מולטי־מיליונר חובב טיס עם עבר בבלאקרוק: הכירו את הקנצלר המיועד של גרמניה
פרידריך מרץ בן ה־69, שכיהן כבכיר בבלאקרוק ו־HSBC, והיה דירקטור בבורוסיה דורטמונד ובבורסה הגרמנית, יהיה זה שכנראה ירכיב את הממשלה הבאה בגרמניה. הוא התחיל כשופט, התמודד מול מרקל והפסיד, וחזר לפוליטיקה ב-2022. הוא מבטיח הורדת מסים, צמצום רגולציה ומשרד חדש ל-AI, ונחשב לתומך בהעברת סיוע צבאי לישראל
לפי המדגמים הראשונים שפורסמו בגרמניה, מפלגת הנוצרים הדמוקרטים זכתה במספר הגבוה ביותר של קולות, כך שמרבית הסיכויים הם שהקנצלר הבא של גרמניה יהיה פרידריך מרץ, הנחשב כמתנגד להגירה ובמשך שנים היה ידוע בעיקר כיריבה של אנגלה מרקל מולה התמודד על ראשות המפלגה.
מרץ (69), החל את הקריירה הפוליטית שלו כבר כשהיה בתיכון אז הצטרף לתנועת הצעירים של המפלגה. ב־1989 בהיותו בן 33 הוא נבחר לראשונה לפרלמנט האירופי, ולאחר כהונה אחת נבחר לפרלמנט הגרמני. עם זאת, בתחילת שנות האלפיים הוא פרש מהפוליטיקה בעקבות הסכסוך המתמשך עם מרקל ובתקופה הזו עבד כעורך דין וכשופט.
הוא גם החזיק במשרות בכירות במספר תאגידים, ביניהם בלאקרוק גרמניה ו־HSBC, וכן כיהן בדירקטוריונים של EY, בורוסיה דורטמונד ובורסת גרמניה. הוא נשוי לשרלוט, שופטת במקצועה, ויש להם שלושה ילדים. הוא גם מחזיק ברישיון טיסה, ולפי הדיווחים יש לו שני מטוסים, שאותם הוא גם מטיס בזמנו החופשי. הוא חזר לפוליטיקה לאחר פרישתה של מרקל, אך גם אז הפסיד בשני הניסיונות הראשונים שלו לעמוד בראש המפלגה, מינוי שקיבל בסופו של דבר רק ב־2022.
תומך בהורדת מסים ובשינוי החוק המגביל את גובה הגירעון
מרץ מחזיק בדעות ימין־מרכז הנחשבות גם פרו־עסקיות. כך, הוא תומך בהורדת מסים על הכנסות החברות וכן בהפחתת הבירוקרטיה, וזאת לטענתו על מנת לעודד צמיחה עסקית וחדשנות. הוא הביע גם את רצונו להפוך את גרמניה לאטרקטיבית יותר לסטארט־אפים, והכריז כי בכוונתו להקים משרד ממשלתי חדש שיתמקד בדיגיטליזציה וב־AI.
במסגרת הבטחות הקמפיין שלו, הוא הביע גם נכונות לשנות את החוק הגרמני המגביל את גובה החובות שהממשלה יכולה להחזיק ומגביל את גובה הגירעון התקציבי. באופן כללי הוא תומך בהפשטת חוקי המס וב־2003 התפרסם כשאמר כי חוקי המס בגרמניה צריכים להיות מספיק פשוטים כדי שאפשר יהיה לחשב אותם על גבי תחתית של כוס בירה.
בו בזמן, הוא מתנגד למדיניות הכלכלית של הממשלה הנוכחית, שלדבריו התמקדה יותר מדי בשינוי האקלים, ולכן בכוונתו לבטל יוזמות כמו בניית טורבינות רוח. כמו כן, הוא מעוניין לקצץ ברווחה, ובריאיון לאקונומיסט אמר כי ברצונו להימנע "מלשלם לאנשים שלא רוצים לעבוד".
מלבד הכלכלה, מרץ מיקד חלק ניכר מהקמפיין שלו בענייני הגירה. הוא קרא להגברת הפיקוח בגבולות, לגירוש מהגרים לא חוקיים ולהפסקת קבלת מבקשי מקלט. לטענתו, המדיניות הנוכחית של גרמניה היא מקלה מדי ואינה מצליחה לעצור תקריות אלימות. בינואר הוא אף עורר סערה כשהשיג בפרלמנט רוב להצעה שלו נגד הגירה בעזרת תמיכת מפלגת הימין הקיצוני, AFD. זו הייתה הפעם הראשונה מאז סיום מלחמת העולם השנייה, שהימין הקיצוני עזר להשגת רוב. מאז הוא מיהר להרחיק עצמו מהמפלגה הקיצונית. "הם מתנגדים לכל מה שאנחנו תומכים בו...אין שום שיתוף פעולה עם המפלגה הזו", הדגיש.
בנוגע למדיניות החוץ שלו, מרץ חזר מספר פעמים על התמיכה שלו ושל המפלגה בהמשך העברת סיוע צבאי לישראל, אף שהוא גם הביע תמיכה בפתרון שתי המדינות. בעימות שהתקיים החודש עם יריבו בבחירות אלף שולץ, הביע מרץ חוסר נוחות מול הצעתו של נשיא ארה"ב להשתלט על עזה, אך הוסיף כי עוד נותר לחכות ולראות "למה הוא באמת התכוון".
ניצחונו של מרץ מגיע על אף שהוא לא נחשב לפופולרי במיוחד בקרב הציבור הגרמני, בעיקר לא אצל הבוחרים הצעירים והנשים. אולם, מקורביו מנסים להפריך את הדימוי הזה שלו. "מה שאנשים כותבים על הדימוי של בעלי על נשים הוא פשוט לא נכון", אמרה אשתו שרלוט בריאיון. לדבריה, הנישואים שלהם מאופיינים בחלוקה שווה של הנטל. "כל אחד מאיתנו דאג לעבודה של השני וחילקנו את הטיפול בילדים באופן שהתאים למחויבויות שלנו".