דאבוס בצל הקדנציה השנייה של טראמפ: סדר היום העולמי מחפש כיוון חדש
דאבוס בצל הקדנציה השנייה של טראמפ: סדר היום העולמי מחפש כיוון חדש
מנהיגים ואנשי עסקים מכל העולם מתכנסים גם השנה באלפים השוויצריים. במוקד השיחות - הפחתת רגולציה ועידוד צמיחה: "כל משקיע מתפלל במזבח הצמיחה". המבקרים טוענים שהאירוע לא משקף את השיח המתקיים בעולם האמיתי: "מה שטראמפ אומר הרבה יותר חשוב מכל מה שיגידו שם"
גיבוש עסקאות, הפחתת רגולציה ואיומים על הסחר העולמי — אלו הנושאים הצפויים לשלוט בשיח המנהיגים ואנשי העסקים המובילים שיגיעו השבוע לדאבוס, זאת על רקע חזרתו של דונלד טראמפ לבית הלבן, המסיטה את ההתמקדות מנושאים חברתיים לעבר שיח שיתמקד במנועי צמיחה.
רבים מהמשתתפים השנה בכינוס הפורום הכלכלי העולמי בעיירת הסקי באלפיים השוויצריים יגיעו לאתר הישר מטקס ההשבעה של טראמפ.
נשיא ארצות הברית הנכנס, שישתתף באופן מקוון בכנס בהמשך השבוע, הודיע כי בכוונתו לחתום על עשרות צווים נשיאותיים כבר ביומו הראשון בתפקיד, ביניהם כאלה שיאפשרו את תמרוץ ייצור האנרגיה בארצות הברית והפחתת הבירוקרטיה.
"הכל נסוב סביב צמיחה", אמר סיימון פריקלי, מנכ"ל חברת הייעוץ AlixPartners. "כל משקיע מתפלל במזבח הצמיחה, כל מנכ"ל משרת את מזבח הצמיחה ומנסה למצוא דרכים להעלות את הצמיחה בתנאים הנוכחיים".
כניסת ממשל טראמפ החדש העלתה את האופטימיות בקרב התאגידים בארצות הברית, שם הכלכלה כבר מפגינה ביצועים טובים יותר לעומת מרבית העולם ושוקי ההון שלה נסחרים קרוב לשיא. כך, לפי סקר שנערך בקרב 900 אקדמאים, אנשי עסקים ופוליטיקאים מובילים עבור הפורום הכלכלי, נרשמה ירידה חדה בהערכת הסיכונים הקיימים להאטה כלכלית או לזינוק באינפלציה, זאת בהשוואה לסקר דומה שנערך בתקופה המקבילה אשתקד.
עם זאת, ההשלכות הפוטנציאליות מהמכסים שאיים טראמפ להשית הפכו לגורם דאגה משמעותי. לפי הסקר, "עימותים גיאו־כלכליים" נחשבים כיום לאחד מגורמי הסיכון הגדולים ביותר עבור השנתיים הקרובות. "אני מעריך שבכנס ישלוט השיח על אי־הוודאות הגיאו־פוליטי", אמר כריסטיאן קליין, מנכ"ל חברת התוכנה הגרמנית SAP. "בעודנו מנווטים בין האתגרים וההזדמנויות של 2025, התאמה למדיניות רגולטורית חדשה תעמוד גם כן בראש סדר העדיפויות".
בדומה, ג'ים רואן, מנכ"ל יצרנית הרכב וולוו שבשליטת גילי הסינית, מאמין שהעולם הפך להיות "סוער ומורכב יותר". הוא התייחס בעיקר לשיבושים שנגרמים בשל מתיחות הסחר וכן בצורך בהפחתת פליטות הפחמן ומימוש ההבטחות שטומנת בחובה הבינה המלאכותית.
עם זאת, יו ואן סטיניס, סגן יו"ר חברת הייעוץ אוליבר ויימן טען כי זהו אירוע נדיר שמשתתפי דאבוס "כל כך חלוקים לגבי תחזיות ההשקעה שלהם". לדבריו, בקרב אנשי הפיננסים האמריקאים "קיים נרטיב רווח על רוח חייתית ותנופה בעסקאות... השאלה שמעסיקה את כולם היא האם ממשל טראמפ יעצים את הייחודיות האמריקאית והניתוק מאירופה ומסין".
בעוד העולם נערך לכהונה השנייה של טראמפ, המשתתפים הקבועים בדאבוס מצפים לשינוי בטון, זאת למרות שלוח הזמנים הרשמי עמוס בפאנלים במגוון נושאים, החל מטכנולוגיה נקייה ועד לצריכת מים וזכויות להטב"ק. טקס ההשבעה של טראמפ מתנגש עם אירוע הפתיחה בדאבוס — מופע המציג את האיום על הקרחונים באנטארקטיקה.
"להערכתנו יתבצע השנה איזון מחדש של סדר היום בדאבוס, משום שהמנכ"לים רוצים מעשים ולא רק מילים", אמר כריסטופר שוויצר, מנכ"ל בוסטון קונסלטינג גרופ. לדבריו, בראש סדר העדיפויות יעמדו נושאי הפריון, ייצור הכנסות מבינה מלאכותית והיערכות לעלייה בפעילות המיזוגים והרכישות.
הכנס בדאבוס היה במשך עשורים אירוע חובה בלוח השנה של בכירי התעשייה ונתפס כהזדמנות לקבוע את רוח השנה כולה. השנה ישתתפו באירוע קרוב ל־3,000 אנשים, ביניהם מנכ"ל אובר דארה קוסרשאהי, מנכ"ל בנק אוף אמריקה בריאן מויניהן, מנכ"ל פייזר אלברט בורלא, מארק בניוף מייסד סיילספורס ומנכ"ל קוקה קולה ג'יימס קווינסי. בין המנהיגים שיגיעו לדאבוס נמנים נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין, קנצלר גרמניה אולף שולץ, נשיא ארגנטינה חבייר מיליי שיגיע ישירות מההשבעה של טראמפ, וכן נשיא ישראל יצחק הרצוג.
אולם, גוברים והולכים הספקות סביב מטרת האירוע, כשהמבקרים טוענים כי הוא איננו משקף את השיח המתקיים בעולם האמיתי. אחד המשתתפים הקבועים הודיע כי אין בכוונתו להגיע השנה משום שהאירוע הפך "יקר מדי בהתחשב בערך המתקבל" ו"פחות ופחות רלוונטי". בדומה, בכיר מעמק הסיליקון שהשתתף בשנים עברו אמר כי השנה טקס ההשבעה "האפיל לגמרי" על דאבוס. "מה שטראמפ אומר הרבה יותר חשוב מכל מה שיגידו שם", סיכם.