המכשולים של שיין בדרך להנפקה: טימו, טראמפ וזיהום
ביקורת ציבורית על תנאי העסקה מחפירים כבר הובילו לדחיית הנפקתה של ענקית האופנה המהירה. כעת מסתמן מכשול נוסף בדמות צניחה של 40% ברווח הנקי בעקבות התחרות העזה מול טימו. וזה עוד לפני החמרת מדיניות המכסים של טראמפ
התחרות מול טימו שחקה את הרווחיות של שיין (SHEIN). לפי דיווח ב"פייננשל טיימס", המתבסס על שני אנשים המעורים בנושא, הרווח הנקי של ענקית האופנה המהירה הסינית התכווץ בשנה שעברה בכ־40% לסכום של מיליארד דולר. במקביל מכירות החברה עלו ב־19% לסכום של 38 מיליארד דולר, זאת לפי הערכות ראשוניות.
שיין, שהיא חברה פרטית, אינה מחויבת בפרסום תחזיות, אך לפי הדיווח מדובר בנתונים נמוכים מתחזיות שהציגה החברה בתחילת 2023 במצגת למשקיעים. לפי התחזיות הללו, הרווח הנקי היה אמור לעמוד על 4.8 מיליארד דולר, והמכירות על 45 מיליארד דולר. לשם השוואה, בשנה שעברה דיווחו מקורבים כי ב־2023 השיגה החברה רווח של למעלה מ־2 מיליארד דולר ומכירות בגובה 45 מיליארד דולר, זאת בעוד ב־2022 הרווח עמד על 700 מיליון דולר. מהחברה לא התקבלה תגובה לדיווח.
שיין מתמודדת עם התגברות התחרות מצד טימו, שבבעלות ענקית הטכנולוגיה הסינית PDD, שהעתיקה את המודל שלה של משלוח סחורה סינית זולה ללקוחות במדינות אחרות. התחרות הזו הובילה גם להתייקרות של עלויות המשלוח של החברה ולעלייה בהוצאות השיווק של החברה.
הירידה ברווח היא מכשול נוסף בפני החברה שמנסה להשיג את אישור הרגולטורים בבריטניה להנפקה בבורסת לונדון. וזה עוד לפני הפגיעה הנוספת ברווחים שצפויה לה מצד נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שמתכוון לבטל את הפטור ממכס לחבילות בשווי של 800 דולר ומטה. טראמפ כבר חתם בתחילת החודש על צו לביטול הפטור, אך כעבור כמה ימים נאלץ להשהות את הפעולה כדי לאפשר למשרד המסחר להטמיע מנגנון לפיקוח על החבילות.
בסבב גיוס ההון האחרון שערכה שיין ב־2023 היא הוערכה ב־66 מיליארד דולר, אך בשבועות האחרונים החלו משקיעים להפעיל לחץ על החברה להוריד את הערכת השווי לאזור ה־30 מיליארד דולר, זאת לאחר שבסוכנות רויטרס דיווחו כי כבר הורידו את הערכת השווי ל־50 מיליארד דולר. הצעד אמור לסייע לה להשלים את ההנפקה כבר במחצית הראשונה של השנה, זאת לאחר שבחברה התכוונו לבצע אותה באפריל, אך לנוכח ההרעה בתנאים, החברה ככל הנראה תדחה בסופו של דבר את ההנפקה למחצית השנייה של השנה, כך לפי מקורבים. במצב כזה היא תצטרך להגיש מחדש את המסמכים לרגולטורים הבריטיים.
שיין תכננה כבר ב־2023 לערוך את ההנפקה הציבורית הראשונה (IPO) בבורסת ניו יורק, אך שינתה את היעד ללונדון בעקבות הביקורת הציבורית בארצות הברית, כולל מצד מחוקקים ורשות ני"ע האמריקאית (SEC), שכללה האשמות על תנאי העבודה הירודים במפעלים בסין ועל זיהום סביבתי.
ביוני שלח מרקו רוביו, המכהן כיום כמזכיר המדינה, ואז שימש כחבר בוועדת המודיעין של הסנאט, מכתב לממשלה הבריטית בבקשה שיחקרו את התנהלות החברה לפני שיאשרו את ההנפקה שלה. "שיין ניסתה בעבר לבצע הנפקה בניו יורק, אך לא הצליחה לעשות זאת בשל חששות בדבר התנהלות עסקית לא מוסרית ולא אחראית", כתב רוביו בפנייה. "באותו הזמן הזהרתי את רשות ני"ע האמריקאית מכך ששיין לכאורה מעסיקה עובדים בכפייה ומנצלת פרצות בחוק". לפי רוביו, עבודה בכפייה וסדנאות יזע "הן הסודות המלוכלכים מאחורי ההצלחה של שיין".
לנוכח הביקורת שיין לא חסכה בהוצאות על שתדלנות בארצות הברית ובבריטניה, כולל העסקת מקורבו של טראמפ, קאש פטאל, כיועץ לחברה־האם שלה, אליט דיפוט. פטאל פרש מהתפקיד לאחר שמונה לראש ה־FBI בממשל החדש של טראמפ. עם זאת, הוא עדיין מחזיק במניות של החברה, בסכום מוערך של 1־5 מיליון דולר, כך שהוא צפוי להרוויח לא מעט כשההנפקה תצא לפועל.
על רקע החשש מהמכסים, הכוללים גם 10% שהשית טראמפ על יבוא מסין, בשיין החלו להציע תמריצים לחלק מהספקים הסיניים להעביר את הייצור לווייטנאם, כך על פי בלומברג. התמריצים כוללים עלייה של עד 30% בתשלומים והגדלת ההזמנות, וכן שיין תאפשר לספקים להאריך את זמן הייצור לפחות בתקופת המעבר. החברה אף הציעה לבנות מפעלים בווייטנאם ולעזור בהעברת החומרים מהמפעלים הקיימים בסין. עם זאת, גם בווייטנאם נתקלת החברה בביקורת, ובמדינה הגבירו את הפיקוח על הפלטפורמה בחשד למכירת מוצרים מזויפים.
מייסד שיין כריס שו, מעשירי סין, ממשיך לשמור על פרופיל נמוך. הוא סרבן סדרתי של ריאיונות, ולא מגיב פומבית על ענייני החברה.