מתקרבת לבל אייר: האש בקליפורניה מתפשטת, לפחות 16 נהרגו
מתקרבת לבל אייר: האש בקליפורניה מתפשטת, לפחות 16 נהרגו
תנאי מזג האוויר של רוחות יבשות חזקות צפויים להחמיר את המצב. שכונות היוקרה ברנטווד ובל אייר נמצאות גם הן בסכנה. חברות התשתית ניתקו מראש את החשמל לתושבים; רשויות הכיבוי חוקרות אם ציוד של חברת חשמל אדיסון היה מעורב בהצתת השריפות
השריפה ההרסנית באזור פליסיידס התקדמה לכיוון צפון מזרח, והובילה לפינויי חירום נוספים בשכונות היוקרה של דרום קליפורניה, ברנטווד ובל אייר. תנאי מזג האוויר המסוכנים נמשכים, והרוחות היבשות נוספות מגבירות את סכנת ההתפשטות.
בשבת בבוקר אמרה חברת המועצה של מחוז לוס אנג'לס לינדסי הורבת', כי הלהבות המתפשטות גרמו ל"לילה נוסף של אימה ושברון לב בלתי נתפסים". אזור הפינוי שהורחב כולל כמה מהמוסדות התרבותיים החשובים ביותר בלוס אנג'לס, בהם מרכז גטי, מבנה ארכיטקטוני ייחודי עם אוסף אמנות ברמה עולמית. המרכז ההיסטורי, בעל עיצוב עמיד בפני אש, עשוי לעמוד למבחן.
קתרין פלמינג, נשיאת קרן ג'יי פול גטי, אמרה כי גלריות האמנות "בטוחות ומוגנות" ונמצאות תחת מעקב קפדני. הקמפוס של אוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס (UCLA) נמצא במצב "כוננות גבוהה" והונחה להיערך לפינוי, כך לפי מחלקת הייעור והגנה מפני שריפות בקליפורניה. אזורים חדשים בבל אייר, מזרחית לכביש 405, הוצבו תחת אזהרת פינוי, כך כתבה חברת המועצה קייטי ירוסלבסקי במייל לתושבים. הוראות הפינוי לסוף השבוע כוללות גם את אזור אנסינו.
"אנחנו פצועים, אנחנו מתאבלים, אנחנו כועסים", אמרה ראש עיריית לוס אנג'לס, קארן באס, לעיתונאים בשבת. לאחר הפוגה קצרה ברוחות, שנתנה לכבאים הזדמנות להתקדמות מסוימת, רוחות יבשות עתידות ללבות את הלהבות ולהימשך ככל הנראה עד מחצית השבוע הבא, תוך כדי סיכון של מיליוני אנשים, כך על פי מרכז חיזוי הסערות בארה"ב.
האסון גבה את חייהם של 16 בני אדם עד ליל שבת. 11 מתו בעיר אלטדינה מהשריפה באיטון, בעוד 5 נהרגו בשריפת פליסיידס. שלוש מתוך 11 הגופות משריפת איטון עדיין נמצאות בתהליך זיהוי על ידי חוקר מקרי המוות. 13 אנשים נוספים נעדרים, על פי הרשויות. עוד 19 בני אדם נעצרו בשריפת איטון ושלושה נוספים בשריפת פליסיידס בגין הפרת עוצר, פריצה וביזה. יותר מ-16,000 אנשים הגישו בקשות לסיוע מהסוכנות הפדרלית לניהול חירום (FEMA), כך אמר בוב פנטון, מנהל אזורי.
לפי גורמי מזג האוויר, אין גשם באופק והתנאים היבשים "ימשיכו להעלות את סכנת האש במחוז לוס אנג'לס," אמר בשבת ראש מחלקת הכבאות של המחוז, אנתוני מרונה. כמעט שבוע של טרור פשט על לוס אנג'לס והקהילות הסובבות אותה. אלפי בתים ומבנים אחרים נהרסו, ויותר מ-180,000 בני אדם נאלצו לעזוב את בתיהם בשל הלהבות המתפשטות. השריפות בפליסיידס ובאיטון היו כה עזות שהן כבר הפכו לשלישית ולרביעית הכי הרסניות בתולדות המדינה, ועדיין אינן בשליטה, כך לפי Cal Fire.
מדינות כמו אורגון, וושינגטון, נבדה, אריזונה, טקסס ומונטנה תרמו משאבים כדי להיאבק בשריפות בקליפורניה, כך אמר מנהל Cal Fire, ג'ו טיילר, בשבת. מושל קליפורניה, גאווין ניוסום, הודיע בשבת כי הכפיל את מספר אנשי המשמר הלאומי הפועלים בכיבוי השריפות ל-1,680. בסך הכול, המדינה פרסה יותר מ-14,000 אנשי צוות לתמיכה במאמצי הכיבוי.
"המדינה פועלת מסביב לשעון," אמרה ננסי וורד, מנהלת משרד שירותי החירום של המושל, בשבת. בשל מזג האוויר החמור הצפוי מיום שני עד יום רביעי, המדינה הקצתה משאבים נוספים למאבק בשריפות, והפעילה את כל הממשל כדי להתמודד עם האסון, הוסיפה.
גורמים בקליפורניה הזמינו את הנשיא לשעבר דונלד טראמפ לסייר באזורי הנזק, אך הוא לא הגיב בפומבי. אנשיו לא הגיבו מיידית לבקשת תגובה. טראמפ, שידוע בביקורתו החריפה כלפי מושל קליפורניה, ניוסום, העלה טענות שנדחו לגבי מצב המים במדינה ואף קרא להתפטרותו של ניוסום. בתקופת כהונתו הראשונה, טראמפ היה ידוע בפוליטיזציה של סיוע לאסונות, לפחות ברמת התגובות. עם זאת, בשנת 2018 הוא הכריז על אסון גדול בעקבות שריפת וולזי, שהרסה את מאליבו, והאיץ את מתן הסיוע הפדרלי לאזור.
השריפות הפעילו לחץ גם על חברות התשתית שניתקו מראש את החשמל לתושבים. עורכי דין המייצגים חברות ביטוח דרשו מחברת החשמל אדיסון אינטרנשיונל של דרום קליפורניה לשמר ראיות בקשר לשריפת איטון. אדיסון גם מסרה שרשויות הכיבוי חוקרות אם ציוד החברה היה מעורב בהצתת שריפת הרסט הקטנה יותר ליד סן פרננדו. "כרגע אין לנו ראיות שמצביעות על כך ששריפת הרסט נגרמה מהציוד שלנו, אבל יש עוד הרבה לחקור", אמר לעיתונאים בשבת סטיבן פאוול, נשיא ומנכ"ל אדיסון דרום קליפורניה. נכון לשבת בבוקר, כ-50,000 לקוחות של אדיסון נותרו ללא חשמל, אמר.
המשרד האמריקאי לאלכוהול, טבק וכלי נשק (ATF) לוקח את ההובלה בחקירת מקור השריפות, הודיע בשבת מפכ"ל משטרת לוס אנג'לס ג'ים מקדונל. "יש להם משאבים ומומחיות עצומים והם יכולים להביא משאבים מכל רחבי המדינה לחקירה שלהם," אמר מקדונל. לקליפורניה היסטוריה של שריפות הרסניות שנגרמו מציוד חברות חשמל במהלך סופות רוח. חברת התשתית הגדולה ביותר במדינה, PG&E Corp., הגישה בקשת פשיטת רגל ב-2019 לאחר סדרת שריפות קטלניות שיוחסו לקווי החשמל שלה.