פרשנותג'וזף עאון נבחר לנשיא לבנון: האם הוא יצליח להוציא את הכלכלה מהבוץ?
פרשנות
ג'וזף עאון נבחר לנשיא לבנון: האם הוא יצליח להוציא את הכלכלה מהבוץ?
מפקד הצבא הלבנוני שעמד מול חיזבאללה יוביל את המדינה השקועה במשבר חסר תקדים. עאון נחשב מקובל על ארה"ב וסעודיה, ונבחר למרות התנגדות חיזבאללה. האתגר המיידי: שיקום הכלכלה המתרסקת ויחסי החוץ של לבנון
אחרי למעלה משנתיים ללא נשיא ועוד שני סיבובי הצבעה מורטי עצבים, היום הצליח הפרלמנט הלבנוני לבחור את מפקד הצבא ג'וזף עאון לנשיא החדש.
עאון, הנשיא ה-14 של לבנון, הוא בן 61. הוא נולד למשפחה נוצרית מארונית מאזור הר הלבנון, אם כי מוצאה מעיירה בדרום לבנון.
במשך כל הקריירה הצבאית שלו, שהחלה לפני למעלה מארבעה עשורים, הוא הקפיד שלא לעסוק בפוליטיקה. קו זה הביא אותו לא פעם לעימותים עם הדרג הפוליטי. כך למשל, כשפרצו מהומות אוקטובר 2019 על רקע המצב הכלכלי הקשה במדינה, הוא סירב לשלוח את כוחות הצבא לפזר בכוח את המפגינים ועורר את זעמו של הנשיא דאז מישל עאון.
מאז פרץ המשבר ההוא, היה עסוק עאון בניסיון לשמור על המסגרת הצבאית, שכן רבים מהחיילים והקצינים עזבו את השירות בשל הירידה בשכר כתוצאה מהתרסקות שער החליפין של הלירה הלבנונית עקב הירידה החדה בהיצע המט"ח. עאון נחשב מקובל בארה"ב, וזו סייעה לו בהעברת עשרות מיליוני דולרים מקטאר לכיסוי שכר אנשי הצבא והצרכים הלוגיסטיים (דלק).
אין ספק שהבחירה של עאון התאפשרה בזכות החלשת מעמדו של חיזבאללה עקב המלחמה האחרונה עם ישראל. גם היום בסיבוב הראשון היה נראה שחיזבאללה הצליח לשמר את כוחו לפחות בפרלמנט. 57 חברי פרלמנט לא תמכו בעאון, וזה כולל את 30 חברי הפרלמנט של חיזבאללה ואחותה השיעית אמל, וככל הנראה עוד 17 אנשי "הזרם הפטריוטי" הנוצרי. אבל לאור העובדה שעאון גרף 99 קולות בסיבוב השני, נראה כי במחנה השיעי חל פיצול ואנשי אמל הצביעו בעדו.
ההחלטה של המחוקקים הלבנונים לבחור נשיא הגיעה לאחר לחצים בינלאומיים מסיביים, כולל מהעולם הערבי. משמעותית ביותר הייתה המעורבות הסעודית, שככל הנראה השפיעה על רבים מהמחוקקים. סעודיה, מנהיגת העולם הערבי, הדירה רגליה מלבנון בשנים האחרונות בגלל הדומיננטיות של חיזבאללה, אך בשבועות האחרונים החלה לעשות קולות שהיא חוזרת ואף הבטיחה סיוע כלכלי שלבנון כל כך זקוקה לו.
האתגרים העומדים בפני נשיא לבנון הם אדירים. ראשית, יהיה עליו לוודא בתור המפקד העליון של הכוחות המזוינים של המדינה כי היא עומדת בהסכם הפסקת האש שנחתם עם ישראל ושכוחות הצבא הלבנוני נפרסים ועומדים במשימתם. פנימית, יצטרך עאון להתמודד עם שאלת הנשק של חיזבאללה לאור קולות הקוראים להגביל את אחזקת הנשק רק בידיה של המדינה. אתגר נוסף יהיה ביצירת היחסים עם סוריה החדשה, לאחר נפילת משטר אסד.
אבל דומה שהאתגר הגדול ביותר של עאון יהיה לנסות ולהעמיד את כלכלת לבנון מחדש על רגליה. עוד לפני המלחמה, המשבר הכלכלי בלבנון היה מהחמורים שידעה. התוצר הלבנוני, שבשנת 2018 עמד על כ-55 מיליארד דולר, עמד בסוף 2024 על כ-20 מיליארד דולר בלבד; האינפלציה השנתית נעה מעל 100% והאבטלה סביב 30%. אם זה לא היה מספיק, הגיעה המלחמה בין ישראל לחיזבאללה, ובדגש על התגברות עצימותה מאז פיצוץ הביפרים. בלבנון עדיין אומדים את הנזקים של המלחמה, וההערכות לגבי צורכי השיקום נעות בין 10 ל-20 מיליארד דולר.
ללבנון אין את האמצעים לשקם את כלכלתה והיא תלויה בגורמי חוץ. המפרציות והקהילה הבינלאומית רואות בלבנון שוק פוטנציאלי אטרקטיבי (תיירות, נדל"ן ועוד), אבל הן מתנות זאת ביציבות פנימית ובביצוע רפורמות כלכליות משמעותיות שעד לאחרונה נבלמו על ידי שיקולים עדתיים, שחיתות נרחבת וההגמוניה של חיזבאלללה על המערכת הפוליטית, הכלכלית והצבאית של לבנון. המציאות היום בלבנון שונה, וזה נותן לעאון עמדת זינוק טובה. התקופה הקרובה תוכיח אם החלשת חיזבאללה ובחירת נשיא שאינו מחויב לאף סיעה פוליטית אכן מוציאה את לבנון לדרך חדשה או שהיא תמשיך להתבוסס בתוך עצמה כפי שעשתה "בהצטיינות יתרה" בשנים האחרונות.