סגור
יו"ר המטות המשולבים צ'ארלס ק בראון ומפקדת חיל הים ליסה פרנצ'טי
יו"ר המטות המשולבים צ'ארלס ק בראון ומפקדת חיל הים ליסה פרנצ'טי. ההנחה היתה שימיהם בתפקיד ספורים (צילום: DOD/Benjamin Applebaum/Handout via REUTERS)

ממפוטרים ועד מדינות: הציבור בארה"ב לא נכנע לגרזן של טראמפ

הדחה של הרמטכ"ל, אימיילים מאיימים לעובדים ופיטורים המוניים בסוכנויות פדרליות: הנשיא ואלון מאסק מרסקים את משרדי הממשל. ברקע, מפוטרים וממשלים מקומיים מתאגדים כדי לערער על המהלכים וגם על עצם חוקיות מינויו של מאסק 

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ממשיך במלוא הקיטור במהלכי הטיהור במשרדי הממשל הפדרלי ובדרג הצבאי והביטחוני. במהלך סוף השבוע הוא הדיח את יו"ר המטות המשולבים, הגנרל צ'ארלס ק. בראון, את מפקדת הצי האדמירל ליסה פרנצ'טי ואת היועצים המשפטיים של כל זרועות ההגנה.
תפקידו של בראון, הנחשב בהווייתו למינוי לא פוליטי, איננו חלק משרשרת הפיקוד הצבאית ומטרתו לשמש מתווך בין הממשל הצבאי לאזרחי. בדומה לפרנצ'טי, ההנחה היתה כי גם ימיו בתפקיד קצובים, זאת משום שטראמפ, וגם שר ההגנה שלו פיט הגסת', ציינו כי מדובר במינויים שנעשו על פי מדיניות הגיוון וההכלה, ולא בהכרח על סמך כישורים מקצועיים. עם זאת, בראון מונה לפקד על חיל האוויר על ידי טראמפ עצמו ב־2020, בעוד פרנצ'טי, האשה הראשונה שהובילה את חיל הים, שירתה לפני כן כסגנית מפקד חיל הים ופיקדה על צי התקפי של נושאות מטוסים.
במקביל, ממשל טראמפ פועל להשלים פיטורים המוניים בכל רמות השירות הציבורי. מי שאחראי על משימה זו הוא אלון מאסק, העומד בראש המשרד ליעילות ממשלתית (המכונה DOGE). משרד זה הוקם על ידי טראמפ במיוחד עבור מאסק במטרה לנהל תוכנית בזק ורחבת היקף של פיטורים וקיצוצים ברחבי הממשל הפדרלי. במסגרת פעילותו שלח מאסק אתמול הודעת אימייל שבה דרש מעובדים לסכם את הישגיהם לשבוע האחרון. ב
פוסט ב־X הזהיר מאסק כי מי שלא ישתפו פעולה, יאבדו את משרתם — איום שלא צוין באימייל עצמו. ההודעה נשלחה לעובדים ב־FBI, מחלקת המדינה, הסוכנות להגנת הסביבה, המשרד לניהול כוח אדם, מינהל המזון והתרופות (FDA), המחלקה לענייני חיילים משוחררים, המרכז לשירותי מדיקר ומדיקאייד, והלשכה להגנה פיננסית על הצרכן. מרבית עובדי הלשכה להגנה פיננסית, שהוקמה בעקבות משבר 2008, הוצאו לחופשה לקראת סגירת הסוכנות.
בתגובה לאיומי הפיטורים, איגוד העובדים הפדרלי הגדול ביותר הודיע כי יערער על מהלכי פיטורים "בלתי חוקיים", ונשיא האיגוד אוורט קלי אף האשים את מאסק וטראמפ בזלזול בעובדים הפדרליים. "זה אכזרי ולא מכבד", אמר, "כלפי מאות אלפי החיילים המשוחררים, שלובשים כעת את מדיהם השניים בשירות המדינה, שייאלצו להצדיק את מטלותיהם בעבודה למיליארדר מנותק ומיוחס שמעולם לא ביצע ולו שעה אחת של שירות ציבורי הגון". משום ש־280 אלף עובדים פדרליים נמצאים כיום בתקופת ניסיון, לא עומדות עבורם הגנות של קביעות.
במקביל התעורר מאבק משפטי שכולל טענות חמורות על התנהלותו של מאסק. כתריסר עתירות משפטיות תלויות ועומדות כיום מצד בכירים שפוטרו, או זוטרים יותר שביקשו להפעיל את הזכויות המוקנות להם מתוקף הוותק או חברותם באיגודים. עתירה נוספת הגישה קבוצה של 14 מדינות בטענה כי טראמפ מינה את מאסק בניגוד לחוק והעניק לו "סמכות חוקית בלתי מבוקרת" ללא אישור הקונגרס.
לפי הערכות, ממשל טראמפ פיטר בשבועות האחרונים כ־10,000 עובדים בסוכנויות הפדרליות השונות, בעוד כ־75 אלף עובדים נוספים הסכימו לפרוש מרצון, זאת מתוך כ־2 מיליון עובדים בממשל על כל זרועותיו. בין השאר, התבצעו פיטורים המוניים בסוכנות סיוע החירום FEMA, בכ־7% מכוח העבודה של מס הכנסה, כ־84% מהמשרד לתכנון ופיתוח קהילתי, כ־5,200 עובדים מהמרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), כ־2,000 עובדים ממשרד האנרגיה, כ־3,400 עובדים בשירות היערות, ומאות עובדי מינהל התעופה הפדרלי.
מהלכי הטיהור נעשים על רקע טענתו של טראמפ, כי הממשל הפדרלי מנופח ובזבזני. לממשל חובות בגובה כ־36 טריליון דולר, כאשר הגירעון התקציבי הסתכם בשנה שעברה ב־1.8 טריליון דולר. אף שקיימת הסכמה חוצת מפלגות על הצורך ברפורמה בתקציב ובניהולו, רבים מקרב הדמוקרטים מזהירים כי מהלכיו של טראמפ פוגעים בסמכויות המחוקקים לגבי ההוצאות הפדרליות. קיצוצים אחרים מעלים חשש לפגיעה בשירותים חיוניים, לרבות בתוכניות של העסקת לוחמי אש באופן עונתי או בביטוחי הבריאות הממשלתיים. חלק ממבקרי השיטה מצביעים על כך שלמאסק אין כל תפקיד או מינוי רשמי, וכי הוא נמצא בעמדת כוח רק בשל הונו והתרומות האדירות שהזרים לקמפיין טראמפ.