס. אין תחרות בלי זה ומי שמנסה למכור שזה מעודד תחרות – הצעד הזה הוא אנטי תחרותי", אמר.
מרגע שהצרכנים הופקרו לחסדי החברות הגדולות, מתעצמת חשיבותה של הממונה על התחרות כשומרת סף שתצטרך לבלום נסיונות מיזוג שיחזקו את הספקים הגדולים
מדובר בצו שהגישה רשות התחרות ושנחתם על ידי שר הכלכלה ברקת במטרה להאריך בשנה את הוראת השעה שאסרה על מיזוגים בענף המזון, עד לסוף 2025. הוראת השעה האמורה אושרה בוועדה במסגרת חוק ההסדרים לשנים 2023-2024, לפני כשנה וחצי, וקבעה כי עד סוף שנת 2024 יוקפאו מיזוגים של ספקים גדולים עם ספקים בינוניים בענף המזון. זאת על מנת לאפשר בתקופה זו את עבודת הצוות הבין משרדי שהקימה הממשלה להפחתת הריכוזיות והגברת התחרותיות בשוק מוצרי המזון והטואלטיקה.
החידלון של סלאבין
הוראת השעה עצמה היוותה מעין פלסטר לתוכנית משמעותית יותר לפירוק מונופולים, שתוכננה במסגרת חוק ההסדרים ביוני 2023. אלא שהאוצר פעל למסמס את התוכנית לטיפול בריכוזיות החריגה במקטע הספקים, באמצעות הקמת ועדה ציבורית לטיפול ביוקר המחיה, בראשות מנכ"ל האוצר לשעבר שמואל סלבין. הוועדה התכנסה לראשונה בספטמבר 2023, ובעקבות המלחמה שפרצה חודש לאחר מכן, התכנסה רק פעמים ספורות בשנה החולפת. ועדת הכלכלה מינתה ועדה בינמשרדית, שתפקידה היה לעקוב אחר פעילות ועדת סלאבין. בנייר עמדה שהגישה הוועדה הבינמשרדית לביטן לקראת הדיון, ניתן לראות את החידלון שאפיין את ועדת סלאבין מאז שהוקמה. מדובר בפרוטוקול מדיון שקיימה לפני כארבעה חודשים, בו ציינה כי מאז תיקון חוק המזון לעניין איסור מיזוגים, לא השתפר המצב התחרותי וועדת סלאבין עדיין לא פרסמה את מסקנותיה. עוד נקבע כי מתן אפשרות למיזוגים עלול להחמיר את ריכוזיות ספקי המזון הגדולים ולפגוע באפשרות לבצע שינויים משמעותיים בעתיד שהוועדה עשויה להמליץ עליהם, ולכן הוחלט פה אחד על ידי הצוות הבין־משרדי להמליץ על הארכת הוראת השעה בעניין איסור מיזוגים בשנה נוספת.
ביטן ניצל אתמול את העובדה שוועדת סלאבין התנהלה בעצלתיים ולא ביצעה כל פעולה לקידום הטיפול ביוקר המחיה, כדי לחזק את חברות המזון הגדולות שנמנע מהן בשנה החולפת להמשיך להשתלט על חברות קטנות ובינוניות. זאת, בעוד יוקר המחיה רק החריף מאז בעקבות רצף התייקרויות רוחבי שביצעו הספקים פעם אחר פעם.
ההתנגדות של ביטן להארכת הוראת השעה בשנה נוספת היתה כה גורפת, שהוא אף סירב לבקשת רשות התחרות לקבל פרק זמן נוסף, כדי להביא ניתוח כלכלי מבוסס נתונים. ביטן דחה את הנימוקים להארכה ואמר: "אי אפשר לעצור את המשק, לשתות קפה ולא לעשות כלום".
הערכות הן שלא רק מיזוג טמפו ומי עדן יוכל להגיע לשולחן הממונה על התחרות בזמן הקרוב, אלא עסקאות נוספות. כך לדוגמה, כוונתה של טמפו מיולי 2022 לקנות את חברת משק יעקובס שמכירותיה מוערכות בכ־100 מיליון שקל, וכוונת שטראוס למכור את חלקה בחברת יד מרדכי שמכירותיה השנתיות מוערכות בכ־150 מיליון שקל. זאת, במקביל למיזוגים נוספים שהוקפאו בעקבות הוראת השעה וכעת החברות יפעלו להפשירם.
מרגע ששרי האוצר והכלכלה הפקירו את הצרכן לחסדי החברות הגדולות, הממשיכות לנצל את הריכוזיות בענף לטובת שיפור רווחיותן, מתעצמת חשיבותה של הממונה על התחרות, כשומרת סף שתצטרך לבלום נסיונות מיזוג שיחזקו את הספקים הגדולים. זאת, בעודה מתמודדת עם ניסיון הדחתה על ידי ברקת.