סגור
פנאי מתוך מחפשים את קלואה באדיבות פסטיבל הקולנוע היהודי ירושלים
מתוך מחפשים את קלואה. באדיבות פסטיבל הקולנוע היהודי ירושלים

המעצבת היהודייה ששינתה את עולם האופנה

הדוקו המרתק "מחפשים את קלואה" מציג את סיפורה של גבי אגיון מעצבת פורצת דרך ומייסדת בית האופנה קלואה  

קרל לגרפלד, סטלה מקארתני, פיבי פילו - הם כמה מהמעצבים בעלי שם ששימשו מנהלים אמנותיים בבית האופנה הצרפתי קלואה, כיום בבעלות תאגיד ריצ'מונט השוויצרי. אבל לא רבים מכירים את שמה של גבי אגיון, האישה שהקימה את המותג ב- 1952. במסגרת פסטיבל הקולנוע היהודי ירושלים ה-26 שיתקיים בחנוכה – 28.12-2.1 – יוקרן הסרט התיעודי המרתק "מחפשים את קלואה" של הבימאית איזבל קוטנסו על מעצבת האופנה היהודייה גבי אגיון, שייסדה את בית אופנת היוקרה והמשיכה לנהל את החברה עד 1985.

2 צפייה בגלריה
גבי אגיון מ בית האופנה קלואה
גבי אגיון מ בית האופנה קלואה
גבי אגיון

אגיון שנולדה באלכסנדריה במצרים ב-1921 היתה פורצת דרך, אך לא זכתה להכרה הראויה ושמה אינו ידוע כמו שמם של מעצבים אחרים שפעלו בעת ההיא, קוקו שאנל למשל או כריסטיאן דיור. ב-1945 עזבו אגיון ובעלה ריימונד - בן למשפחה יהודית אינטלקטואלית אמידה ממוצא איטלקי, שהיה גם אקטיביסט קומוניסטי - את קהיר והשתקעו בגדה השמאלית בפריז. ריימונד פתח גלריית אמנות ובני הזוג התרועעו עם האינטלקטואלים של סן ז'רמן. לא אחת הביעה אגיון אכזבה מנשים צרפתיות שנותרו בעיניה כבולות למוסכמות ולבגדים תחתונים מגבילים. מתוך חזון להלביש את חברותיה הלא עשירות שנהגו לרכוש העתקים של קוטור ורצון לעצב בגדים נשיים ואלגנטיים מבדים איכותיים הקימה את המותג שהיה הראשון להציג "קוטור מוכן ללבישה" וביטאה את רוח התקופה.

2 צפייה בגלריה
פנאי מתוך מחפשים את קלואה באדיבות פסטיבל הקולנוע היהודי ירושלים
פנאי מתוך מחפשים את קלואה באדיבות פסטיבל הקולנוע היהודי ירושלים
מתוך מחפשים את קלואה

אגיון – שאת דבריה ומחשבותיה מהדהדת בסרט בקולה הזמרת קרן אן – שברה מוסכמות לבוש בגזרות משוחררות בוהמייניות. היא שאבה השראה מהחיים בקהיר התוססת בעת ההיא, מהבגדים המשוחררים של גברים ונשים ולמעשה היא שהמציאה את הבגדים המוכנים ללבישה. אגיון חוללה מהפכה של ממש לא רק בבגדים המשוחררים שעיצבה. היא גם היתה הראשונה שהוציאה את תצוגות האופנה מבתי האופנה והסטודיואים לבתי הקפה הפריסאיים - ב-1956הציגה בקפה דה פלור, אז מעוז האינטלקטואלים הצרפתים, ושלחה דוגמניות להסתובב בין השולחנות בארוחת הבוקר. בניגוד למקובל בעת ההיא האווירה היתה משוחררת ושונה. אגיון גם נודעה בתמיכתה במעצבים צעירים מוכשרים. למשל, מי שלימים נחשב למעצב האופנה המשפיע בעולם ולגאון מסחרי , קארל לגרפלד, שהיה אז, באמצע שנות ה-60 בראשית דרכו כמעצב וזכה לתהילה בשנותיו בקלואה. העובדה שהיה ממוצא גרמני, לא הפריעה למעצבת היהודייה.
ב-2023 מונתה צ'מינה קמאלי בת ה-42, גם היא ילידת גרמניה, למנהלת האמנותית של המותג שעבדה בו במשך 20 שנה, בימיהן של פיבי פילו, האנה מקגיבון וקלייק וויט קלר עד שעזבה ב-2016 לסן לורן. בתצוגת הביכורים שלה לחורף 24-25 היא הציגה את אותה קוליות לא מתאמצת, בוהמיינית בורגנית בהשראת עיצוביו של לגרפלד בשנות ה-70 ונראה שהחזירה את הבאזז סביב המותג. באותה שנה גם הוצגה במוזיאון היהודי בניו יורק תערוכה ראשונה המסכמת את פועלה של אגיון.