סגור
פולי קפה
פולי קפה (צילום: שאטרסטוק)

מחירי הקפה ממשיכים לעלות והחודש הגיעו לשיא של קרוב ל-50 שנים

קפה הוא אמנם אחד המשקאות הנצרכים ביותר בעולם, אך הפולים המייצרים אותו גדלים רק תחת תנאים ספציפיים ביותר - ובצורות והצפות באזורי הגידול המרכזיים הופכות אותם יקרים יותר ויותר. התייקרויות הקפה ימשיכו גם לתוך 2025 ויצרניות הקפה הגדולות כבר הודיעו על עליות המחיר

מחירי הקפה ממשיכים לעלות וטיפסו החודש לשיא של קרוב ל-50 שנים. הסיבות העיקריות לכך הן בצורות חוזרות והצפות באזורי הגידול המרכזיים, שפגעו בהיצע העולמי.
המגמה הזו צפויה להימשך גם בשנה החדשה, שכן יצרניות הקפה הגדולות כבר הודיעו על עליות מחירים מתוכננות, זאת על אף האטה באינפלציה הכללית. כך, נסטלה, יצרנית הקפה הגדולה בעולם, הכריזה בחודש שעבר כי בכוונתה להעלות ב-2025 את מחירי הקפה ולהקטין את גודל האריזות. גם חברת המזון ג'יי.אם סמאקר הכריזה כבר באוקטובר על עליית מחירי מותגי הקפה שלה. "לאורך זמן נחווה מחירים גבוהים אף יותר", אמר לניו יורק טיימס תליאון טרמיין, מנכ"ל ומייסד חברת הקפה Pachamama Coffee בקליפורניה.
קפה הוא אמנם אחד המשקאות הנצרכים ביותר בעולם, אך הפולים המייצרים אותו גדלים רק תחת תנאים ספציפיים ביותר, הכוללים לחות, אקלים טרופי וקרקע עשירה ללא מחלות. מכיוון שמדובר במספר מצומצם ביותר של מקומות גידול, מחירי הקפה רגישים במיוחד להשפעות מזגי האוויר, ולאירועי קיצון שתכיפותם הולכת וגדלה.
לפי משרד החקלאות האמריקאי, בסביבות 57% מייצור הקפה העולמי בשנה שעברה הגיע מפולי ערביקה שברזיל היא היצואנית הגדולה ביותר שלהם. אולם, הקיץ סבלה המדינה מבצורת חמורה שחירבה חלק ניכר מהיבול. הבצורת ככל הנראה תפגע גם ביבול של השנה הבאה. להערכתו של קוון רהייני מאוניברסיטת רטגרטס, ידרשו עוד שנתיים לפחות לפני שיבול הקפה של ברזיל יתאושש. במקביל, וייטנאם – ממגדלות פולי רובוסטה הגדולות בעולם – סבלה מבצורת חמורה ולאחריה גשמים כבדים שפגעו ביבול. פולי רובוסטה נפוצים בעיקר בתערובות של קפה נמס.
בהתאם, המחיר הסיטונאי של פולי הקפה זינק ביותר מ-30% מאז תחילת נובמבר. מחיר החוזים העתידיים של פולי ערביקה, כלומר המחיר שמשלמים הקונים לאספקת הפולים מהמדינות המגדולות לנמלים בארה"ב ובאירופה, עלה החודש ליותר מ-3.30 דולר לפאונד, המחיר הגבוה ביותר מזה 47 שנים.
אולם, בעוד הייצור העולמי נחלש, הביקוש רק הולך וגדל, זאת בין השאר בשל עלייה בצריכת הקפה במדינה המאוכלסת ביותר בעולם. דו"ח שפרסם משרד החקלאות האמריקאי ביוני מצא כי צריכת הקפה בסין עלתה ביותר מ-60% בחמש השנים האחרונות.
גורמים נוספים שאחראיים למצב הנוכחי כוללים את המשבר בשרשראות האספקה לאחר הקורונה בשילוב עם חוסר יציבות פוליטי בדרום אמריקאה שהאטו את הייצוא והובילו לעליית המחירים. "בחלק מהמובנים, המצב הנוכחי הוא סימן לבאות", אמר רהייני. "האזורים שמתאימים לגידול קפה ילכו ויתכווצו".