ניתוחאחוז בודד במע"מ סיפק לרשתות מקפצה לייקור בעשרות אחוזים
ניתוח
אחוז בודד במע"מ סיפק לרשתות מקפצה לייקור בעשרות אחוזים
השוואת מחירים בשופרסל דיל מלמדת כי מחירי מוצרים זינקו בעשרות אחוזים. הקמעונאים חתכו מבצעים בחדות, והודות למדיניות משרד הכלכלה הפסיקו לסמן מחירים. הסל הכללי, שבו 8,600 מוצרים, התייקר ב־2.15% בממוצע. כ־1,500 מוצרים התייקרו ביותר מ-10%. שופרסל: "מוצרים רבים שנמכרו בהנחות של עשרות אחוזים חזרו להימכר לפי המחירון"
הסופה המושלמת של חודש ינואר, ששילבה גל התייקרויות, העלאת המע"מ והפסקת סימון מחירים, איפשרה לקמעונאים ולספקים לנצל את המצב לטובת שיפור רווחיות. העלאות המחירים של הספקים שדיווחו על התייקרות, במקביל להעלאת המע״מ, היוו כר נוח לקמעונאים ולספקים נוספים לצמצם מבצעים ובכך לתדלק את ההתייקרויות מעבר לנדרש.
מבדיקת כלכליסט באמצעות אתר פרייסז, את המחירים ברשת שופרסל דיל, המובילה את שוק קמעונאות המזון ומשקפת את הנעשה בענף, עולה כי מחירי מוצרים שהספקים לא העלו, זינקו לאחר העלאת המע"מ בשיעור של עד מאות אחוזים, בשל סיום מבצעי הוזלות שבהם נמכרו עד אותו מועד. כך, לדוגמה, מחיר אריזת פרוסות גבינת גאודה של תנובה, שעמד ב־20.12.24 על 17.5 שקל, זינק ב־6.1.25 לאחר העלאת המע"מ ב־44% ל־25.2 שקל. זאת, מבלי שתנובה העלתה את מחיר המוצר. הדבר נכון לכל מחלקת החלב, שכן המחלבות לא העלו מחירים מאז מאי החולף. כך, לדוגמה, גבינת שמנת של משק יעקבס, שמחירה זינק אחרי העלאת המע"מ ב־35% ל־13.5 שקל, יוגורט פרוביוטי של שטראוס שמחירו טיפס ב־27.1% ל־5.3 שקלים לגביע או שוקו דל לקטוז של טרה שעלה ב־25% ל־6.2 שקלים לבקבוק. מהבדיקה עולה כי למעלה ממאה מוצרי חלב של כלל המחלבות התייקרו בשיעור דו־ספרתי בתחילת ינואר.
גם במחלקות הטואלטיקה וניקיון המצב דומה. אף על פי שספקי מוצרי הטואלטיקה והניקיון לא הודיעו על העלאות מחירים בינואר, מחירי מאות מהמוצרים עלו בשיעור דו ותלת־ספרתי. כך, לדוגמה, מחירו של תרסיס קצף אקונומיקה מרוכז של סנט מוריץ זינק בינואר ב־112% ל־15.9 שקל לעומת 7.5 שקלים בדצמבר החולף. גם תחליב רחצה דאב של יוניליוור התייקר בינואר ב־89% ל־18.9 שקל. מחירו של שמפו הד אנד שולדרס של פרוקטר אנד גמבל, המשווק על ידי דיפלומט, קפץ בינואר ב־59% ל־ 19.9 שקל.
במקביל להיותה קמעונאית, לשופרסל יש פעילות מהותית באמצעות המותג הפרטי שלה, שגם מחירי חלק ניכר ממנו עלו בחדות בתחילת החודש. כך, לדוגמה, מחיר מטליות מיקרופייבר לאמבטיה של המותג הפרטי שופרסל עלה בינואר ב־126% ל־11.2 שקל לחבילה. מחיר מארז 55 שקיות אשפה גדולות עם שרוך של שופרסל הכפיל עצמו בינואר ל־19.9 שקל, ואילו מסיר שומנים קר של המותג התייקר ב־ 63% ביחס לדצמבר ל־12.9 שקל למכל.
הבדיקה שכללה למעלה מ־8,600 מוצרים בכל הקטגוריות, העלתה כי מחירו של הסל עלה בינואר ב־2.15% בממוצע. עליית המחירים נרשמה על כמחצית מהמוצרים בסל, כשרק 530 מהמוצרים התייקרו בשיעור הממוצע של הסל, בעוד 3,571 מוצרים התייקרו בשיעור גבוה יותר ומתוכם 1,446 מוצרים התייקרו בשיעור 10% ומעלה. במקביל, רק 1,159 מוצרים הוזל ומחירם של 3,351 מוצרים לא השתנה.
הזינוק במחירים, שאותו ניתן לראות גם ברשתות מזון נוספות, נרשם כחודש אחרי ששטראוס הודיעה כי החל מינואר תעלה את מחירי השוקולד ומוצריו והקפה לסוגיו בשיעור של עד 18%. לשטראוס הצטרפו יוניליוור וכרמית עם העלאת מחירי השוקולד שלהן בשיעורים דומים, ואסם שהוסיפה לסל שהתייקר בשבוע שעבר (1.1.25) גם סלטים, תחליפי בשר ומאפים. למובילות השוק הצטרפו ספקים רבים ובהם יכין, בית השיטה ועוד, כשההתייקרות תוזמנה ליום שבו הועלה המע"מ מ־17% ל־18%, מועד שבו במילא נרשם שינוי מחירים רוחבי.
משופרסל נמסר בתגובה כי "שופרסל מציעה ללקוחותיה מבצעי עומק במחירים משתלמים במיוחד, על מוצרים ממגוון קטגוריות. ההשוואה שנערכה בכתבה אינה מדויקת, משום שמוצרים רבים במבצע, שנמכרו בהנחות של עשרות אחוזים במועד ההשוואה הראשון, חזרו להימכר במחיר המחירון בסיום המבצע, במועד ההשוואה השני. זאת ועוד, בחלק מהמוצרים שנסקרו לא חל כלל שינוי במחיר המחירון - למרות העלאת המע״מ. מבצעי שופרסל זוכים לאמון הלקוחות, והרשת תמשיך להציע מבצעים משתלמים כל הזמן".
ההתייקרויות של הספקים, במקביל להעלאת המע"מ, נרשמו בתקופה שבה ישנו רפיון חריג מצד הקמעונאים בכל הנוגע לסימון מוצרים במדבקות מחיר. הקמעונאים, שקיבלו עם פרוץ מלחמת חרבות ברזל פטור זמני חריג מסימון מוצרים במדבקות מחיר בעקבות המחסור החריף בעובדים שנרשם באותם ימים, חדלו להקפיד על סימון מחירים גם לאחר סיום הפטור. זאת אחרי שבאוגוסט החולף פרסם קובי זריהן, הממונה על הגנת הצרכן, תוכנית לביטול חובת סימון המחירים במדבקות לטובת מעבר לצגים אלקטרוניים שיוצבו על המדפים.
הקמעונאים ראו בפרסום התוכנית להערות הציבור איתות שבכוונת שר הכלכלה ניר ברקת לבטל את חובת סימון המוצרים, והחלו ביישום התוכנית, עוד בטרם אושרה. תלונות צרכנים רבות שהגיעו למשרד הכלכלה, הובילו את ברקת להוציא פעם אחר פעם הודעות לקמעונאים שיש להמשיך ולפעול בהתאם לחוק ולסמן מחירים במדבקות, אך ללא הועיל.
אי־סימון המוצרים תורם לבלבול בקרב הצרכנים, שלא יודעים כמה עולה כל מוצר, מתקשים לבצע השוואת מחירים בין מוצרים דומים על המדף, ואינם יכולים להשוות בין המחיר שראו על המדף למחיר שנגבה מהם בקופה. נראה כי העלאת המחירים של מספר ספקים
במקביל להעלאת המע"מ, היוותה כר נוח לקמעונאים וספקים נוספים לצמצם מבצעים ובכך להעמיק את ההתייקרות בענף. התרומה של העלאות המחירים ואי־סימון המוצרים באה לידי ביטוי בשיפור התוצאות של הקמעונאים הגדולים כבר בתום הרבעון השלישי ועוד בטרם נכנסו לתוקף ההתייקרויות האחרונות. כך, לדוגמה, בשופרסל זינקה רווחיות הגולמית, המשקפת את הפער בין מחיר הקנייה למחיר המכירה של המוצרים, ל־28.5% מהמכירות לעומת 26.2% ברבעון המקביל 2023. השיפור ברווחיות הוסבר בצמצום עלויות, אך יש לו גם קשר הדוק לשיפור תנאי סחר מהספקים והעלאות מחירים, וברשת רמי לוי עלתה הרווחיות ל־23.36% מהמכירות לעומת, 21.88% ברבעון המקביל.
ניתן להעריך שהמגמה של שיפור הרווחיות תימשך גם השנה, שכן מאז נכנסו ההתייקרויות לתוקף, הצטרפה חברת ויסוצקי, שהודיעה כי תעלה בחודש הבא את מחירי התה השחור ב־6% ואת מחירי מוצרי חברת אופנהיימר שהיא מפיצה בשיעור של עד 22%. יחד עם ויסוצקי ואופנהיימר יעלו גם מחירי המשקאות החריפים של החברה המרכזית, כמו ג'וני ווקר, סמינרו ואפרול, בשיעור של כ־4.5% וההערכות הן כי ספקים נוספים יצטרפו לגל ההתייקרויות.
איום נוסף על רמות המחירים נרשם בשבוע שעבר בעקבות סירובו של ח"כ דוד ביטן, יו"ר ועדת הכלכלה, להאריך את הוראת השעה שאסרה בשנה החולפת על חברות גדולות לקנות חברות שהיקף מכירותיהן השנתי עולה על 30 מיליון שקל. הסירוב נומק בכך שהממשלה לא ניצלה את פרק הזמן שהעניקה לה הוראת השעה כדי לקדם מהלכים לצמצום הריכוזיות החריגה במקטע הספקים בשוק המזון.
המשמעות של ההחלטה היא שכעת יוכלו ספקים גדולים להגיש לרשות התחרות בקשות מיזוג שבשנה האחרונה לא התאפשרו, ולהעצים את כוחם בשוק, לטובת העלאות מחירים.
כך, לדוגמה, כוונתה של טמפו, בעלת מותגי המים המינרליים אקווה נובה וסן בנדטו, לקנות את מי עדן. הוראת השעה לא איפשרה לטמפו להתמודד ישירות על רכישת המתחרה, ואילצה את החברה לפעול באמצעות חתימה על הסכם אופציות, עם גורם שיוכל לאחר שתפוג הוראת השעה, למכור לה את מניות החברה.
אומנם אף על פי שלא חודשה הוראת השעה, עדיין בסמכות רשות התחרות לבלום מיזוגים, אולם מדובר בתהליך מורכב יותר.