שאלות ותשובותמדוע טראמפ החל במלחמת הסחר - ואיזו תעשייה עשויה להיפגע
שאלות ותשובות
מדוע טראמפ החל במלחמת הסחר - ואיזו תעשייה עשויה להיפגע
הנשיא האמריקאי מימש את הבטחת הבחירות שלו - והטיל מכסים על יבוא מוצרים מקנדה, מקסיקו וסין. כלכליסט עושה סדר בסערה העולמית
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ פתח הלילה במלחמת סחר, ובהתאם להבטחתו בזמן קמפיין הבחירות, חתם על שלושה צווים נשיאותיים המטילים מכסים על יבוא מוצרים מקנדה, מקסיקו וסין. מדובר בשלוש משותפות המסחר הגדולות של ארה"ב.
המהלכים עוררו סערה עולמית, כולל תגובות להטלת מכסים מצד קנדה ומקסיקו וחשש למשרות בשני צדי הגבול ולעלייה מחודשת של האינפלציה. כלכליסט עושה סדר.
מהם מכסים - ומדוע טראמפ משתמש בהם? מכס הוא מס שמוטל על סחורה המיובאת למדינה. ארה"ב נחשבת ליבואנית הגדולה בעולם, וב-2023 שווי הסחורות והשירותים שיובאו למדינה הסתכם ב-3.8 טריליון דולר. בקמפיין הבחירות הצהיר טראמפ כי בכוונתו להטיל מכס אוניברסלי על כל הסחורות הנכנסות לארה"ב מכל המדינות, זאת בין השאר מכיוון שלתפיסתו המכסים הם קלף מיקוח. לטענת הנשיא, המכסים נועדו בין השאר "להגן על האמריקאים", ולבלום את המהגרים הלא חוקיים המגיעים לארה"ב וכן לעצור את הברחות הסמים לשטחה.
מה שיעור המכסים? על יבוא מקנדה וממקסיקו יוטל מכס של 25%, ועל יבוא מסין - מכס של 10%. עם זאת טראמפ הפחית את המכס על יבוא אנרגיה מקנדה ל-10%, וייתכן כי בהמשך יעניק פטור בתחומים נוספים. מנגד, בבית הלבן כבר הזהירו כי שיעור המכסים יעלה אם המדינות יטילו מכסים - דבר שקנדה ומקסיקו כבר הודיעו שיעשו.
כיצד יושפעו הצרכנים האמריקאים מהמכסים? ב-2023 היבוא לארה"ב מקנדה, מקסיקו וסין עמד על 1.2 טריליון דולר. המכסים צפויים לייקר את הסחורות המיובאות ממדינות אלה. כך, מקסיקו היא יצואנית גדולה לארה"ב של חלקי רכב, קנדה מספקת למדינה נפט, וסין היא יצואנית גדולה של שבבים המשמשים במחשבים וסמארטפונים. טראמפ אמנם טוען שהמכסים ייכנסו ישירות לאוצר המדינה ובכך יטיבו עם התושבים, אך ההערכה הרווחת היא שהיבואנים יגלגלו לפחות חלק מהעלויות לצרכנים. לפי "וול סטריט ג'ורנל", בין המוצרים שצפויים כעת להתייקר בארה"ב: עגבניות שרי, סירופ מייפל, טקילה ואבוקדו המגיעים מקנדה ומקסיקו, וכן סמארטפונים ומסורים המגיעים מסין.
מה התוקף החוקי של המכסים: טראמפ השתמש בחוק International Emergency Economic Powers Act (IEEPA) לביצוע המהלכים. החוק הזה מעניק לנשיא סמכות לנהל את הייבוא למדינה במהלך מצב חירום לאומי. ואולם זו הפעם הראשונה שהחוק, שאושר ב-1977, משמש להטלת מכסים שכן עד כה שימש בעיקר להטלת סנקציות. לכן ההערכה היא שינקטו נגד ההחלטה צעדים משפטיים, שעשויים לקבוע תקדימים חשובים.
מי יהיו הנפגעות הגדולות? חברות הרכב האמריקאיות - מאחר שהן מייבאות מקנדה ומקסיקו רכבים, מנועים וחלפים אחרים בשווי של עשרות מיליארדי דולרים, בעוד סין מייבאת חלקי חילוף בשווי מיליארדי דולרים. לפיכך, ההערכה היא שהמכסים יובילו לכך שהצרכנים האמריקאים ישלמו יותר עבור משאיות ומכוניות חדשות.
כך, פטריק אנדרסון מחברת הייעוץ אנדרסון אקונומיק גרופ מעריך שהמכסים יוסיפו 10,000 דולר לפחות לעלות המשאיות והרכבים הגדולים יותר המיובאים לארה"ב ממקסיקו וקנדה. "חלק ניכר מזה, לפחות בטווח הקצר, ייספג על ידי הלקוחות וסוחרי הרכב", אמר לניו יורק טיימס.