סגור
סופרמרקט מיאמי ארה"ב קניות אינפלציה מדד המחירים
סופרמרקט במיאמי ארה"ב. משקי הבית, הקטר של הכלכלה האמריקאית, צורכים יותר (צילום: Joe Raedle/Getty)

קרן המטבע הבינ"ל מקפיצה את תחזית הצמיחה לארה"ב ב-2025

רגע לפני כניסת טראמפ לנשיאות ארה"ב מפרסמת ה-IMF עדכון כלפי מעלה לצמיחה של 2.7% בכלכלה הגדולה בעולם, גבוהה ב-0.5% מהתחזית הקודמת מאוקטובר; ברקע, הצריכה הפרטית החזקה - הקטר של כלכלת ארה"ב, ההשקעות גדלו, שוק עבודה חזק והורדות הריבית של הפד

קרן המטבע הבינלאומית משרטטת תרחיש אופטימי מאוד לכלכלת ארה"ב, זמן קצר לפני השבעת הנשיא החדש-ישן, דונלד טראמפ.
למרות שהצמיחה העולמית צפויה לעמוד על 3.3% הן ב-2025 והן ב-2026, הרחק עדיין מהממוצע הרב-שנתי של העשור הקודם (2010-19) של 3.7%, החלק הבולט בעדכון דוח התחזיות של ה-IMF היה העדכון כלפי מעלה של צמיחת הכלכלה הגדולה בעולם.
לפי הדוח, אותה צמיחה מהירה יותר צפויה לחלחל לשאר העולם ולהאיץ את הצמיחה גם בקרב משקים גדולים נוספים. אלא שהדבר הבולט בדוח הוא ה"פיצול" בין הכלכלות המפותחות. השינויים בתחזיות הצמיחה הולכים לכיוונים שונים ממש כאשר גולת הכותרת היא התחזקותה של הכלכלה האמריקאית.
סיבות רבות לאופטימיות לפי הקרן. ראשית כל, הביקושים נותרו חזקים על רקע "אפקט עושר" (עליות במחירי הנכסים, לרבות פיננסים, נותנים תחושה למשקי הבית כי נהיו עשירים ויותר, ולפיכך, הם צורכים יותר. ואז הם מייצרים במו ידם יותר צמיחה דרך ערוץ הצריכה הפרטית - הביקוש המרכזי).
כמו כן, המדיניות המוניטרית נהייתה פחות קשוחה. נזכיר כי בדצמבר האחרון , הפד חתך בפעם השלישית ברצף את הריבית הבסיסית ברבע האחוז לרמה של 4.25%-4.5%.
קרי, התנאים הפיננסיים תומכים יותר בתמיכה. לפיכך, הצמיחה צפויה לעמוד לפי הקרן על 2.7% בשנת 2025, גבוה ב-0.5% מהתחזית הקודמת רק באוקטובר האחרון. זה משקף לא רק שוק עבודה איתן בהרבה ממה שחשוב לפני זה, אלא גם "אפקט קצה" חזק שמגיע עוד מ-2024, שם הביצועים היו טובים ממה שחשבו (בסוף 2023 חשבו שהיא תצמח ב-2.1% והיא צמחה בכ-2.8%).
כמו כן, גם ההשקעות גדלו. מנגד, ב-IMF סבורים כי הצמיחה צפויה להצטמצם ב-2026 ואז הכלכלה תצמח בכ-2% בלבד. זה בהחלט הרבה לעומת מה שמתרחש בגוש היורו: שם הצמיחה צפויה להיות חיובית (0.8% ב-2024 ורק 1% ב-2025 לעומת 0.8% תחזית קודמת באוקטובר).
זו צמיחה נמוכה לכל הדעות, כאשר המתיחות הגיאו-פוליטית (מלחמת רוסיה-אוקראינה) ממשיכה להכביד על הסנטימנט של משקי בית ופירמות, וגם אובדן "מומנטום" מסוף 2024, בעיקר בתעשייה האירופית, יחד עם חוסר ודאות פוליטית מוגברת. דווקא ה-IMF אופטימית על אירופה ב-2026 (תחזית צמיחה של 1.4%) בעזרת עלייה בביקושים המקומיים וריבית נמוכה יותר.
גם לגבי האינפלציה העולמית יש אופטימיות זהירה: היא צפויה לרדת ל-4.2% ב-2025 ול-3.5% ב-2026, ולהתכנס חזרה ליעד מוקדם יותר בכלכלות המפותחות –לרבות ארה"ב, מאשר בשווקים המתעוררים ובכלכלות המתפתחות. עם זאת, למרות שהאינפלציה של מוצרי הליבה ירדה (אנרגיה ומזון) וחזרה למגמה ואף מתחתיה, אינפלציית השירותים שהיא הרבה יותר עיקשת והרבה יותר קשה לריסון, עדיין מעל הממוצע של עידן שלפני הפנדמיה, כאמור, לרבות ארה"ב ואירופה. וזה סיכון מרכזי עבור ה-IMF שכן הקושי לרסן את האינפלציה עלול לעצור את הפחתות הריבית.
סימן השאלה הגדול נותרה המדיניות, לרבות זאת של הנשיא החדש. "אי הוודאות במדיניות הכלכלית גברה בחדות, בראש ובראשונה, בנושא מדיניות הסחר. כך לפי הקרן. "הגברת המדיניות הפרוטקציוניסטית, למשל, בצורה של גל חדש של תעריפים (כמו שטראמפ מתכנן), עלולה להחמיר את חוסר היציבות בסחר עולמי, להפחית את ההשקעות, להפחית את יעילות השוק, לעוות את זרימת הסחר, ושוב לשבש את שרשראות האספקה... הצמיחה עלולה לסבול בטווח הקרוב והבינוני, אך בדרגות שונות על פני כלכלות", הוסיפו בקרן.
לגבי המדיניות הפיסקלית (תקציבית), כאשר מדד חוסר המדיניות הפיסקאלית של ארה"ב קפץ מ-75 נק' ערב בחירתו של טראמפ לכ-250 נק'(וחזרה חזרה מתחת ל-200), ב-IMF מנתחים את המציאות החדשה שטראמפ יקבע בצורה הבאה: "הקלה נוספת במדיניות התקציבית המובלת על ידי צעדים חדשים כגון הפחתת מס, יכולה להגביר את הפעילות הכלכלית בטווח הקרוב, אך עם השפעות מצומצמות יחסית על הצמיחה העולמית. עם זאת, בטווח הארוך, הדבר עלול לדרוש ביצוע 'התאמה' (הפחתת מס או קיצוצים) גדולה יותר של המדיניות שעלולה להפריע ולהכביד על שווקים ועל הצמיחה, בין היתר על ידי החלשת התפקיד של האג"ח האמריקאיות כנכס הבטוח העולמי. יתרה מזו, גיוס חוב כדי לממן את אותן הקלות תקציביות בארה"ב יכול להגדיל את הביקוש להון בעולם כולו, מה שיוביל לעלייה בריבית ואולי גם לפגיעה בפעילות הכלכלית במקומות אחרים".