סגור
דונלד טראמפ חותם על צווים נשיאותיים
טראמפ חותם על צווים נשיאותיים, השבוע. בכיר ב־KPMG: "זהו עולם מיסוי חדש" (צילום: AP/ Susan Walsh)

לא רק מלחמת סחר: טראמפ מאיים להכפיל את המס על חברות זרות ויחידים זרים

בגיבוי סעיף מעורפל בן 90 שנה בתקנון המסים שאינו נדרש לאישור הקונגרס, הנשיא הנכנס מתכנן להעניש חברות ויחידים זרים על המסים "המפלים" המושתים על חברות אמריקאיות בעולם. אנליסט: "הסעיף הזה הוא האפשרות הקיצונית ביותר"  

דונלד טראמפ מאיים להכפיל את שיעורי המס המוטלים בארצות הברית על יחידים וחברות זרים וזאת בתגובה למסים "המפלים", לדבריו, המוטלים על חברות אמריקאיות בינלאומיות, במהלך שעלול להצית עימות עולמי סביב משטרי המס השונים.
במזכר שפרסם השבוע הנשיא הנכנס ובו הוא מפרט את מדיניות הסחר שלו תחת הסיסמה "אמריקה תחילה", הוא התייחס לסעיף 891 בתקנון המסים האמריקאי. הסעיף המעורפל בן ה־90 שנה מעניק לו את הסמכות לפעול נגד מדינות זרות על ידי הטלת מסים נגד האזרחים והחברות שלהן בארצות הברית. האיום של טראמפ הוא חלק ממלחמת מסים מקיפה שהממשל שלו צפוי להשיק ואשר יכוון, בין השאר, נגד מסי שירותים דיגיטליים המושתים על חברות הטכנולוגיה הגדולות ונגד ההסכם של ה־OECD להשתת מס חברות מינימלי.
באחד הצווים הנשיאותיים הרבים שעליהם חתם ביומו הראשון בתפקיד, מתבקש שר האוצר "לחקור האם מדינות זרות מפלות או מטילות מסים עודפים על אזרחים או חברות אמריקאיים", זאת בהתאם לסעיף 891. לפי הסעיף, כאשר נשיא מכריז רשמית שקיימת אפליה מסוג זה, "יש להכפיל את שיעורי המס המוטלים על כל אזרח ותאגיד של אותה מדינה" ואין צורך באישור הקונגרס לכך. "הפעלת סעיף 891 היא האפשרות הקיצונית ביותר, והדבר המעניין הוא שהם מאיימים להשתמש בטקטיקה הזו כבר בתחילת הדרך", אמר אלכס פרקר, מנהל מחלקת המס בפירמת אידי ביילי. "בהתבסס על ניסוח החוק, נראה שמדובר בהכל או לא כלום".
טראמפ פרסם מזכר מדיניות נפרד שבו הכריז על ביטול התמיכה בהסכם המס של ה־OECD שהושג בשנה שעברה, שמאפשר למדינות להעלות את מסי חברות אמריקאיות בינלאומיות כך שיתאימו למדרגת המינימום. הוא ציין כי יש להכין בתוך 60 יום "רשימת אפשרויות לצעדי הגנה" והזהיר את המדינות שחתמו על ההסכם של ה־OECD, בהן חברות האיחוד האירופי, בריטניה, דרום קוריאה, יפן וקנדה, כי בוושינגטון מתכננים לאתגר באופן נרחב את חוקי המס העולמיים.

1 צפייה בגלריה
אינפו הכוח של סעיף 891
אינפו הכוח של סעיף 891
אינפו הכוח של סעיף 891

במהלך הכהונה הראשונה שלו נקלע טראמפ למחלוקות מול מנהיגי אירופה סביב הכוונה להטיל מסים דיגיטליים על חברות הטכנולוגיה הגדולות כמו אפל וגוגל, החברה־האם של אלפאבית. הוא אף איים בשלב מסוים להשית מכסים על צרפת.
בדומה, קנדה השיקה בשנה שעברה "מס על שירותים דיגיטליים" שבארצות הברית מתנגדים לו בטענה שהוא מפלה חברות אמריקאיות. הצו של טראמפ בנוגע ל־OECD כולל גם דרישה לחקור "האם קיימת מדינה שלא לוקחת חלק בהסכמי מס עם ארצות הברית, או שיש לה חוקי מס או שבכוונתה לאמץ חוקי מס שמשפיעים על חברות אמריקאיות באופן חסר פרופורציה או לא הוגן".
אוורט איזנשטט, שותף בפירמת עורכי הדין סקווייר פאטון בוגס, ובכיר לשעבר בממשל טראמפ הראשון, טען שהצווים בנושאי המסחר וה־OECD משקפים את "המיזוג של מדיניות המס והמסחר שהושרשה בכהונה הזו של טראמפ". עוד הוסיף, כי הצעדים קרוב לוודאי מכוונים לתחומי שיפוט שבהם "תאגידים מחזיקים חלק ניכר מהקניין הרוחני שלהם, כמו אירלנד, וזה כנראה גם נועד להחזיר לאיחוד האירופי המנסה למשוך עוד הכנסות מחברות הטכנולוגיה האמריקאיות".
אלי רניסון, לשעבר בכירה במשרד המסחר הבריטי שעובדת בחברת הייעוץ SEC ניוגייט, אמרה כי המהלך מצביע על כך שטראמפ מרחיב את "הלוחמה הכלכלית שלו" מעבר למכסים, וזאת בתגובה למה שנתפס בעיני ארצות הברית כהתנהלות מפלה מצד מדינות אחרות.
ההסכם שגובש בכנס ה־OECD בפריז ב־2021 והושק בשנה שעברה על ידי כמה מדינות היה אמור להעלות את ההכנסות ממסים המוטלים על התאגידים המובילים ב־192 מיליארד דולר בשנה. תחת השלב השני, אם על רווחי תאגידים מוטל מס נמוך מ־15% במדינה שבה שוכן המטה, המדינות החברות יכולות לגבות מסים נוספים. הסעיף הזה עורר זעם בקרב הרפובליקנים בארצות הברית שטענו כי מדובר ב"אפליה".
גרנט וורדל־ג'ונסון, ראש מחלקת מדיניות המס בפירמת KPMG, אמר כי התגובות האמריקאיות יכולות לכלול הטלת מסים נוספים על חברות בבעלות זרה הפועלות בארצות הברית, או הקפאת מסים על תשלומים למדינות הללו. "מה שאנחנו רואים כאן זה מעבר של המיסוי הבינלאומי מזירה רב־צדדית לדו־צדדית, זאת בהתבסס על הנחות חד־צדדיות חזקות. זהו עולם מיסוי חדש". לפי בכיר באיחוד האירופי, יזמי הטכנולוגיה המיליארדרים המקורבים לטראמפ דוחקים בו לפעול בעניין המס ולאו דווקא בנושא הסחר. "השיח על מכסים יהיה עסקי, אך הקרב האמיתי יתמקד במקומות שבהם הון נמצא בסכנה ולחברות הטכנולוגיה הגדולות קיים אינטרס", הוסיף.
לפי מזכ"ל ה־OECD מתיאס קורמן, "הנציגים האמריקאים הציפו בפנינו חששות בנוגע לאספקטים שונים בהסכם המס הבינלאומי שלנו". לדבריו, הארגון "ימשיך לעבוד עם ארצות הברית וכל המדינות שסביב השולחן כדי לתמוך בשיתוף פעולה בינלאומי שימנע מיסוי כפול ויגן על בסיסי מס". ולדיס דומברובסקיס, נציג הסחר של האיחוד האירופי, ציין כי בנציבות "מצרים" על הכרזת המס, אך מעוניינים "לדון בנושא עם ממשל המס האמריקאי".