פרשנותאין חשמל: נשיא איראן ממליץ "להתלבש חם", והתסיסה הפנימית רק גוברת
פרשנות
אין חשמל: נשיא איראן ממליץ "להתלבש חם", והתסיסה הפנימית רק גוברת
המכות שספג חיזבאללה, נפילת משטר אסד וחזרת טראמפ לבית הלבן מכניסות את איראן למצוקה גדולה; במקביל, ההידרדרות הכלכלית תופסת תאוצה והממשלה מצמצמת את אספקת החשמל באופן שממחיש את הניתוק בינה ובין האזרח הפשוט; עתה המבט מופנה לסדר העדיפויות הקלוקל של המשטר, והדבר ישפיע ישירות על החלטתו באשר לפרויקט הגרעין
איראן נמצאת במצוקה גדולה בימים אלה. המכות שספג חיזבאללה מישראל ונפילת משטר אסד, ביחד עם חזרת דונלד טראמפ לבית הלבן בחודש הבא, מגבירות את הלחץ בצמרת האיראנית. אבל אם זה לא היה מספיק, בזירה הפנימית ובדגש על המצב הכלכלי ישנן התפתחויות המגבירות את התסיסה הפנימית דבר שיכול להביא להתפרצות עממית בכל רגע נתון.
בימים אלה כשהחורף הקשה מכה ברחבי איראן, היא סובלת ממחסור בחשמל והמדינה אינה יכולה לענות על הביקוש. תגובות הנשיא מסעוד פזכשיאן רק הגבירו את הכעס בקרב התושבים והדגישו את הניתוק של הצמרת האיראנית מחייו של האיראני הפשוט. בתחילת החודש המליץ הנשיא לאיראנים לעשות כמוהו "ולהתלבש חם" כשהם בבית במקום לנסות ולהפעיל את החימום. לפני ימים אחדים, ביקש הנשיא האיראני מאנשיו להוריד את החימום ב-2 מעלות צלזיוס כדי להפחית את צריכת החשמל. התגובות ברשתות החברתיות כנגד הנשיא היו קשות וביקורתיות.
מצוקת החשמל הגוברת בשבועות האחרונים באיראן הובילה לשורה של צעדים מצד השלטונות ובהם סגירת בתי ספר, משרדי ממשלה, מרכזי קניות וכן כיבוי התאורה בכבישים הבינעירוניים וברחובות הערים. משק החשמל האיראני נשען ברובו (כ-85%) על גז טבעי אך ירידה בתפוקה הביאה את השלטונות להשתמש יותר ויותר בתחנות הכוח בסולר – חומר מזהם שמעלה את רמות זיהום האוויר בערים לרמות מסוכנות. השלטונות באיראן מאשימים את הסנקציות הבינלאומיות נגד מגזר הגז והנפט כגורם למשבר בתעשיית הגז, אולם גורמים אחרים טוענים כי ניהול כושל וסולם עדיפויות מעוות של משטר האייתולות הוא שהביא את מגזר החשמל האיראני לשוקת שבורה.
סדר עדיפויות מקולקל
עניין סולם העדיפויות הקלוקל של השלטון מתחבר היטב לקריסת משטר אסד ולפגיעה הקשה בציר השיעי שבנתה איראן באזור במהלך השנים האחרונות. חרף העיצומים המוטלים עליה, איראן מצליחה בשנים האחרונות להפיק ממגזר הנפט והגז הכנסות בשווי הנע בין 35 ל-45 מיליארד דולר בשנה. במקום לנצל את ההכנסות הללו לשיפור תשתיות, בין השאר במגזר האנרגיה, העדיף משטר האייתולות להפנות מיליארדי דולרים לפרויקטים כושלים בדמות חיזוק משטר אסד וחיזבאללה. השקעות אלה ירדו לטימיון והציבור האיראני מתחיל לשאול שאלות.
בתדרוך שלו לעיתונאים השבוע, נשאל דובר משרד החוץ האיראני איסמאעיל בקאי על "הכספים האבודים" של איראן שהושקעו בסוריה ומוערכים בכ-50 מיליארד דולר. בשנים האחרונות מעבר לסיוע הצבאי, איראן סיפקה נפט לסוריה והקימה מספר פרויקטי תעשייה (כמו מפעל להרכבת מכוניות) במסגרת הסכמי השת"פ האסטרטגי עם משטר אסד. בקאי טען כי הסכום שמדווח בתקשורת שהושקע כביכול על ידי איראן בסוריה "מוגזם". עם זאת הוא לא היה מוכן לפרט מהו שווי המשאבים שהזרימה איראן לסוריה במהלך 13 השנים האחרונות כדי להשאיר את משטר אסד על כנו. ככל שהמצוקה הפנימית באיראן תגבר, נושא ההשקעה ב"ציר השיעי" ימשיך לצוף בסדר היום הציבורי של איראן.
ההתפתחויות הגיאופוליטיות הביאו גם לצניחה חסרת תקדים בשווי המטבע האיראני. במהלך השבוע הגיע שער הדולר בשוק השחור באיראן לכ-780 אלף ריאל. לצורך השוואה ביום שנבחר טראמפ מחדש לנשיאות, שער הדולר עמד על כ-703 אלף ריאל. הסיבה להיחלשות המהירה של הריאל קשורה לכך שהציבור האיראני חושש מהבאות ומעדיף לשים מבטחו במטבע הירוק. מה שעוד תרם לצניחה בשער הריאל הוא שינוי מסוים במדיניות שער החליפין שהנהיג הבנק המרכזי של איראן (הקצאת דולרים לסוחרים על בסיס שער חופשי של הדולר ולא שער קבוע). בכל אופן, הבנק המרכזי הזרים השבוע 200 מיליון דולר לשוק והצליח נכון להיום להוריד את השער במעט ל-766 אלף ריאל.
נוכח המצוקה הפנימית הגוברת, קשה להעריך לאן תפנה איראן מכאן. הצמרת האיראנית חצויה בין מחנה "המתונים" שנציגה המובהק הוא הנשיא פזשכיאן שסבור כי יש להגיע להסכם חדש עם המערב בנושא הגרעין ובכך להביא להקלת העיצומים, מתוך תקווה שמהלך כזה ישפר את המצב הכלכלי. מנגד הזרם האולטרה שמרני המקורב למנהיג העליון עלי ח'מינאי סבור שדווקא עתה זה הזמן הנכון להאיץ את העשרת האורניום בדרך לפצצה.