אחרי ירידה בכמות ההזמנות, וולט תנסה לפייס את המסעדות
אחרי ירידה בכמות ההזמנות, וולט תנסה לפייס את המסעדות
לאחר העלאת דמי התפעול של וולט, וחרם הצרכנים שהוכרז בעקבות זאת, מסעדנים בתל אביב מדווחים על ירידה של 30% עד 50% בהזמנות. כעת וולט מציעה הנחה לזמן מוגבל על קטגוריות מסוימות. וולט: "גם השבוע, מאות אלפי ישראלים רכשו מאיתנו"
החרם שהכריזו הצרכנים על חברת המשלוחים וולט, בעקבות העלאת דמי התפעול, הוביל לירידה משמעותית בכמות ההזמנות בפלטפורמה. על פי מסעדנים שעובדים עם מערך המשלוחים של וולט, מאז תחילת החרם, בשבוע שעבר, ירד היקף המשלוחים של החברה בכ־14% בממוצע. בתל אביב, שבה שולטת וולט בתחום המשלוחים, מסעדנים מדווחים כי הירידה גבוהה עוד יותר ועומדת על 30%–50% בחלק מהמסעדות.
לדברי מסעדנים, הירידה בהזמנות מורגשת בכלל המסעדות, אבל בעיקר בתל אביב. "אלה מספרים מטורפים", אמר בכיר באחת מרשתות המסעדות. מסעדן נוסף סיפר: "ביום ראשון השבוע, המכירות דרך וולט ברשת שלי ירדו ביותר מ־30% וביום שני הן ירדו ב־25% ביחס ליום ממוצע לפני שהחל החרם".
מסלול דמי המנוי שמציעה כיום וולט מאפשר לבצע הזמנות ללא דמי משלוח תמורת תשלום חודשי קבוע של 49 שקל. בנוסף, דמי התפעול שהיא גובה מהצרכנים יהיו בין שקל אחד ל־6 שקלים למשלוח לעומת 2 שקלים למשלוח כיום.
נראה כי בוולט סברו כי ההודעה על ייקור דמי התפעול תעורר את חמתם של הצרכנים וכי השקת מסלול דמי המנוי שמייקר את העמלה למסעדן בעוד 4.5 שקלים לכל הזמנה יגרום לזעם מצד בעלי המסעדות. על רקע זה החברה הודיעה כבר בזמן השקת התוכנית על מבצע שעלה לאוויר ביום שלישי למשך שלושה ימים בקטגוריות הכי נמכרות בפלטפורמה שלה – המבורגרים, פיצות ואוכל אסייתי – במסגרתו הצרכנים פטורים למעשה מתשלום דמי משלוח.
וולט אמנם לא ציינה שהיא מוותרת על דמי המשלוח, אך כתבה למסעדות שנכללות במבצע כי הצרכנים שיזמינו מהן משלוח יקבלו הנחה של 15 שקל על מחיר ההזמנה. בפועל, וולט ויתרה למעשה על דמי המשלוח. על פי המסעדנים, המבצעים שוולט מציעה הם ניסיון לבלום את הסערה שהיתה ידועה מראש.
"ביומיים הראשונים לאחר ההכרזה של וולט על התמחור החדש, בעלי מסעדות דיווחו על עלייה בהזמנות שמגיעות מוולט כי כככל הנראה צרכנים הצטרפו למסלול דמי המנוי החדש. אבל אחרי יומיים המסעדנים כבר דיווחו על צניחה במכירות דרך וולט", אמר לכלכליסט יורם אלמוג, בעלים של חברה לייעוץ אסטרטגי ועסקי בתחום המסעדות.
החשש הגדול בענף המסעדנות הוא כי החרם על וולט עשוי להוביל לסגירה של מסעדות חלשות שרוב המכירות שלהן מבוססות על וולט.
"החרם מאיים עלינו"
ענף המסעדנות ידע בשנים האחרונות לא מעט טלטלות שהחלו עם סגירת עסקי האוכל במשבר הקורונה, לאחר מכן המהפכה המשטרית שפגעה במסעדות בתל אביב, המלחמה שגרמה גם היא לפגיעה במכירות וכעת המהלך של וולט שהוביל לחרם צרכנים גדול שפוגע במחזור המכירות של המסעדות וגם מייקר למסעדנים את העמלה.
"החרם הזה מאיים על הישרדות של מסעדות רבות שוולט היתה החמצן היחידי שלהן", אמר מסעדן בכיר. "וולט הפכה להיות צינור החמצן של המסעדות והן סופגות עכשיו את התוספת של התייקרות העמלה".
גם אלמוג סבור שתהיה פגיעה בחלק מהמסעדות בעקבות החרם על וולט: "אני מניח שיש מסעדות שייסגרו. יש בתל אביב מאות מסעדות שמתבססות על וולט. למסעדה שהיא על סף הרווחיות או מפסידה או מבססת עצמה על פעילות דרך וולט יהיה קשה עד כמעט בלתי אפשרי להגיע לרווחיות וצריך מחזור גדול מאוד ורווחיות גדולה כדי לשרוד. וולט גובה עמלה של 27% בתוספת מע"מ כך שבפועל המסעדן משלם לה 31.8% ממחיר ההזמנה. כשהמדינה העלתה את המע"מ בתחילת ינואר, וולט הרוויחה מזה על גב המסעדות. פגיעה משמעותית לא פחות היא העלות הנוספת שוולט משיתה על המסעדנים באמצעות התשלום על כל משלוח למי שמצטרף למסלול המנויים".
"אם למסעדה אין זכות קיום בלי וולט הרי שיש לה בעיה במודל העסקי שלה. ומה יקרה אם וולט תקרוס? העמלה שלה מכבידה מאוד על המסעדנים, אבל עדיין וולט היא לא חברה מאוד רווחית", אמר אלמוג. "מצד שני, לבנות מערך משלוחים עצמאי, לייצר מאגר לקוחות ולהגיע לפעילות משמעותית במשלוחים זו משימה קשה היום הרבה יותר מבעבר והעלויות גבוהות. מסעדה שתפתח מערך משלוחים עצמאי תתקשה לחדור לתודעה ולהגיע לרווחיות במשלוחים. זה יכול לקחת הרבה זמן והיא עלולה אף להפסיד בחודשים הראשונים במשלוחים. וולט מצמצמים את הסיכון לרמה אפסית כי רף הכניסה הכלכלי אליהם נמוך מאוד. להרבה בעלי עסקים אין את הידע והיכולות לנהל מערך משלוחים עצמאי".
מוולט נמסר: "גם השבוע, מאות אלפי ישראלים רכשו מבתי עסק מקומיים באמצעות וולט, ובהם מסעדות, חנויות וסופרים. נמשיך לתת את הצעות הערך הטובות ביותר עבור הלקוחות והשותפים דרך הצעות שנציע מדי יום לכלל הלקוחות ותוכנית הדגל וולט פלוס".