טראמפ הטיל מכסים כבדים על קנדה, מקסיקו וסין - שמיהרו להגיב
טראמפ הטיל מכסים כבדים על קנדה, מקסיקו וסין - שמיהרו להגיב
נשיא ארה"ב הטיל מכסים של 25% על יבוא ממקסיקו וקנדה, ושל עוד 10% על יבוא מסין - כפי שהבטיח שיעשה. יבוא אנרגיה מקנדה הוחרג, ויוטל עליו מכס נמוך יותר של 10%. קנדה כבר הגיבה בהטלת מכסים של 25% על סחורה אמריקאית, מקסיקו מתכננת צעד דומה. סין הודיעה כי תגיש תלונה לארגון הסחר העולמי
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ חתם הלילה (בין שבת לראשון) על צו המטיל מכסים של 25% על יבוא ממקסיקו וקנדה, וכן מכס של 10% על סין (עליה כבר חלים כיום מכסים) - כפי שהבטיח שיעשה. על משאבי אנרגיה מקנדה יוטל מכס נמוך יותר של 10% כדי "למזער השפעות מפריעות שעלולות להיות לנו על מחירי הבנזין והסקה ביתית", לפי בכיר בממשל. המכסים ייכנסו לתוקף ביום שלישי.
ארה"ב מנהלת עסקים שנתיים בהיקף של כ-1.6 טריליון דולר עם שלוש המדינות יחד. טראמפ מבקש להשתמש במכסים הן כקלפי מיקוח והן כשיטות להשפיע על שינויים במדיניות החוץ, בפרט בסוגיות ההגירה וסחר הסמים.
בהודעה שפורסמה ב-X, טראמפ אמר שהטיל את המכסים "בגלל האיום המשמעותי של מהגרים בלתי חוקיים וסמים קטלניים שהורגים את אזרחינו, כולל פנטניל". הוא הוסיף: "אנחנו צריכים להגן על האמריקאים, וזו חובתי כנשיא להבטיח את הביטחון של כולם".
המכסים שהשית טראמפ על קנדה ומקסיקו לא עברו בשקט. המדינות, החולקות גבול עם ארה"ב, הודיעו כי בכוונתן להטיל מכסים בתגובה. במקביל, סין, עליה הושת מכס נוסף של 10%, הודיעה כי תגיש תלונה לארגון הסחר העולמי.
בנאום לאומה הודיע ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו כי קנדה תגיב על המכסים על ידי השתת מכסים משל עצמה בגובה 25% על יבוא אמריקאי בשווי 105 מיליארד דולר. לדבריו, כבר ביום שלישי ייכנסו המכסים לתוקף על סחורה אמריקאית בשווי 20 מיליארד דולר, והמכסים על שאר היבוא בשווי 85 מיליארד דולר יכנסו לתוקף בעוד שלושה שבועות, וזאת כדי לאפשר לשרשראות האספקה הקנדיות להתאים עצמן למציאות החדשה.
"אנחנו מופתעים ונדהמים מכך שחברינו ושכנינו הקרובים ביותר בחרו לתקוף אותנו במקום כל כך הרבה אזורים מאתגרים אחרים בעולם", אמר טרודו. "איני חושב שיש יותר מדי אמריקאים שמתעוררים בבוקר ואומרים לעצמם 'לעזאזל עם קנדה, אנחנו צריכים לתקוף את קנדה'", הוסיף.
טרודו סיפר כי הוא מנסה להשיג את טראמפ בטלפון מאז ההשבעה, אך ללא הצלחה. "זוהי החלטה שאמנם תפגע בקנדים, אך מעבר לכך יהיו לה השלכות ממשיות עליכם, הציבור האמריקאי", אמר בפנייה ישירה לאזרחי ארה"ב. "כפי שאמרתי כבר בעבר, המכסים נגד קנדה יסכנו את מקומות העבודה שלכם, ועלולים להוביל לסגירת מפעלי הרכבת מכוניות ומפעלי ייצור אחרים. הם יגדילו את העלויות, כולל בסופרים ובתחנות הדלק", הוסיף. "נלחמנו ומתנו לצידכם".
בדומה, במשרד המסחר הסיני הודיעו כי יגישו תלונה נגד ארה"ב בארגון הסחר העולמי. עוד ציינו כי סין "תנקוט בצעדי תגובה כדי להגן על הזכויות והאינטרסים שלה". עם זאת, בשלב זה עוד לא נחשפו מה יכללו הצעדים הללו.
נשיאת מקסיקו פרסמה את תגובתה אתמול (ש') בפוסט ארוך בפלטפורמת המדיה החברתית X, שבבעלות מקורבו של טראמפ אלון מאסק. היא הודיעה כי הורתה על הטלת מכסים בתגובה. "הוריתי לשר האוצר שלנו להוציא לפועל תוכנית מגירה שעבדנו עליה, הכוללת הטלת מכסים וצעדים נוספים כדי להגן על האינטרסים של מקסיקו", כתבה.
בדומה לסין, גם היא עוד לא חשפה על מה יוטלו המכסים. שר האוצר מרסלו אבראד אישר את הדברים וכתב בפוסט משל עצמו: "תוכנית המגירה יוצאת לדרך".
היבוא האמריקאי ממקסיקו עמד בשנה שעברה על יותר מ-475 מיליארד דולר. אולם, על אף ההצהרה הלוחמנית, ראשי הסקטור הפרטי לחוצים במיוחד מההתפתחויות, כך לפי דיווח בפייננשל טיימס. לדבריו של ראש הלשכה האמריקאית למסחר במקסיקו, המכסים פוגעים ביחסים שנבנו לאורך עשורים. "החברה והצרכנים של שלוש הכלכלות יספגו השלכות אם הצעדים הללו לא יבוטלו: עלויות גבוהות יותר ליצרנים וליצואנים, איבודי מקומות עבודה, אינפלציה וירידה בכוח הרכישה של המשפחות שלנו", אמר.