סגור
חות'ים צנעה תימן כבאים מנסים לכבות שריפה בתחנת כוח לאחר תקיפת חיל האוויר 19.12.2024
כבאים מנסים לכבות שריפה בתחנת כוח בצנעה לאחר תקיפת חיל האוויר (צילום: REUTERS/Khaled Abdullah)

פרשנות
האם התקיפות הישראליות בתימן יקדמו את נפילת המשטר החות'י?

לפי דיווחים, הממשלה בעדן נערכת למבצע צבאי שימגר את שלטון החות'ים בצנעא. אין ספק שמה שקרה בסוריה נותן רוח גבית לממשלה בעדן ומלחיץ את החות'ים שמבינים כי הפלת שלטונם יכולה להגיע מכוח צבאי

התקיפות של חיל האוויר בתימן לפנות בוקר, כולל לראשונה בבירה צנעא, מגיעות אחרי שיגורים כמעט על בסיס יומי של טילים וכטב"מים מצד החות'ים לעבר ישראל. מרבית האמל"ח מיורט עוד מחוץ לשטח ישראל אך ההרס של בית הספר ברמתן גן הלילה כתוצאה מטיל ששוגר מתימן הוא תזכורת לפוטנציאל הנזק שהחות'ים יכולים לגרום.
נכון להיום החות'ים נותרו הזרוע הפעילה החזקה ביותר של הציר השיעי באזור אחרי המכות הקשות שספג חיזבאללה, קריסת משטר אסד והחלטת הפלגים בעיראק לחדול מהתקפות נגד ישראל כדי לא לסכן את עיראק במתקפה ישראלית. התקיפות הישראליות נועדו להכות כלכלית בחות'ים דבר שבא לידי ביטוי בתקיפת נמלי הים ותחנות כוח. ספק רב אם הפגיעות הללו ישפיעו על החלטת החות'ים לחדול מהתקיפות נגד ישראל ונגד כלי שיט בים הערבי ובים האדום.
אחרי תשע שנות מלחמה, תימן היא מדינה "מפורקת" כלכלית במצב של קטסטרופה הומניטרית והשבתה של עוד נמל או עוד תחנת כוח לא תעשה את ההבדל עבור האוכלוסייה התימנית וגם לא עבור החות'ים. פגיעה בנמלים יכולה לשבש לזמן מה את הברחות הנשק מאיראן אם כי לחות'ים נתיבים נוספים לכך.
על המצב הקטסטרופלי השורר כיום בתימן ניתן ללמוד מהערכות האו"ם, שפורסמו ולפיהן כ-19.5 מיליון בני אדם בתימן יזדקקו לסיוע בשנה הבאה, עלייה של 7% בהשוואה לשנת 2024. כ-49% מהתימנים, קרי כ-17 מיליון בני אדם יתמודדו בשנה הבאה עם חוסר ביטחון תזונתי חמור, ו-3.5 מיליון מהם יחוו תת תזונה חריפה. המצוקה כלכלית הזו מאפיינת את כל תימן אם כי היא חמורה יותר באזורים בהם שולטים החות'ים, כולל הבירה צנעא.

החות'ים חוששים מתסריט סוריה

למרות שהחות'ים טוענים כי הם נחושים להמשיך בהתקפות על ישראל ועל נתיבי השיט כל עוד אין הסדר ברצועת עזה, הלחץ בשורותיהם הולך וגובר. בשבוע האחרון דווח כי עומאן השכנה שעוסקת גם בניסיונות התיווך לטובת החות'ים ומי שמשמשת צינור החמצן של החות'ים הורתה ל-100 בכירים מהם הנמצאים בשטחה לעזוב את המדינה כחלק מהלחץ על הארגון התימני. לפי הדיווחים, ארה"ב היא זו שהורתה לעומאן לגרש את המנהיגים החות'ים כדי להעביר מסר שעליהם לחדול מהמתקפות ולהתכנס להסכם שלום פנים תימני. במקביל ביצעה ארה"ב תקיפות כנגד מטרות חות'יות במהלך השבוע החולף, אך כפי שניתן להתרשם גם המתקפות הללו לא שכנעו את החות'ים שהם צריכים להפסיק את הירי לעבר ישראל.
הגירוש של הבכירים מעומאן מגיע ימים ספורים אחרי נפילת משטר אסד בסוריה – תסריט ממנו חוששים החות'ים. ואכן ישנם מספר קווי דימיון למצב הקיים בתימן של היום לסוריה שבשלהי תקופת אסד. גם בתימן כמו בסוריה ישנה ממשלה אחרת המתנגדת לחות'ים הפועלת מעיר הנמל עדן (בסוריה זה היה מאידליב). ממשלת עדן מוכרת על ידי הקהילה הבינלאומית והיא נתמכת וממומנת על ידי מדינות המפרץ ובראשן סעודיה. בשבועות האחרונים נפוצו ידיעות כי הממשלה בעדן נערכת למבצע צבאי שימגר את שלטון החות'ים בצנעא. אין ספק שמה שקרה בסוריה נותן רוח גבית לממשלה בעדן ומלחיץ את החות'ים שמבינים כי הפלת שלטונם יכול להגיע מכוח צבאי ולא ממהפכה עממית שכן העם התימני שתחת שליטת החות'ים מותש.
החשש ממבצע צבאי שנועד להפיל את שלטונם הוא הסיבה שהחות'ים הודיעו השבוע כי הם מעוניינים "באופן מידי" ליישם את "מפת הדרכים" שהציג האו"ם לסיום המלחמה עוד בשנה שעברה. מפת הדרכים הזו כוללת הפסקת אש כוללת וכן העברת תמריצים כלכליים לתימן בעיקר מערב הסעודית, כולל תשלום משכורות למועסקי הממשלה של החות'ים. בשלב זה החות'ים לא מוכנים ליישם את מפת הדרכים הזו שתכלול גם הפסקת ההתקפות על נתיבי השיט וישראל ונראה כי הן יופסקו רק במקרה של הסכם בעזה.