סגור
רה"מ בנימין נתניהו ונשיא ארה"ב ג'ו ביידן. "דנו בהתקדמות במשא ומתן"
רה"מ בנימין נתניהו ונשיא ארה"ב ג'ו ביידן. "דנו בהתקדמות במשא ומתן" (צילום: דוברות רה"מ, AP Photo/Susan Walsh)

ביידן לנתניהו: דחיפות מיידית להפסקת אש ושחרור חטופים

8 ימים לפני סיום כהונתו, נשיא ארה"ב שוחח עם רה"מ בניסיון להביא להסכם לפני השבעת דונלד טראמפ. הסגן המיועד של הנשיא הנכנס העריך בריאיון בארה"ב: "עסקה - לקראת סוף כהונת ממשל ביידן". המשלחת הישראלית תישאר בדוחא, המתווכות מביעות אופטימיות

ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא ארה"ב ג'ו ביידן שוחחו הערב (ראשון) על המגעים לעסקת חטופים. השיחה, שמונה ימים לפני שביידן מסיים את כהונתו, באה בשעה שראש המוסד, ראש השב"כ ואלוף במיל' ניצן אלון יצאו לבירת קטאר דוחא לדיונים על העסקה.
לפי הודעת הבית הלבן, ביידן ונתניהו שוחחו על עסקה שמבוססת על המתווה מ-27 במאי, שאומץ על ידי מועצת הביטחון של האו"ם. "הנשיא שוחח על הנסיבות האזוריות שהשתנו באופן מהותי בעקבות הסכם הפסקת האש שנחתם בלבנון, נפילת משטר אסד בסוריה והיחלשות כוחה של איראן במזרח התיכון", נמסר.
עוד ציינו בבית הלבן כי "ביידן הדגיש את הצורך המיידי בהפסקת אש בעזה ובשחרור החטופים, לצד הגברת הסיוע ההומניטרי שתאפשר הפסקת הלחימה, במסגרת עסקה. ראש הממשלה הודה לנשיא על תמיכתו ארוכת השנים בישראל ועל התמיכה יוצאת הדופן של וושינגטון בביטחון ובהגנת ישראל".
בלשכתו של נתניהו מסרו: "ראש הממשלה דן עם הנשיא האמריקני על ההתקדמות במשא ומתן לשחרור חטופינו, ועדכן אותו על המנדט שנתן למשלחת המשא ומתן לדוחא, כדי לקדם את שחרור חטופינו. ראש הממשלה ביקש להודות לנשיא האמריקני ביידן ולנשיא הנכנס דונלד טראמפ על שיתוף הפעולה למען המשימה הקדושה".
סגן נשיא ארה"ב הנבחר, ג'יי די ואנס, אמר לרשת "פוקס ניוז" האמריקנית כי הוא מאמין שעסקה לשחרור החטופים עשויה להיחתם לפני שובו של טראמפ לבית הלבן. "אנחנו מקווים שהולכת להיות עסקה שתיחתם לקראת סוף כהונת ממשל ביידן, אולי ביום-יומיים האחרונים", ציין.
1 צפייה בגלריה
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ
טראמפ. "התערבותו הקלה על ההתקדמות במו"מ"
(צילום: שאטרסטוק)
לדברי ואנס, הרטוריקה של טראמפ - כולל איומיו כלפי חמאס - עשתה אותו "אופטימי יותר" לגבי הסיכוי שתיחתם עסקה לפני שהשניים ייכנסו לבית הלבן.
בינתיים, גורמים בכירים בישראל עדכנו כי נרשמה התקדמות בשיחות בדוחא, אם כי עדיין נותרו פערים לסגור. לצד זאת, השיחות מתנהלות באווירה חיובית והמתווכות אופטימיות שניתן להגיע לסיכומים בימים הקרובים, ובשל כך תישאר המשלחת הישראלית בדוחא. בבירה הקטארית נמצאים גם יועציהם של ביידן וטראמפ, שמעלים הצעות לגישור בין הצדדים.
מוקדם יותר זימן נתניהו לשיחה את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר ושר האוצר בצלאל סמוטריץ', במטרה להכין את הקרקע לקראת עסקות חטופים - ולנסות לגייס בכל זאת את תמיכתם. השניים, נזכיר, הביעו בתקופה האחרונה את התנגדותם לעסקה שתחזיר את החטופים מרצועת עזה, ובן גביר אף הצביע נגד העסקה הקודמת בנובמבר 2023.
היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב, ג'ייק סאליבן, אמר הערב כי "אנחנו קרובים מאוד לעסקת חטופים", אך סייג ואמר כי "אנחנו בכל זאת רחוקים - כי אנחנו לא שם". לדברי סאליבן, "אפשר לעשות את זה לפני 20 בינואר - אבל אני לא יכול להיות בטוח".
על פי ה"ניו יורק טיימס", בין ישראל לחמאס עדיין נוכחות אי-הסכמות על סוגיות היסוד בהסכם - ובהן הפסקת אש קבועה. ישראל, לפי גורם פלסטיני שמעורה בפרטים, מעוניינת במתווה שמשאיר מקום לעמימות בנושא. האמריקנים, לפי גורם שצוטט בעיתון האמריקני, אמורים לתת ערבויות לכך שיביאו לסיום המלחמה.
חמאס, מלבד זאת, דורש גם מפות מפורטות שיראו לאן תיסוג ישראל - אך הן לא הועברו אל ארגון הטרור, לפי גורמים שצוטטו ב"טיימס". אי-הסכמות, לדבריהם, יש גם על מועד הנסיגה של צה"ל מציר פילדלפי. ישראל, מצידה, דרשה רשימה שתציין מי מהחטופים נמצא בחיים - ולדברי גורמים ישראלים, ללא רשימה כזו, לא תוכל להיות הסכמה על מספר האסירים הפלסטינים שישראל תשחרר.

המשא ומתן ו"שלבי ההסכם" לפי התקשורת הערבית

ערוץ "אל-חדת'" הסעודי דיווח מפי מקורות כי "סבב המשא ומתן של היום הסתיים, והוא יחודש מחר. היום שאחרי הפסקת האש הוא אחת מהנקודות שעדיין אין לגביהן פתרון במשא ומתן. ישראל מציעה לגרש אסירים עם מאסרי עולם לקטאר ולטורקיה. התעקשותה של ישראל להרחיק את האסירים היא אחת הנקודות הבולטות במשא ומתן בדוחא".
במקביל, לערוץ הסעודי "א-שרק" אמרו מקורות הבקיאים במשא ומתן כי חלה התקדמות משמעותית, וכי כעת פתוחה הדרך להגיע להסכם, אלא אם "תתרחש התפתחות בלתי צפויה מהצד הישראלי ברגעים האחרונים". לפי המקורות, ישנם כמה מרכיבים עיקריים להסכם.
בשלב הראשון, לדבריהם, ישוחררו 34 חטופים בתמורה לחודש וחצי של הפסקת אש ברצועה ושחרור כאלף אסירים פלסטינים. המקורות הוסיפו כי מתוך אסירים אלו ישנם 48 מחבלים ששוחררו בעסקת שליט ונעצרו מחדש; כ-90 נשים; 150 עד 200 מחבלים שנידונו למאסר עולם; כ-350 אסירים מתחת לגיל 19, וכ-560 אסירים חולים וקשישים. עוד נטען כי ישראל מתעקשת עד כה לגרש לחו"ל אסירים שנשפטו למאסר עולם, אך הדיונים עליהם עדיין נמשכים.
סוגיות נוספות שנידונות במסגרת השלב הראשון הן רשימת שמות החטופים החיים שתקבל ישראל; מיקום מחדש של צה"ל מחוץ לאזורים מיושבים בעזה; חזרה לצפון הרצועה של עקורים פלסטינים, לאחר בדיקת רכביהם על ידי גורם שלישי; פתיחת מעבר רפיח לכניסת סיוע הומניטרי, ויציאת חולים הומניטריים לטיפול.
השלב השני בעסקה יתחיל שבוע לאחר יישום השלב הראשון, ובמסגרתו ישוחררו החטופים הנותרים, בתמורה למספר מוסכם של אסירים פלסטינים והפסקת אש שנייה שתימשך חודש וחצי. המשא ומתן בשלב זה יכלול דיון בהסדרים לקראת הפסקת המלחמה ולנסיגה ישראלית מהרצועה. לטענת המקורות, השלב השלישי יידון בין הצדדים אם תושג הסכמה על השלב השני, והוא יכלול את שיקום הרצועה וניהולה.
לפי הדיווח טענו המקורות גם כי התערבות טראמפ ומקורביו במשא ומתן "הקלה" על ההתקדמות שהתרחשה. הם הוסיפו כי חמאס גילה גמישות במגעים בכך שהכניס לרשימת החטופים שישוחררו בשלב הראשון גם צעירים בגיל שירות מילואים, בתור "מקרים הומניטריים".