סגור
אלון מאסק בוועידה שנערכה במרילנד ארה"ב פברואר 2025 הביא עימו מסור כסמל לקיצוצים בממשל DOGE
אלון מאסק בוועידה שנערכה במרילנד ארה"ב בפברואר 2025, הביא עימו מסור כסמל לקיצוצים בממשל DOGE (צילום: AP Photo/Jose Luis Magana)

האולטימטום פג, ומאסק נותן "הזדמנות שנייה" לעובדי הממשל - לפני שיפוטרו

המיליארדר האחראי על "המשרד ליעילות ממשלתית" בממשל טראמפ הורה בשבוע שעבר לעובדים הפדרלים להגיש דו"ח על פעילותם עד יום שני - אחרת יפוטרו; לאחר שבכירים בממשל טראמפ אמרו כי העובדים אינם חייבים לענות והמועד חלף - מאסק העניק להם הזדמנות נוספות

אלון מאסק, העומד בראש המשרד ליעילות ממשלתית (DOGE) בממשל טראמפ, הודיע היום כי עובדי פדרלים בארה"ב יקבלו "הזדמנות שנייה" להגיב לאולטימטום שלו מהשבוע שעבר, שלפיו עליהם לדווח על פעילותם - או להסתכן בפיטורים.
האזהרה של מאסק ב-X, הרשת החברתית שבבעלותו, הגיעה לאחר שבכירים בממשל טראמפ אמרו לעובדים כי אינם חייבים להגיב לדוא"ל ששלח בסוף השבוע, בו ביקש מהם לסכם את פעילותם בשבוע האחרון. מאסק טען, כי אי-מענה ייחשב כהתפטרות. האיום של מאסק והתגובה שקיבל מסוכנויות פדרליות חשפו בקיעים חדשים בממשל המתהווה של טראמפ ועוררו שאלות לגבי גבולות סמכותו של המיליארדר.
גם לאחר הנחיית משרד ניהול כוח האדם האמריקאי (OPM), שדחקה בעובדים לא לשתף מידע מסווג או רגיש בתגובה למאסק, בכירים בסוכנויות מסוימות עדיין דחפו את עובדיהם לענות לדוא"ל. כמה סוכנויות פדרליות, כמו משרד האוצר, הורו לעובדיהן להיענות לבקשה, אך אחרות, כמו הפנטגון, לא עשו זאת. כאשר התקרב האולטימטום של מאסק לסיומו בחצות יום שני, הורה לבסוף OPM לסוכנויות כי עובדיהן יכולים להתעלם מהדוא"ל.
מאסק, המבקש להוביל תהליך של צמצום חד של הממשל הפדרלי, לא התייאש, וכתב ב-X: "בכפוף לשיקול דעתו של הנשיא, ניתנת לעובדים הזדמנות נוספת. אי-מענה בפעם השנייה יגרום לפיטורים". אתמול (יום ב') אמר טראמפ לעיתונאים, כי עובדים שלא יגיבו יהיו "מעין חצי-מפוטרים", מה שהוסיף לאי-הוודאות.
יוזמת הצמצום של מאסק הובילה עד כה לפיטורים של יותר מ-20 אלף עובדים. במקביל הציע הממשל לעובדים לפרוש ולקבל שכר עד סוף ספטמבר - ועשרות אלפים נענו ליוזמה.
רוב הפיטורים כללו "עובדים בתקופת ניסיון", שהתחילו את תפקידם לפני פחות משנה ולכן יש להם פחות הגנות משפטיות ביחס לעובדים הקבועים, המהווים את רוב כוח העבודה הפדרלי המונה 2.3 מיליון עובדים.
מנהל בכיר בִּמִנְהַל השירותים הכלליים (GSA), המנהל את בנייני הממשל הפדרלי, אמר לעובדים שהסוכנות מעודדת עובדים להגיב למרות שזה וולונטרי, כך על פי מקור ב-GSA. באופן דומה, המנהל הזמני של OPM עצמו שלח דוא"ל לצוות הסוכנות שציין כי הגשת תשובות לדוא"ל של מאסק היא וולונטרית, "אך מומלצת מאוד". משרד הבריאות ייעץ לעובדיו שאם יבחרו להגיב, עליהם לשמור על תשובות כלליות ולהימנע מזיהוי תרופות ספציפיות או חוזים שעליהם הם עובדים, כך על פי רויטרס. "הניחו שמה שאתם כותבים ייקרא על ידי גורמים זרים עוינים והתאימו את תגובתכם בהתאם", נכתב בדוא"ל.
הגישה של מאסק התפשטה גם לכלכלה האמריקאית הרחבה, ומאלצת חברות העושות עסקים עם הממשל לפטר עובדים ולדחות תשלומים לספקים. מאז כניסתו לתפקיד ב-20 בינואר, הקפיא טראמפ מיליארדי דולרים בסיוע חוץ ופירק למעשה את הסוכנות האמריקאית לפיתוח בינלאומי (USAID), המנהלת כ-60% מסיוע החוץ האמריקאי, תוך השארת תרופות ומזון במחסנים.
במקרים מסוימים, הממשל נאלץ לשוב ולגייס עובדים המבצעים פונקציות קריטיות כמו פיקוח על נשק גרעיני ותגובה לשפעת העופות. אתמול ביקשה קבוצת איגודי עובדים משופט פדרלי לעצור את הפיטורים ההמוניים, ובעדכון של התביעה היא ביקשה שהדוא"ל המאיים של מאסק יוכרז כבלתי חוקי. במקביל, שופט פדרלי חסם את צוות DOGE מגישה לנתונים רגישים שמחזיקים משרד החינוך וה-OPM.