סגור
מנכ"ל ויקטורי אייל רביד ומנכ"ל יוחננוף איתן יוחננוף
מנכ"ל ויקטורי אייל רביד (מימין) ומנכ"ל יוחננוף איתן יוחננוף. אישום על הסדר כובל בין שתי רשתות המזון (צילומים: שלומי יוסף, עמית שעל)

כתב אישום חמור חושף את שיטת ויקטורי: "כפי שסגרנו תראה שכולם יעדכנו מחיר"

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד מנכ"ל רשת ויקטורי, מנכ"ל רשת יוחננוף ומעורבים נוספים בחשד לעבירות על חוק התחרות ותיאום מחירים; נחשפת מעורבותם העמוקה של הקמעונאים להאצת העלאות מחירים; כתבי חשדות נשלחו בעבר לחברות וילי פוד ושטראוס 

רשות התחרות הגישה אתמול כתב אישום ראשון בפרשת תיאום המחירים בשוק המזון שנפתחה לפני שלוש שנים, נגד אייל רביד, מנכ״ל ומבעלי השליטה ברשת ויקטורי; איתן יוחננוף, מנכ״ל ומבעלי השליטה ברשת יוחננוף, והמשנה למנכ"ל בה אלעד חרזי; ונגד אפי תשובה, מנכ״ל רשת סופר ברקת ונגד שלוש הרשתות עצמן. האישומים מייחסים, לכל אחד לפי חלקו, עבירות שבמרכזן ניסיון לפגוע ולהקטין תחרות בין המעורבים על מנת להגדיל או לשמור על רווחיהם.
האישומים בפרשה כוללים בין היתר עבירות כגון הסדר כובל וניסיון להסדר כובל; איסור התערבות של קמעונאי בנעשה במדפי קמעונאי אחר, עבירות על חוק המזון ועבירות של הפרת חובת פיקוח. העונש המקסימלי בחלק מהעבירות צפוי להגיע לעד 5 שנות מאסר.
כתב האישום כולל 4 פרשיות שונות ותתי־פרשיות. הפרשה הראשונה היא התבטאויות בתקשורת של רביד על העלאות מחירים צפויות; השנייה, על הסדר אסור ולא חוקי בין ויקטורי ליוחננוף, באמצעות רביד ויוחננוף, לפיו שתי הרשתות לא יערכו מבצעים נוספים על מוצרים, מעבר למבצעים שכבר היו באותה תקופה; השלישית, הסדר אסור בין ויקטורי, באמצעות רביד, לבין סופר ברקת, באמצעות אפי תשובה, לפיו הצדדים יתמחרו מוצרים חד־פעמיים כך שישמר שיעור הרווחיות הגולמי שלהם לפני כניסתן לתוקף של תקנות מס לעניין השימוש בכלים חד־פעמיים.
הפרשה הרביעית, מהמעניינות והמרכזיות בחקירה שנוגעת ללב היחסים בין קמעונאים לספקים, עוסקת בשלושה מקרים שונים מול שלושה ספקים שונים - שסטוביץ, ד"ר פישר ובית השיטה. על פי כתב האישום רביד פעל ללחוץ ולהשפיע על גורמים בחברות אלה: סמנכ"לי המכירות והסחר של שסטוביץ, משה גוזלי, ושל ד"ר פישר, אלי שני, וכן מנכ"ל יצרנית החמוצים בית השיטה, אורי לוי, ומנכ"ל דין שיווק בעלת השליטה בה יגאל אלל, לגרום לעליית מחירים אצל מתחריו הישירים רמי לוי ויוחננוף.
בעוד התפיסה הרווחת היא שמקטע הספקים הריכוזי הוא האחראי המרכזי להתייקרויות, בעוד הקמעונאים מציגים עצמם כמי שנאבקים בספקים ובולמים ככל יכולתם את העלאות המחירים, נותן כתב האישום הצצה למעורבותם העמוקה של קמעונאים בענף, להאצת העלאות מחירים ולבלימת מתחרים הדוחים ומעכבים את דרישות הספקים להעלאות מחירים.

"רמי לוי מחבל"

כך לדוגמה, חושף כתב האישום כי אייל רביד, המשמש ציר מרכזי בפרשה, ניסה כמנכ"ל רשת ויקטורי להתערב באופן שיטתי במחירי מוצרי שסטוביץ, יבואנית מוצרי קולגייט, פסטה ברילה, טונה ריו מארה ועוד, שנמכרו ברשת רמי לוי, אותו כינה "מחבל", כיוון שלא מיהר לגלגל לצרכן את העלאות המחירים של הספקים.
במאי 2021 פנה רביד למשה גוזלי, סמנכ"ל סחר בשסטוביץ, והתלונן בפניו על המחירים הנמוכים בהם מוכר רמי לוי את מוצרי שסטוביץ, תוך שהוא מציין שרמי לוי "מקלקל" לשסטוביץ את השוק. ויקטורי המליץ לגוזלי מה צריכים להיות המחירים לצרכן שיגבה לוי במספר מוצרים, ומהם התנאים שבהם עליו למכור אותם לצרכן. שלושה ימים לאחר מכן, שוחח רביד שוב עם גוזלי על עליית מחירים במוצרי שסטוביץ ואמר לו כי הוא איננו מתנגד להעלאת המחיר לצרכן :"אח שלי תעלה מצדי את הכל. אם השוק עולה אנחנו עולים". רביד לא עצר, ובהמשך לכך, פנה שוב לגוזלי והתלונן כי מחירי המוצרים לא עלו ברשתות רמי לוי ויוחננוף. לאחר מכן, הבהיר רביד לגוזלי כי הוא מעוניין בהעלאת המחירים שהחברה ביקשה: "אני לא רוצה לחרבן לך אני רוצה לעזור לך. אתה יודע שאני לא רוצה למכור פריט ב־7 אם אפשר למכור אותו ב־10".

2 צפייה בגלריה
אינפו פרשת תיאום המחירים
אינפו פרשת תיאום המחירים
פרשת תיאום המחירים

אלא שרביד לא עצר בלעודד את שסטוביץ להעלות מחירים ודחק בגוזלי לפעול נגד לוי שלא העלה מחירים: "אתה משלם את כל השוק בשבילו... לא חראם?... אם הוא לא הורס לך את השוק אין לך בעיה אתה לא צריך לממן אף אחד". ניתן להעריך כי רביד התכוון לכך שעד שרמי לוי, שנחשב מוביל שוק, לא מעלה את המחיר, הרשתות המתחרות לא יכולות להעלות מחירים, כיוון שיאבדו לקוחות שיעברו לקנות אצלו, והדבר מעכב את שסטוביץ, ביישום ההתייקרות שביקשה לבצע.
רביד המשיך לפעול להעלאת מחירים אצל לוי, וביולי הבהיר לגוזלי כי על שסטוביץ "לטפל בבעיה של המחירים הנמוכים אצל לוי". גוזלי השיב לו כי הוא נכנס "לפיצוץ" עם לוי, ורביד ענה שכבר שנה שלמה שלוי עושה מה שהוא רוצה וחבל שרק עכשיו גוזלי נכנס איתו לפיצוץ. ההתערבות לא פסקה ורביד שוב מחה בפני גוזלי שאינו פועל נגד לוי שלא העלה מחירים לצרכן: "אתה אמרת לי שהחודש אתה תשבית אותו". גוזלי התחייב להשבית את לוי, ואף החל ליישם זאת: "אתה תראה שבסוף אני משבית אותו", והוסיף כי הוא חוסם את האפשרות של רמי לוי לקנות את אחד ממוצרי החברה "בשל המחירים לצרכן של רמי לוי".

"הלוואי והיית מעלה ב־20%"

התנהלות בוטה יותר של רביד, נרשמה באותה תקופה, ביחס ליישום העלאת מחירים שביצעה בית השיטה, יצרנית החמוצים. רביד סירב לאשר את העלאת המחירים, והיא הפסיקה לספק לרשת ויקטורי את מוצריה. באוקטובר 2021, שלח רביד לאורי לוי, אז מנכ"ל בית השיטה, הודעה מוקלטת ובה התנה את עליית המחיר בויקטורי בכך שהמחיר יעלה גם ברשתות רמי לוי ויוחננוף: "אח שלי... כל עוד שני השרמוטות האלה לא מעלים מחיר, כי שניהם הגיעו מאזור כורדיסטן אז יש להם כנראה כבוד אצלכם, אז אני הערבי מאזור תוניס לא מאשר עליית מחירים". לוי ביקש מרביד להתאזר בסבלנות וכתב לו כי רמי יעלה. רביד הסכים להמתין מספר ימים נוספים בטרם יכניס ספק נוסף והבהיר ביחס למחיר של רמי לוי: "המחיר לא למעלה אני אומר לך ביייי". בהתכתבות נוספת באותו היום עם יגאל אלל, מנכ"ל חברת דין שיווק, בעלת השליטה בבית השיטה, שהסביר כי הוא נאלץ להעלות מחירים בשל התייקרות הפחיות, כתב לו רביד: "הלוואי תעלה 20%", ו"רק ששני המחבלים יעלו", כשכוונתו לרמי לוי וליוחננוף.
דוגמא נוספות לנסיונות של רביד להתערב במחירים של מתחריו, התרחשה כשחברת הטואלטיקה ד"ר פישר העלתה מחירים במאי 2021. רביד אישר את ההעלאה והגיע להסכמה עם הספק, כי מחירי המוצרים יעלו גם ברשתות המתחרות. לאחר שהעלה את המחירים לצרכן, פנה רביד לאלי שני, סמנכ"ל המכירות בד"ר פישר, וכתב לו ביחס למחירים לצרכן של רמי לוי: "שים לב שאני העליתי והמחבל ממודיעין טרם העלה קטלוגי".
המעורבות של רביד לא נעשתה רק מול הספקים, אלא גם בתיאום עם מתחרים. כך, מכתב האישום השלישי עולה כי יום לפני כניסת מס הקנייה לתוקף על כלים חד־פעמיים, שוחח עם אפי תשובה, מנכ"ל רשת סופר ברקת, והגיע עימו להסדר לפיו השניים ישמרו על שיעור הרווח הגולמי של הרשתות בניהולם על מוצרים חד־פעמיים, בהשוואה לשיעור הרווח הגולמי שלהן בתקופה שלפני הטלת המס. תיאום דומה עולה מכתב האישום השני, לפיו, בשיחה בין רביד לאלעד חרזי, המשנה למנכ"ל רשת יוחננוף, הסכימו השניים כי בתקופה בה שוק קמעונאות המזון חווה ירידה בהיקף המכירות, ללא שינוי בנתחי השוק, הרשתות שבניהולם לא יערכו מבצעים נוספים מלבד מבצעים תקופתיים שנקבעים מראש.
2 צפייה בגלריה
הוועידה הלאומית הכלכלית מיכל כהן הממונה על התחרות
הוועידה הלאומית הכלכלית מיכל כהן הממונה על התחרות
הממונה על התחרות מיכל כהן. בוחנת הגשת כתבי חשדות נגד חברות נוספות
(צילום: יריב כץ)
המעורבות של רביד, לא נעשתה רק במחשכים ומאחורי הקלעים, ומכתב האישום הראשון עולה כי הוא פעל באמצעות התבטאויות לתקשורת לדרבן ספקים להעלות מחירים. זה החל עם רצף ראיונות של רביד החל מספטמבר 2021, בעניין גל התייקרויות שצפוי אחרי חגי תשרי. אחד הצעדים הבולטים בהם נקט, היה פרסום פוסט בדף הפייסבוק שלו, בו התריע מפני "צונאמי של עליות מחירים". רביד אף השיב לתגובה לפוסט, כי להערכתו גל ההתייקרויות יהיה בגובה של 12%-8%. מכתב האישום עולה עוד כי רביד, חזר על עיקרי הדברים בשיחות שונות שערך עם ספקים, שבהן גם אמר שהתבטאויותיו נועדו לפתוח דלת לעליית מחירים.
מדובר בכתב האישום הראשון המוגש בפרשת תיקי המזון. כתבי חשדות נוספים העוסקים בחשד לניסיון להסדר כובל נשלחו קודם לכן לחברות וילי פוד ושטראוס. השימועים בגין חשדות אלו התקיימו וכעת בוחנת רשות התחרות את הטענות על מנת לקבל החלטה האם להגיש כתבי אישום גם בעניינם. כזכור, בחודש דצמבר האחרון זימנה רשות התחרות גם את סמנכ"ל המכירות בחברת שסטוביץ בע"מ לשימוע לפני הגשת כתב אישום בגין השמדת ראיות ושיבוש הליכי משפט.
מיוחננוף נמסר כי "רשת יוחננוף סבורה שלא נעשתה כל עבירה מצד מי מטעמה. את המשך ההליך תנהל החברה בבית המשפט".
עורכי הדין של אייל רביד ורשת ויקטורי מסרו כי "כתב האישום שהוגש, אין לו על מה לסמוך, כלל ועיקר. מדובר בלא יותר מבלון ניסוי תקדימי שהפריחה רשות התחרות, שמעוות ומנפח את המציאות. ויקטורי שימשה מאז הקמתה כגורם מרכזי בקידום תחרות והוזלת המחירים לצרכן. ודבר חפותם של מרשינו יוברר בבית המשפט".