סגור
מדינות ה G20 ריו דה ז'נירו
מדינות ה-G20 ריו דה ז'נירו. תומכים בהעלאת מימון עולמי למשבר האקלים אך ללא פיתרון מוסכם (צילום: AFP)

"רוסיה היא זו שהחליטה להסלים": מדינות ה-G-20 מגבות את אוקראינה

מנהיגי המדינות בפסגה בריו דה ז'נירו שהסתיימה יצאו בהצהרה משותפת להפסקת אש בעזה ובלבנון. הם שמו דגש מיוחד גם על ההסלמה במלחמת רוסיה - אוקראינה לאחר החלטת ביידן לאשר לאוקראינה שימוש בטילים ארוכי טווח נגד רוסיה: "כולם צריכים לתמוך בריבונות אוקראינה"

פסגת מנהיגי מדינות ה-G20 בריו דה ז'נירו הסתיימה בהצהרה משותפת להפסקת אש בעזה ובלבנון, ובהסכמה על הצורך למיסוי אפקטיבי יותר על עשירי העל ולנקיטת צעדים למיגור העוני.
עם זאת, הפסגה הייתה רוויה במחלוקות, וההצהרה הרשמית התפרסמה על אף איומיו של נשיא ארגנטינה חוויאר מיליי, שהביע הסתייגויות לחלק מהסעיפים, ביניהם הקריאה להתערבות ממשלתית גדולה יותר להילחם ברעב והרחבת הפיקוח על מדיה חברתית. הפסגה הזו היא האחרונה בהשתתפותו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, שיוחלף בינואר על ידי טראמפ. במקביל, נעדר ממנה נשיא רוסיה ולדימיר פוטין שהוצאו נגדו צווי מעצר בינלאומיים.
ההצהרה התייחסה למלחמות במזה"ת ול"מצב ההומניטארי הקטסטרופלי בעזה וההסלמה בלבנון", ולפיכך קראה לצורך הדחוף להרחיב את הסיוע ההומניטארי. עם זאת, ההצהרה לא התייחסה להתקפות נגד ישראל או ל-101 החטופים שעדיין בשבי החמאס. זאת בניגוד לעמדתו של ביידן, שנוטה להדגיש בכל הזדמנות את אשמת החמאס.

2 צפייה בגלריה
ג'ו ביידן נשיא ארה"ב פסגת ה G20 ריו דה ז'נירו
ג'ו ביידן נשיא ארה"ב פסגת ה G20 ריו דה ז'נירו
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בפסגת ה-G20, ריו דה ז'נירו. האחרונה בתפקיד
(צילום: AFP)

ביידן אמנם הגיע לפסגה כנשיא בסיום כהונתו, אך החלטתו התקדימית לאשר לאוקראינה שימוש בטילים ארוכי טווח תפסה מקום נכבד בדיונים. "ארה"ב תומכת בריבונות של אוקראינה...כל הנוכחים מסביב לשולחן צריכים לתמוך גם בכך", אמר ביידן במהלך הכינוס. כך, נשיא צרפת עמנואל מקרון טען כי ההחלטה לאשר שימוש בטילים ארוכי טווח היא נכונה. "רוסיה היא הצד היחיד שקיבל החלטה להסלים...זה מה שהוביל להחלטה האמריקאית", אמר בשולי הכנס. אך לעומת זאת קנצלר גרמניה אולף שולץ דבק בהחלטתו לא להעביר לאוקראינה טילים ארוכי טווח.
בהצהרה ציינו המנהיגים גם את הסבל האנושי שנגרם באוקראינה וקראו לשלום.
המנהיגים ניסו אמנם לא להתייחס באופן מפורש לחזרתו של טראמפ, אך זה בהחלט היה הפיל שבחדר. כך, מקרון הזהיר ממלחמות סחר עולמיות ומהשתרכות מאחור במלחמה נגד שינויי האקלים, אך זאת מבלי לציין את שמו של טראמפ שאיים במכסים ובקיצוץ בהוצאות סוכנות ההגנה על האקלים.
כמו כן, המנהיגים התחייבו לבצע רפורמה במועצת הביטחון של האו"ם, לפיה היא תוגדל מעבר לנוכחותן של חמש החברות הקבועות - ארה"ב, רוסיה, בריטניה, צרפת וסין. ההצהרה המשותפת התייחסה גם לפסגת האקלים של האו"ם המתקיימת בימים אלה באזרביג'אן, וציינה כי העולם חייב להציב יעד פיננסי חדש לגבי סכום הכסף שמדינות עשירות חייבות יהיו לספק למדינות מתפתחות למלחמה בשינויי אקלים. אך בעוד שבוועידת האקלים קיוו שהמנהיגים יגיעו להחלטה נחרצת בנושא שתעזור לפרוץ את המבוי הסתום אליו נקלעו, ההצהרה רק טענה כי המדינות חייבות לפתור את הנושא, אך לא פירטו מה הפתרון הרצוי.
על אף ניסיונו של נשיא ברזיל לואיז לולה דה סילבה למקד את הדיונים בנושאים הקרובים לליבו כמו המלחמה ברעב ושינויי אקלים, הפסגה שנמשכה יומיים נשלטה בדיונים על המלחמה המתמשכת באוקראינה וחזרתו של דונלד טראמפ לבית הלבן. כך, נשיא סין שי ג'ינפינג שקיים פגישות אישיות רבות עם שאר המנהיגים, הזהיר כי העולם עומד בפני תקופה של "טלטלות" וקרא "לא להסלמה של מלחמות ולא להצתת שריפות".
סילבה כן הצליח להשיג הסכמה על מאמציו להגדיל מסים על העשירים, ובהצהרה רשמית התחייבו המנהיגים "לעבוד בשיתוף פעולה כדי להבטיח שעשירים בעלי שווי הון גבוה ימוסו בצורה יעילה" ולפתח מנגנון שימנע מהם להעלים מס.

2 צפייה בגלריה
נשיא ברזיל סילבה דה לולה פסגת ה G20 ריו דה ז'נירו
נשיא ברזיל סילבה דה לולה פסגת ה G20 ריו דה ז'נירו
נשיא ברזיל סילבה דה לולה בפסגת ה-G20
(צילום: AFP)
פסגת ה-20G מורכבת מ-19 מדינות: ארגנטינה, אוסטרליה, ברזיל, קנדה, סין, צרפת, גרמניה, הודו, אינדונזיה, איטליה, יפן, דרום קוריאה, מקסיקו, סעודיה, דרום אפריקה, רוסיה טורקיה, בריטניה וארה"ב וכן האיחוד האירופי והאיחוד האפריקני. היא נערכת אחת לשנה, כשהמארחת והנשיאה משתנה בכל פעם. הנשיאה הנוכחית היא ברזיל. במקור התעסקו בפסגות בנושאים מאקרו כלכליים כלליים, אך האג'נדה התרחבה כך שהיא כוללת גם נושאים כמו מסחר, פיתוח בר קיימא, בריאות, חקלאות, אנרגיה וסביבה. החברות מייצגות בסביבות 85% מהתמ"ג העולמי, ויותר מ-75% מהסחר העולמי, כך לפי אתר הפסגה בברזיל.