סגור
יורש העצר מוחמד בן סלמאן
יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן (צילום: רויטרס)

פרשנות
סעודיה סוללת דרכה מחדש לבית הלבן עם הבטחה בשווי 600 מיליארד דולר לטראמפ

אנחת רווחה נשמעה בארמון המלוכה הסעודי כאשר טראמפ נבחר מחדש. באמצעות הידוק הקשרים עמו, הסעודים מנסים להחזיר לעצמם את מעמד הבכורה שלהם במזרח התיכון. הם מתכננים להזרים סכומי ענק לארה"ב בתקווה שהדבר יסייע להם למצוא אוזן קשבת בבית הלבן

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ערך אתמול שיחת טלפון ראשונה מאז נכנס לבית הלבן בפעם השנייה עם יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן. לפי הודעה בסוכנות הידיעות הסעודית הרשמית, יורש העצר אמר לנשיא ארה"ב כי הממלכה "מעוניינת להרחיב את ההשקעות ואת קשרי הסחר שלה עם ארה"ב בארבע השנים הקרובות ב-600 מיליארד דולר, סכום שצפוי לגדול אם יהיו הזדמנויות נוספות זמינות".
דבריו אלה של בן סלמאן נאמרו לאחר שטראמפ אמר מוקדם יותר השבוע כי יהיה מוכן לבקר בסעודיה אם זו תציע 500 מיליארד דולר בהשקעות ועסקאות חדשות, בעיקר מערכות נשק. נראה שהסעודים הרימו את הכפפה, על אף שברשתות החברתיות היו כאלה שטענו כי טראמפ מנסה "לבזוז" את הסעודים.
בתקופת ממשל טראמפ הראשון, הנשיא האמריקאי ערך את הביקור הראשון שלו בחו"ל בסעודיה. אז נמסר כי שתי המדינות חתמו על הסכמים בשווי שנע בין 350 ל-450 מיליארד דולר שייפרסו על פני כעשור. בסופו של דבר, הסכמים אלה ברובם הגדול לא מומשו מאחר שממשל ביידן עצר את עסקאות מכירת הנשק ההתקפי לסעודיה.
נראה כי הסעודים התכוננו היטב לחזרתו של טראמפ לבית הלבן. יש לזכור כי בשנתיים הראשונות של ממשל ביידן, עד לפרוץ המלחמה באוקראינה, וושינגטון הפגינה יחס קריר כלפי ריאד. הנשיא ביידן הגיע לסעודיה כדי לבקש ממנה להזרים יותר נפט לשוק העולמי בעקבות הסנקציות על הנפט הרוסי, ומאז היחסים התחממו מעט. הדבר בא לידי ביטוי בין השאר בשיחות רבות בין ארה"ב לסעודיה על חתימת הסכם שותפות מקיף שאמור היה לכלול בין השאר גם נורמליזציה עם ישראל. טבח 7 באוקטובר טרף את הקלפים בהקשר זה. למרות המגעים הללו, אנחת רווחה נשמעה בארמון המלוכה הסעודי כאשר טראמפ נבחר מחדש.
הסעודים מבינים היטב כי המיקוד של טראמפ הוא בכלכלה האמריקאית, ולכן מציעים לו להזרים את סכומי העתק לשוק המקומי, כשעל פי ניסיון העבר אין כלל ביטחון כי סכומים אלה אכן ימומשו בפועל. ייתכן כי אחת ההשקעות הראשונות של הסעודים תהיה רכישת עסקי אפליקציית טיקטוק בארה"ב. הנסיך ווליד בן טלאל הסעודי הביע אתמול בריאיון ברשת אל-ערביה נכונות להשקיע ברכישת האפליקציה אם איל ההון ומקורבו של טראמפ, אלון מאסק, יהיה חלק מהעסקה. לסעודים ניסיון השקעה קודם עם מאסק בטוויטר ואף התעניינו בעבר בהשקעה בחברת טסלה, לפני שהחליטו להשקיע במתחרה "לוסיד".
באמצעות הידוק הקשרים עם וושינגטון, הסעודים מנסים להחזיר לעצמם את מעמד הבכורה שלהם במזרח התיכון. תחת ביידן, סעודיה נדחקה, מרצונה או שלא מרצונה, מקדמת הבמה בסוגיות האזוריות המרכזיות. כך למשל בנושא המלחמה בעזה, הסעודים השמיעו הצהרות חריפות בגנות ישראל אך לא היו מעורבים במאמצים להשגת הפסקת אש בהשוואה לתפקידן של קטאר ומצרים. גם בלבנון, סעודיה לא הייתה מעורבת בצורה משמעותית, אך נראה כי עתה היא חוזרת לזירה זו עם ביקור נדיר של שר החוץ פייסל בן פרחאן בביירות.
לקשר הסעודי-אמריקאי ההדוק הצפוי בארבע השנים הקרובות תהיינה השלכות משמעותיות על האזור. לסעודים יש זהות אינטרסים עם ישראל בשורה של נושאים כמו סילוק חמאס מהשלטון ברצועת עזה, המשך החלשת חיזבאללה בלבנון ושאר מרכיבי הציר הפרו איראני באזור. הסעודים הכריזו בעבר כי הם אינם מתנגדים לנרמול היחסים עם ישראל, אולם לסעודים עמדה נחרצת שפחות תואמת את העמדה הישראלית בדבר הפסקת המלחמה ברצועה, החזרת הרשות הפלסטינית לעזה ואימוץ "מסלול אמין" להקמת מדינה פלסטינית. הסכום האדיר שהיא מתחייבת להזרים למשק האמריקאי אמור לסייע לה למצוא אוזן קשבת לעמדותיה אלה בבית הלבן במהלך ארבע השנים הקרובות.