סגור
"למנוע מרחץ דמים". שיירת הנשיא המודח בדרך לחקירה, אחרי שנעצר
"למנוע מרחץ דמים". שיירת הנשיא המודח בדרך לחקירה, אחרי שנעצר (צילום: Reuters)

דרמה בסיאול: השוטרים חדרו למעון הנשיא המודח - ועצרו אותו

יון סוק יאול טלטל את דרום קוריאה כשהכריז על משטר צבאי. הכרזתו לא החזיקה מעמד, הפרלמנט הדיח אותו והוצא נגדו צו מעצר. יון התבצר במעונו, ולאחר שהשוטרים הצליחו להיכנס פנימה, הוא נעצר. יון טען כי למרות שהמעצר אינו חוקי, יתייצב לחקירה כדי "למנוע מרחץ דמים"

הרשויות בדרום קוריאה עצרו הלילה (בין שלישי לרביעי) את הנשיא המודח יון סוק יאול, כשבועיים אחרי הניסיון הראשון הכושל. זאת בתום שעות מתוחות בבירה סיאול, שבהן הצליחו השוטרים לעקוף את המחסומים ולחדור לביתו. יון אמר כי הסכים "להתייצב לתשאול כדי למנוע מרחץ דמים", למרות שהפעולות שננקטו "אינן חוקיות". זמן קצר לאחר מכן נצפתה שיירתו במשרדי החקירה.
חוקרי המשטרה והלשכה למאבק בשחיתות הגיעו במהלך הערב למעון, אך נתקלו גם הפעם ביחידה לאבטחת הנשיא. לפי סוכנות הידיעות "יונהאפ" ראש היחידה קים סונג הון נעצר, אך לפי שעה במשטרה המקומית הכחישו את הדיווח. בהמשך הצליחו החוקרים להיכנס לביתו של הנשיא, אחרי שבין היתר נאלצו לטפס באמצעות סולמות מעל שורת אוטובוסים שהוצבו כמחסום.
מחוץ למעון התאספו תומכיו ומתנגדיו של הנשיא המודח. המשטרה ניסתה לפזר את הקהל שהגיע לתמוך ביון - שכולל כ-30 מחוקקים ממפלגת השלטון הקוריאנית, שניסו לחסום בגופם את כניסת החוקרים לבית.
יותר מאלף שוטרים נשלחו לעצור את יון, והמשטרה ניסתה להיכנס למעונו מכמה כיוונים. לאחר שהצליחו לחדור פנימה הודיעו עורכי דינו של יון כי יתייצב היום לתשאול החוקרים, לא לפני שהרשויות יעזבו את ביתו. עם זאת, המשטרה כאמור החליטה לעצור אותו, כחודש וחצי אחרי הכרזת המשטר הצבאי שכשלה.
1 צפייה בגלריה
נשיא דרום קוריאה יון סוק יאול בכניסה לחקירה
נשיא דרום קוריאה יון סוק יאול בכניסה לחקירה
נשיא דרום קוריאה יון סוק יאול בכניסה לחקירה
(צילום: Reuters)
במפלגות האופוזיציה במדינה בירכו על המעצר. בכינוס המפלגה הדמוקרטית, אמר מנהיגה פארק צ'אן דה כי "מדובר בצעד ראשון בחזרה לסדר חוקתי, דמוקרטיה ושלטון החוק".
במהלך הערב, ניסה הנשיא בפועל של דרום קוריאה צ'וי סאנג-מוק, שמונה למנהיג הזמני של המדינה אחרי הדחתו של יון, להרגיע את הרוחות. הוא אמר בהצהרה כי "הדגשתי שוב ושוב את הצורך במניעת סכסוכים פיזיים בין סוכנויות המדינה. אם יתרחשו אירועים מצערים, אנהג בחומרה כלפי האחראים".
יון מתבצר במעון בסיאול מאז 3 בדצמבר, אז הכריז על משטר צבאי - והפרלמנט ביטל את החלטתו. ב-3 בינואר הגיעו החוקרים לראשונה למעון עם צו מעצר נגד יון. מאבטחי היחידה לאבטחת הנשיא, וחיילים שתפקידם לשמור עליו, סיכלו את המהלך. עורכי דינו טענו שצו המעצר לא חוקי.
בתחילת דצמבר טען יון כי ההכרזה על משטר צבאי הכרחית כדי להגן על דרום קוריאה ולשמור על ביטחונה, וטען שמפלגות האופוזיציה חותרות תחת המדינה ומנסות לפגוע בדמוקרטיה שלה. כשהצבא שעט לבניין הפרלמנט, המחוקקים דנו בביטול המשטר הצבאי והצביעו פה אחד בעד ביטולו. אז הודיע יון כי הוא חוזר בו ומבטל את המשטר הצבאי.
כשבועיים לאחר מכן הצביעו המחוקקים בעד הדחתו של יון - אך הוא סירב לעזוב את התפקיד. אחרי הוצאת צו המעצר נגדו הבטיח יון "להמשיך להילחם בכוחות הפועלים נגד המדינה".