את כהונתו הראשונה ניהל טראמפ בטוויטר, הפעם מאסק ינהל אותה ב־X
את כהונתו הראשונה ניהל טראמפ בטוויטר, הפעם מאסק ינהל אותה ב־X
הבעלים של הפלטפורמה החברתית נהנה בחצי השנה האחרונה מ־133 מיליארד צפיות בפוסטים שלו — פי 15 לעומת טראמפ ופי 16 לעומת כלל חברי הקונגרס הנכנס. המשמעות: האיש העשיר בעולם מחזיק בשופר פוליטי עם כוח חסר תקדים
בשעה 10.39 בבוקר ביום בו הכריז דונלד טראמפ על ניצחונו בבחירות לנשיאות, כתב אלון מאסק פוסט קצר ב־X: "שוב זורחת השמש בארצות הברית". הפוסט הופץ במהירות ותוך שעה וחצי נצפה יותר מ־10 מיליון פעמים, רמה של 120 אלף צפיות חדשות בדקה.
זוהי דוגמה אופיינית לכוחו של מאסק בפלטפורמת המדיה החברתית. הוא לא רק הבעלים של X, אלא הוא גם מחזיק בחשבון הגדול יותר בפלטפורמה עם יותר מ־200 מיליון עוקבים, ומנצל אותו להגדלת ההשפעה הפוליטית שלו. כך, ב־26 הימים לפני הבחירות לנשיאות ארצות הברית, מאסק פרסם 3,870 פוסטים שהשיגו מעל 33 מיליארד צפיות. נתונים גבוהים יותר משהשיג טראמפ עצמו, שכל פוסט שלו ב־X גורף מחצית מהצפיות של מאסק — כך לפי ניתוח שערכו ב"וושינגטון פוסט". מספר העוקבים של מאסק גבוה גם משל דמויות פוליטיות בולטות נוספות, כמו הנשיא היוצא ג'ו ביידן וסגניתו קמלה האריס.
מאסק, האדם העשיר בעולם לפי מדד המיליארדרים של בלומברג, מתכוון לקחת על עצמו תפקיד מרכזי בממשל הבא, ובינתיים הוא נהנה משופר פוליטי בעוצמה שלא נראתה כמוה בהיסטוריה המודרנית. עד כדי כך, שמאז הביע ביולי תמיכה פומבית במועמדות של טראמפ, החשבון של טייקון הטכנולוגיה הפך לאחד הכלים החשובים ביותר בקמפיין של הנשיא הנבחר, שכן הוא יכול להפיץ בכמה נקישות אצבע את הדעות הפוליטיות שלו ישירות לפיד של מיליוני אנשים.
מאסק רכש את הפלטפורמה כשעוד נקראה טוויטר ב־2022 בסכום של 44 מיליארד דולר ושינה את שמה ל־X. הוא גם פיטר מחצית מהעובדים והקל את ניטור התכנים, מהלכים שהובילו לעזיבת משתמשים. כך שכיום, הפלטפורמה אמנם קטנה בהרבה מהיריבות שלה כמו פייסבוק וטיקטוק, אך הצליחה לשמר את מעמדה כפלטפורמה העיקרית לחדשות ולדיונים פוליטיים, במיוחד במערכת הבחירות האחרונה.
ניצחונו של טראמפ והקרבה של מאסק אליו העניקו לה חשיבות מחודשת. מאסק, שתרם לפי דיווחים 277 מיליון דולר לקמפיין של טראמפ, מתמקד בחודשים האחרונים בפוסטים שלו יותר בעניינים פוליטיים והרבה פחות בחברות שבבעלותו. כך, הוא חשף את תמיכתו בעמדות טראמפ בנושאי הגירה וכלכלה, פרסם תמונות וסרטונים שיוצרו באמצעות AI ותקפו את יריבתו של טראמפ וגם הפיץ תיאוריות קונספירציה לגבי זיופים בבחירות. קרוב ל־40% מהפוסטים שפרסם מאסק באוקטובר ובנובמבר עסקו בפוליטיקה ובבחירות, עלייה חדה לעומת חודשי הקיץ.
לפי הניתוח של ה"וושינגטון פוסט", מאז יולי האחרון, הפוסטים שפרסם מאסק השיגו מספר כולל של 133 מיליארד צפיות, פי 15 לעומת טראמפ עבור אותה תקופה ופי 16 ממספר הצפיות המצרפי של כל חברי הקונגרס הנכנס.
במידה מסויימת, ניתן לומר שמאסק למד מטראמפ, שבמהלך הכהונה הראשונה שלו שכלל את השימוש בטוויטר לצורך תיווך הצהרות פוליטיות. לפני שהוחרם מהפלטפורמה ב־2021 היו לטראמפ 88 מיליון עוקבים, והוא השתמש בציוצים כדי לפטר עובדים בבית הלבן, לאיים על מנהיגי העולם ולזעזע את שוקי ההון. בכהונתו השנייה שתתחיל בעוד חודש, מאסק נחשב לבעל הקול המקוון החזק ביותר, ויש לו הרבה יותר עוקבים מאשר לנשיא הנכנס. מאז הבחירות ב־5 בנובמבר, מאסק השתמש בחשבון שלו כדי להפעיל לחץ לבחירת מועמדים שבהם הוא תומך לתפקידים בקבינט, לקדם את ועדת היעילות הממשלתית שבראשה הוא עומד, ואף ערך סקר בקרב העוקבים מי צריך להיות מנהיג הרוב בסנאט. "בכהונה הראשונה שלו טראמפ שלט בטוויטר מבחינת השיח והמעורבות", אמר טיילר בראון, לשעבר מנהל האסטרטגיה הדיגיטלית של המפלגה הרפובליקנית. "עכשיו מתרחשת תופעה דומה, אבל עם מאסק".
הניתוח שערכו בוושינגטון פוסט ניטר את מספר הצפיות מדי שעה בכל הפוסטים של מאסק ב־X מ־25 באוקטובר. מאגר המידע הזה, שהושג בשיתוף עם המלכ"ר National Conference on Citizenship מספק הצצה חסרת תקדים לאופן שבו פוסטים בפלטפורמה מתפשטים. כך, בשבוע שקדם לבחירות, פוסט טיפוסי של מאסק צבר בתוך שעה יותר מ־2.4 מיליון צפיות, גבוה מהצפיות בפוסטים של האריס. לשם השוואה, פוסט טיפוסי של טראמפ השיג 2 מיליון צפיות בשעה הראשונה. יתרה מכך, פוסטים של מאסק מתפשטים במהירות רבה יותר ככל שהשעות חולפות. מאסק הוא גם פעיל בהרבה, וב־26 הימים לפני הבחירות פרסם על פי רוב יותר מ־130 פוסטים ביום.
טראמפ בדרך כלל מפרסם במדיה החברתית שלו Truth Social בתדירות גבוהה יותר מאשר ב־X. אך הפלטפורמה של טראמפ שאותה השיק לאחר שהורחק מטוויטר בעקבות אירועי התקיפה בגבעת הקפיטול ב־6 בינואר, 2021, לא הצליחה למשוך משתמשים רבים. כך, לנשיא הנבחר יש 8.4 מיליון עוקבים בלבד לעומת 96 מיליון ב־X, שם החשבון שלו נפתח מחדש על ידי מאסק.
מספר העוקבים הגבוה של מאסק וההפצה הנרחבת של הפוסטים שלו, שככל הנראה נובעת גם ממהלכים מכוונים כדי להגדיל נראות, עזרו להפוך את הבעלים המיליארדר למי שנמצא בכל מקום בפלטפורמה, והפוסטים שלו בולטים גם עבור משתמשים שאינם עוקביו.
דוגמה לניסיונות של מאסק להשתמש בפלטפורמה כדי להשפיע על טראמפ היא פוסטים שפרסם בעד מינוי הווארד לוטניק לשר אוצר. בזמן שטראמפ התלבט בינו לבין מנהל קרן הגידור סקוט בסנט, פרסם מאסק פוסטים שתמכו בלוטניק והשיגו מעל 3 מיליון צפיות בתוך שעתיים ו־20 דקות. טראמפ אמנם בחר בבסנט, אך הפוסטים של מאסק הרגיזו חלק מהמקורבים לנשיא הנבחר, שראו בהם ניסיון להשפיע על קבלת ההחלטות. מאסק השתמש ב־X גם כחדר בקרה ציבורי של ועדת DOGE שבראשה מונה לעמוד, והביע תמיכה ברעיונות שהציעו משתמשים בנוגע לרפורמות בפנטגון או קיצוצים בסיוע הבינלאומי.
ההשפעה של מאסק הובילה לכך שנבחרי ציבור משתי המפלגות פונים לחשבון שלו ב־X כדרך לעצב את מדיניות הממשל הנכנס. הוא התכתב בפלטפורמה עם משקיעים ומחוקקים, ביניהם הסנטור הרפובליקני ג'וני ארנסט וחבר הקונגרס הדמוקרטי רו קהנה, שנתנו לו עצות לגבי יעדי החיסכון הממשלתיים.
ממאסק ומ־X לא התקבלה תגובה. בריאן יוז, דובר ועדת המעבר של טראמפ אמר כי "הרעיונות והיעילות" של מאסק יועילו לממשל. "אלון מאסק והנשיא טראמפ הם חברים טובים ומנהיגים מבריקים שעובדים בשיתוף פעולה כדי להחזיר את אמריקה לגדולתה", סיכם.