הקניות המקוונות לא הביסו את הפיזיות: הקניונים הפתוחים בארה"ב חווים פריחה
הקניות המקוונות לא הביסו את הפיזיות: הקניונים הפתוחים בארה"ב חווים פריחה
בהובלת רשתות מוזלות המשמשות כחנויות העוגן, היקף השטחים הפנויים במרכזי הקניות הפתוחים צנח לרמות חסרות תקדים. במקביל, ההאטה בבניית מרכזים חדשים בגלל הריביות הגבוהות תדלקה עלייה חדה במחירי השכירות
היקף השטחים הפנויים במרכזי הקניות הפתוחים בארצות הברית צנח לרמות שפל היסטוריות, זאת בניגוד לתחזיות עגומות על דעיכתם הצפויה בגלל העלייה בפופולריות של הקניות המקוונות.
מפעילי מרכזי קניות שבהם חנויות העוגן הן רשתות מוזלות וסופרמרקטים נמצאים כעת בעמדת יתרון המאפשרת להם להעלות את שכר הדירה עם פקיעת החוזים הישנים. הקמתם של מרכזים חדשים האטה משמעותית, זאת בשל הריביות הגבוהות ועלויות הבנייה המזנקות.
רק 6.2% מהשטחים במרכזי הקניות הפתוחים זמינים כעת לשכירות — כך לפי נתונים שאספה חברת CoStar. מדובר ברמות הנמוכות ביותר מאז החלה החברה לבדוק את הנתונים ב־2006. "המחסור של שטחים פנויים ערער את הנחות העבודה בכל הנוגע לנדל"ן קמעונאי", ציין ברנדון איסנר, ראש מחלקת מחקר קמעונאי בניומארק, סוכנות נדל"ן מסחרי.
"נהגו לומר, 'יש יותר מדי שטחי מסחר קמעונאיים. המסחר הקמעונאי בקשיים. המסחר המקוון ישתלט על החנויות הפיזיות'. ובסופו של דבר כל האמירות הללו התבררו כלא נכונות", הוסיף.
קמעונאים מתכננים להוסיף ולהתרחב בשנים הבאות, זאת בהובלת הרשתות המוזלות המועדפות על הצרכנים שנפגעו מהאינפלציה הגבוהה ומחפשים אחר מציאות. רשתות ההלבשה והעיצוב המוזלות, ברלינגטון ורוס, ו־TJX, החברה־האם של מרשל'ס ו־TJ Maxx, הוסיפו בחישוב מצרפי 339 חנויות בשנה החולפת. וולמארט מתעתדת להוסיף 150 לוקיישנים בארצות הברית בחמש השנים הבאות.
"הייתי אומר שההיצע הקמעונאי לחוץ. לא בונים הרבה מרכזים חדשים", ציין מייקל הארטשורן, נשיא קבוצת רוס, בשיחה עם אנליסטים בנובמבר.
הנהירה אחרי שטחים פנויים מגיעה חרף צמיחה מהירה של המסחר המקוון. ברבעון השלישי טיפסו המכירות המקוונות בארצות הברית ב־7.5% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, ל־289 מיליארד דולר, ועקפו עלייה של 2% שנרשמה בכלל המכירות הקמעונאיות במדינה — כך לפי נתוני מרשם האוכלוסין. עם זאת, המכירות המקוונות היוו פחות משישית מכלל המכירות בארצות הברית באותה תקופה.
הקמעונאים המסורתיים מגלים כי חנויות פיזיות הן מרכז נוח שממנו אפשר לשלוח הזמנות מקוונות ולטפל בהחזרות של מוצרים. ענקית הקניות המקוונות אמזון הוסיפה השנה 21 חנויות פיזיות של רשת המרכולים אמזון פרש שמאפשרים קנייה מקוונת וקנייה בסניפים. "אם אתה רוצה לספק כמה שיותר שירותי מרכולים כפי שאנחנו מעוניינים לעשות, אתה חייב גם נוכחות פיזית משמעותית", אמר מנכ"ל אמזון אנדי ג'סי מוקדם יותר השנה.
הביקושים החזקים למרכזי קניות פתוחים, שבהם על פי רוב חזיתות החנויות פונות למגרשי חניה, שונים מהמגמה המתרחשת בהרבה מאוד מרכזי קניות מקורים. כך, רשת בתי הכלבו מייסי'ס, דיירת בולטת בקניונים, מתכננת לסגור 150 סניפים.
"ההתחדשות בתעשייה שלנו נשענת על מוצרים בסיסיים ועל ערך. מנועי הצמיחה הם לא לואי ויטון ושאנל", אמר אדם איפשין, מנכ"ל DLC, שבבעלותה עשרות מרכזי קניות פתוחים.
בשנים שלאחר המשבר הפיננסי הגלובלי ולאחר קריסת קמעונאיות מובילות כמו סירס, התחזיות עבור מרכזי הקניות הפכו עגומים, ואנליסטים אף דיברו על "אפוקליפסת קמעונאות". סגרי הקורונה שהגיעו לאחר פרוץ המגפה חיזקו את החששות לגבי עתיד הקניות המסורתיות.
באותה עת נפתחו פחות מרכזים חדשים. גרין סטריט, חברת מחקר קמעונאית, דיווחה כי חברות בנייה הוסיפו בממוצע 0.6% בשנה להיצע של מרכזי הקניות הפתוחים בשנים 2009־2023, הרבה פחות מהממוצע השנתי של 2.5% שנרשם בין 2001 ל־2008, השנה בה פרץ המשבר הפיננסי הגלובלי.
שכירות גבוהה ב־32%
"בעשור החולף היתה מעט מאוד בנייה חדשה, שזה ודאי המאיץ המשמעותי ביותר של השינוי בכוח התמחור של בעלי הנכסים בכל ארצות הברית", ציין ג'ף אדיסון, מנכ"ל פיליפס אדיסון, מפעילת מרכזי קניות הרשומה למסחר בניו יורק.
כחלופה לשטחים חדשים, קמעונאים עם שאיפות התרחבות עוברים לבניינים שפונו על ידי מתחרים שקרסו, כמו רשת Bed Bath & Beyond שהפעילה 480 סניפים כאשר הגישה בקשה להגנה מפני נושים ב־2023.
מחירי השכירות במרכזי הקניות עומדים השנה בממוצע על 18 דולר לרגל רבועה, כך לפי CoStar, הרבה מעל השיאים שנרשמו לפני פרוץ המשבר הפיננסי. המרכזים הפתוחים, שמאז ומתמיד היו זולים יותר לשכירות מהקניונים המקורים, מבקשים עתה 3.52 דולרים בממוצע לרגל רבועה. חוזים חדשים נחתמים עם דמי שכירות הגבוהים לעתים ב־32% מאשר מחירי הפתיחה בחוזים בני עשור שפקעו — כך לפי סוכנות הנדל"ן המסחרי JLL.
לפי הערכות גרין סטריט, מחירי השכירות ב־50 השווקים המובילים בארצות הברית יצטרכו לעלות בכ־65% בממוצע עבור מרכזים חדשים, על מנת להגיע לרווחיות. "במחירי השכירות הקיימים, הפרויקטים לא משקפים את השוק", ציינו.