אחרי 9 שנים בשלטון: ג'סטין טרודו משאיר אחריו האטה כלכלית ועוני מזנק
אחרי 9 שנים בשלטון: ג'סטין טרודו משאיר אחריו האטה כלכלית ועוני מזנק
ראש ממשלת קנדה, המנהיג הוותיק ביותר ב־G7, התפטר ברקע צניחה בפופולריות של מפלגתו. המועמדת המובילה להחליפו היא שרת האוצר כריסטיה פרילנד שהתפטרה בטענה שטרודו עסוק ב"גימיקים פוליטיים" ולא נערך למלחמת סחר עם ארה"ב
זה שבועות שהתפטרותו של ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו היתה בלתי נמנעת. בדצמבר התפטרה סגניתו ושרת האוצר כריסטיה פרילנד, תוך הבעת ביקורת נוקבת על מדיניותו הכלכלית. בעקבות זאת הודיעה מפלגת NPD, השותפה המרכזית לממשלת המיעוט, על פרישתה מהקואליציה. הצבעת אי־אמון היתה רק עניין של זמן, וטרודו לא חיכה לה, אלא הודיע על סיום כהונתו בת תשע השנים.
טרודו (53) הודיע כי יישאר בתפקיד עד שמפלגתו תבחר מנהיג חדש, תהליך שעשוי להימשך חודשים. בבחירות הכלליות שיתקיימו לאחר מכן צופים סקרים כי מפלגת הליברלים שלו צפויה לנחול הפסד צורב. פרילנד, שנחשבת למועמדת המובילה להחליף את טרודו, טענה כי ראש הממשלה איננו מכין את המדינה למלחמת סחר עם ארצות הברית ובמקום זאת עסוק ב"גימיקים פוליטיים". בדצמבר, על רקע אי־הוודאות, צנח הדולר הקנדי אל מתחת ל־70 סנט אמריקאי, לראשונה מאז פרוץ הקורונה, ומדד אי־הוודאות במדיניות הכלכלית של בלומברג בקנדה זינק ל־650 - רמתו הגבוהה אי־פעם. עם ההודעה על פרישתו של טרודו, התחזק הדולר הקנדי.
טרודו היה מנהיג ה־G7 הוותיק ביותר ועזיבתו הופכת אותו לאחרון מבין מנהיגי הכלכלות המפותחות שאיבדו את השלטון בשנה החולפת. לפניו היו אלה נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן, שפרש מהקמפיין, ראש ממשלת בריטניה רישי סונק, שמפלגתו נחלה הפסד צורב בבחירות, וקנצלר גרמניה אולף שולץ, שפיזר את ממשלתו, וצפוי להפסיד עם מפלגתו בבחירות הבזק שנקבעו לחודש הבא.
נשיא ארצות הברית הנבחר דונלד טראמפ הגיב בלעג להתפטרות טרודו והסביר כי היא קרתה משום ש"אנשים רבים בקנדה אוהבים להיות המדינה ה־51". במהלך דצמבר הקדיש טראמפ לא מעט זמן לקנדה ולטרודו, כשהוא מציע להפוך אותה לחברה באיחוד המדינות של ארצות הברית וכינה את ראש ממשלתה "מושל קנדה". "אם קנדה תתאחד עם ארצות הברית", כתב בעקבות פרישת טרודו, "לא יהיו מכסים, המסים יירדו משמעותית, וקנדה תהיה מוגנת לחלוטין מאיום הספינות הרוסיות והסיניות שסובבות אותה ללא הרף". טראמפ הפעיל לחץ על טרודו עוד לפני ההתפטרות, כשהכריז כי יטיל מכסים של 25% על היבוא מקנדה אם לא תסדיר את בעיותיה בגבול המשותף בכל הנוגע להגירה לא חוקית והברחות סמים.
80% מהיצוא הקנדי מגיעים לארצות הברית והאיום במכסים נתפס כמסוכן לכלכלה. החשש כי תגלוש למיתון הביא את טרודו לטוס לאחוזתו של טראמפ בפלורידה כדי לנסות לרככו.
טרודו עוזב את תפקידו כשהכלכלה, הפוליטיקה והחברה מצויות במצב השברירי ביותר זה זמן רב, ובזמן שמפלגתו מפגרת בסקרים אחרי המפלגה השמרנית (CPC) בשיעור של יותר מ־20 נקודות האחוז. כמו מנהיגים רבים אחרים בעולם, טרודו לא הצליח לשקם את הכלכלה לאחר משבר הקורונה, ובעיקר התעלם מהמתחים הפנימיים שהסעירו את המדינה בעקבות גל של כ־3 מיליון מהגרים שהשתקעו בה בשלוש השנים האחרונות. אלו לא רק יצרו לחץ על השירותים הממשלתיים, אלא גם על שוק הדיור ושירותי הבריאות.
המספרים היבשים מעידים על ניהול לא אפקטיבי של טרודו: בנובמבר טיפסה האבטלה ל־6.8%, חובות משקי הבית הם הגבוהים ביותר ב־G7, מחירי הדיור זינקו בכ־50% מאז 2019, ובשנה החולפת נרשם שיא במספר הקנדים שפנו לבנקי המזון. את 2024 קנדה היתה צפויה לסיים בצמיחה של 2%, נמוך מהתחזיות, ובגירעון עתק של 60 מיליארד דולר קנדי, 20 מיליארד דולר יותר מהצפוי.
מאז 2019 ניהל טרודו את קנדה באמצעות ממשלת מיעוט. חולשתו הפוליטית התעצמה גם על רקע שערוריות אישיות, בהן התערבות בחקירת שחיתות ופרסומן של תמונות שבהן הוא נראה מאופר בכבדות ומחופש לאדם שחור במסיבה, פרקטיקה שנחשבת גזענית ומכונה "Black Face". ההחלטה לחייב את האוכלוסייה להתחסן נגד נגיף הקורונה הובילה להפגנת משאיות אדירה שכונתה "שיירת החירות". טרודו השתמש בסמכויות חירום חריגות כדי לפזרה, מה שחיזק עוד יותר את מפלגת השמרנים בראשותו של פייר פוליאב. כיום פוליאב מבטיח להתמודד עם האתגרים הכלכליים באמצעות הורדת מסים, קיצוץ מס הפחמן שהטיל טרודו, צמצום הבירוקרטיה והאצת בניית בתים. "הקנדים יכולים לקחת בחזרה את השליטה על חייהם וארצם", כתב ב־X לאחר התפטרות טרודו. "להחזיר את השליטה על הגבול שלנו, על ההגירה, ההוצאות, הגירעונות והאינפלציה", סיכם.