סגור
חי גאליס ב קניון ביג פאשן גלילות
חי גאליס בקניון ביג פאשן גלילות. "אצלנו השוכרים מרוויחים יותר" (צילום: נמרוד גליקמן)

"תל אביב תפתיע, היא תכיל את כל שטחי המסחר האלה"

"אני לא מסכים עם הקביעה שיש בישראל יותר מדי שטחי מסחר", אומר חי גאליס, מנכ"ל קבוצת ביג, לקראת פתיחת ביג פאשן גלילות השבוע, שמצטרף לזירה הצפופה של קניונים באיזור תל אביב. אילו חנויות ייפתחו במתחם החדש ומה יהיה שם חוץ משופינג? 

"אנו מצפים לפדיון של 2,500 שקל למ"ר", אומר חי גאליס, מנכ"ל קבוצת ביג, לקראת הפתיחה הצפויה של מתחם ביג פאשן גלילות ביום חמישי שיכלול 43 אלף מ"ר של חנויות. לשם השוואה, הפדיון בביג אשדוד שמתפרס על שטח דומה הוא 2,000 שקל למ"ר. הקריון, שגם הוא בגודל דומה, פודה  2500 שקל למ"ר. לדברי גורמים בענף, 2,500–3,000 שקל למ"ר זה פדיון מייצג בקניון גדול שעובד טוב.
יוקרה לצד חנויות קז'ואל ומותגים עממיים, מסעדות שעד היום לא נכנסו לקניונים וגם חניון תת־קרקעי עם 4,000 מקומות, דבר נדיר בקניונים הסגורים ברדיוס הסובב את ביג גלילות. בהמשך השנה אמור להתאכלס מגדל המשרדים מעל ביג פאשן שיתנשא לגובה של 43 קומות, ובשנה הבאה ייחנך במתחם קמפוס של חברת האנרגיה הסולארית סולאראדג' ועזריאלי. בהקמת המתחם הושקעו כ־2 מיליארד שקל, יחד עם מגדל המשרדים.
ביג גלילות ממוקם צמוד לכביש 2 וכביש 5 וסמוך למתחם סינמה סיטי. בביג שואפים למשוך אליהם את מבקרי סינמה סיטי ולשם כך בנו את מתחם ההסעדה בקצה הקניון, מול סינמה סיטי. כך, הקהל שיוצא מסרט יוכל לעבור את הכביש בקלות יחסית ולהגיע למסעדות. במתחם ייפתחו, בין היתר, מסעדה של השף יובל בן נריה, סניף המבורגרים של שייק שאק, מיטבר בורגר, גרנד קפה טורקיז, סניף דגל של רשת ארקפה, פיצה הר סיני, אהרוניס פרייד צ'יקן ועוד.
ברדיוס הסמוך אליו, ביג יתחרה בקניון רמת אביב, קניון שבעת הכוכבים, TLV ועזריאלי תל אביב, וברדיוס הרחב יותר הוא צפוי למשוך קונים גם מקניון עזריאלי איילון ומהקניון הגדול בפתח תקווה.
סביר להניח כי בשבועות הראשונים לפתיחה ייפגעו רוב הקניונים במרכז הארץ שכן ביג גלילות יהיה פתוח בשבת וימשוך אליו לא מעט קונים סקרנים.
המבנה בנוי על פני שני רחובות שנמתחים לאורך מאות מטרים, כך שהמבקרים נדרשים להליכה רבה. גאליס מבטיח שלרשות המבקרים יהיה רכב גולף עם נהג שיסתובב במתחם בכל שעות היום ויוביל אנשים ממקום למקום. החניון הענק, שמתפרש על חמישה מפלסים, מציע שלוש שעות ראשונות ללא תשלום.
החנות הגדולה ביותר במתחם תהיה חנות של זארה בשטח 4,000 מ"ר על פני שתי קומות. ואם זה לא מספיק כדי למשוך את נשות רמת אביב לקניון החדש, בביג בנו מזרקה בפתח חנות זארה, כך שבקיץ תהיה לילדים תעסוקה בזמן שהאמהות יעשו שופינג. קבוצת זארה תשיק במתחם 7,500 מ"ר, כולל חנות ראשונה של מותג הספורט OYSHO וחנויות של המותגים פול אנד בר, סטרדיוואריוס, מסימו דוטי וזארה הום. דרך נוספת למשוך את נשות צפון תל אביב היא העברת הסניף של הקוסמטיקאית של הסלבריטאיות, קרן ברטוב, מברודצקי ברמת אביב לביג גלילות.

"בעולם של היום אין מקום לקניונים קטנים"

בביג עשו מאמץ להפוך את הקניון למתחם חדשני ושונה מהמתחרים. בניגוד לקניונים המתחרים שנבנו לפני עשרות שנים, הנראות של ביג חדשנית והחנויות עצומות בגודלן. קבוצות האופנה הקימו כאן חנויות דגל ייחודיות בהשקעה של עשרות מיליוני שקלים. כך, לדוגמה, קבוצת פקטורי 54, בבעלות משפחת אירני, שכרה 4,500 מ"ר ותפתח שדרה של 12 חנויות קונספט של המותגים שלה — לולולמון, דיזל, לקוסט ועוד. בחודש מרץ ייפתחו חנות הביוטי הראשונה של הקבוצה וקפה פקטורי 54. בשדרת המותגים של פקטורי הושקעו 65 מיליון שקל, והחנויות במתחם עוצבו בשיתוף פעולה של המותגים הבינלאומיים. נוסף לחנויות המותגים תיפתח חנות פקטורי על פני 1,000 מ"ר שתחליף את זו שנסגרה בקניון ארנה. בהמשך תשיק הקבוצה חנות ראשונה למותג האופנה BALR.
קבוצת פוקס שכרה 7,000 מ"ר והקימה 17 חנויות לכל מותגי הקבוצה, בהם נייקי, פוט לוקר, פוקס וללין. כמו כן יש במתחם חנות דגל בעיצוב גרנדיוזי של רנואר, אדידס, וגם חנות קסטרו. רשת אורבניקה, שהיתה אמורה לפתוח חנות בקניון, נותרה ללא שטח בשלב זה.
מבין רשתות החשמל, מי שזכתה לשטח במתחם היא א.ל.מ בבעלות מיניליין. הסיבה לכך היא שחברת הנדל"ן אלייד, שעד לאחרונה היו לה החזקות במיניליין, היא שותפתה של ביג במתחם.
אחת האטרקציות העתידיות תהיה סניף של רשת המשחקים בבילון בשטח 3,000 מ"ר ובעוד כמה חודשים יוקם על הגג אזור בילויים שיכלול פארק ירוק. יזם חיי הלילה דוד טור, בשיתוף חברת ההפקות בלוסטון ומועדון שלוותא, יקים במקום מסעדה עם בר תחת השם The big roof top. בנוסף יוקם סופרמרקט שיהיה פתוח בשבת.

“הלקוח שיוצא מהבית רוצה תמהיל וחוויה"

"המרכזים החזקים בעולם הם אלה שנותנים מסה של חנויות ובילוי", אומר גאליס. "הקניון שלנו בבוקרשט ניצח עשרה קניונים ברדיוס שלו כי הוא קניון גדול של 90 אלף מ"ר. בשנה שעברה פריימארק החליטה להיכנס לרומניה והם העדיפו לפתוח בקניון הגדול והמוביל. אם יבואו לישראל מותגים מחו"ל, גם הם יעדיפו לפתוח בקניון גדול. מלבד TLV הקניונים של היום באזור המרכז הם בני יותר מ־25 שנה ומותגים מעדיפים קניון בנראות חדישה ועם חנויות גדולות".
בשנים האחרונות מותגי אופנה צמצמו שטחי מסחר ואילו אתה פותח קניון עם חנויות עצומות בגודלן. מה הסיכוי שלהן להיות רווחיות?
"בקניון שאנחנו מקימים בפתח תקווה וגם בביג גלילות המאבק שלי עם השוכרים הוא הפוך. הם מגדילים שטחים ורוצים לעשות חנויות שהן הצגה, ואני רב איתם ומבקש שיקטינו את החנויות ושלא יגזימו כי אנחנו רוצים תמהיל שיהיו בו כמה שיותר חנויות. אני לא מסכים עם הקביעה שיש בישראל יותר מדי שטחי מסחר. בפתח תקווה, בתוך חודש ושבוע השכרנו 60% ממתחם של 65 אלף מ"ר. זה מתחם שיהיה פי 1.5 מביג גלילות כי בעולם של היום אין מקום לקניונים קטנים. הלקוח שיוצא מהבית רוצה תמהיל וחוויה".
שוכרים אומרים שאתם גובים בביג גלילות 400 שקל ומעלה למ"ר. זה שכר דירה שדומה לעזריאלי איילון, לא למרכז קניות פתוח.
"שכר הדירה הממוצע בביג גלילות הוא 250 שקל למ"ר שזה פחות מחצי משכר הדירה בקניון רמת אביב. יש לנו שוכר שיצא מרמת אביב כי דרשו ממנו 1,000 שקל למ"ר. מי שמשלם אצלנו 400 שקל ומעלה אלו חנויות קטנות של 50 מ"ר וגם שוכר כזה יודע שאם העומס עליו יהיה גבוה, אנחנו ניתן לו הנחה כדי שלא יפסיד כסף. העוגן הכי חשוב שלנו הוא מערכת היחסים עם השוכרים. שכר דירה ודמי ניהול בקניונים שלנו הם 9% מהפדיון לעומת 14%-12% בקניונים של עזריאלי ומליסרון. אצלנו השוכרים מרוויחים יותר כסף כי אנחנו נותנים להם לחיות עם העומסים ולכן הם עושים איתנו עסקים. חובת ההוכחה עלינו שזה יהיה המתחם הכי חזק בארץ. כיום ביג פאשן נצרת עושה פדיון דומה לפדיון של קניון רמת אביב, עזריאלי מלחה והקריון. לביג גלילות יש חומרי גלם להיות הכי טוב בארץ".
לאיזה פדיון אתם מצפים להגיע?
"זה ייקח זמן כי יש קניונים חזקים וטובים בסביבה, אבל אנחנו שואפים להגיע לפדיון של 2,500 שקל למ"ר. תל אביב תפתיע ותכיל את שטחי המסחר האלה".
כמה שטח הושכר מהמגדל?
"יותר מ־60% ממגדל המשרדים הושכרו וזה בשנת מלחמה. האתגר במשרדים יותר קשה כי השנתיים האחרונות היו הכי קשות בענף ההייטק. ייכנסו למגדל חברות הייטק מהרצליה, קרנות, משרד עו"ד של גרוס קולן וברנר. גם את משרדי ביג העברנו מהרצליה לכאן".
ד"ר רינה דגני ממכון גיאוקרטוגרפיה סבורה גם היא שיש מקום לעוד הרבה שטחי מסחר במרכז הארץ. "אוכלוסיית ישראל גדלה מדי שנה ב־1.8% ויש כוח קנייה שיכול לפרנס את הרחבת שטחי המסחר", אומרת דגני. "במרכז כמעט לא בנו בשנים האחרונות קניונים חדשים. חסרים קניונים, ויש מקום בארץ לפתוח בכל שנה עוד קניונים. אין במרכז פאוור סנטר משמעותי וזו תרומה מאוד גדולה. ביג גלילות הוא מודרני, חזק וייבנו מעליו משרדים שייתנו כוח קנייה נוסף. התנאי להצלחה הוא שיהיו בו כניסות ויציאות נוחות ונגישות".