לא מבזבז רגע: משרד גביית המכסים של טראמפ יתחיל לפעול ביום ההשבעה
לא מבזבז רגע: משרד גביית המכסים של טראמפ יתחיל לפעול ביום ההשבעה
בפוסט שפרסם בפלטפורמת המדיה החברתית שלו Truth Social לעג הנשיא הנכנס להסכמי הסחר הקיימים שהם, לטענתו, "חלשים ומעוררי חמלה" והודיע על השקת "שירות הכנסות חיצוני" שדרכו ייגבו כל המכסים והמסים המגיעים לארה"ב ממקורות זרים
נשיא ארצות הברית הנכנס דונלד טראמפ הודיע אתמול כי בכוונתו להקים "שירות הכנסות חיצוני", כהגדרתו, למטרת גביית הכנסות ממכסים, סימן נוסף לנחישותו להשית מכסים נרחבים על מוצרי יבוא.
בפוסט שפרסם בפלטפורמת המדיה החברתית שלו Truth Social הודיע טראמפ שהגוף החדש יחל בגביית ההכנסות ממכסים כבר ביום שני הקרוב מיד לאחר השבעתו. עם זאת, הפוסט לא הסביר כיצד בדיוק יעבוד הגוף הממשלתי החדש. לדברי שני גורמים המעורים בנושא, שביקשו להישאר בעילום שם, ייתכן כי פשוט יוחלף שמה של מחלקה קיימת במשרד האוצר.
ההצהרה הזו של טראמפ משקפת את הרצון המתמשך שלו להשית מכסים נרחבים על יבוא, זאת על אף פרסומים שלפיהם יועציו דנים ביישום תוכנית מצומצמת יותר מזו שחשף במהלך קמפיין הבחירות. טראמפ טען כי בכוונתו להשית מכסים של 20% על כל היבוא לארצות הברית, כאשר לפי חלק מההערכות, המכסים הללו יספקו הכנסה חדשה בהיקף של מאות מיליארדי דולרים. אולם בו בזמן, כלכלנים הזהירו כי הם עלולים להצית מחדש את האינפלציה ולגרום לעליות מחירים, שיפגעו במיוחד בצרכנים בעלי הכנסה נמוכה.
"במשך זמן רב מדי נסמכנו על מיסוי העם הנהדר שלנו דרך רשות המסים האמריקאית", כתב טראמפ בפוסט. "באמצעות הסכמי סחר רכים וחלשים באופן מעורר רחמים, הכלכלה האמריקאית סיפקה צמיחה ושגשוג לעולם, תוך הטלת מסים על עצמנו. הגיע הזמן לשנות את זה. אני מכריז היום כי אקים משרד לגביית מס חיצוני שיגבה את המכסים, המסים העקיפים וכל ההכנסות המגיעות ממקורות זרים. נתחיל לגבות ממי שמרוויח כסף מאיתנו דרך מסחר, והם יתחילו סוף סוף לשלם את מה שצריך".
עם זאת, ההצהרה לא פירטה כיצד המשרד יעבוד בפועל. כיום לשכת המכס והגנת הגבולות (CBP) היא שאחראית על יישום מדיניות המכסים, הנקבעת על ידי הנשיא והקונגרס. היבואנים מצהירים בעצמם על שווי הסחורה שלהם, ועובדי המכס עוברים ובודקים את הניירת לפני גביית המסים, הקנסות והתשלומים, כך לפי שירות מחקר הקונגרס. הכספים הללו מופקדים בקרן הכללית של ארצות הברית (U.S. General Fund) המנוהלת על ידי משרד האוצר. לפי הערכות הבית הלבן, ב־2023 גבתה המדינה כ־80 מיליארד דולר במכסים ובמסים עקיפים.
סטיבן באנון, יועצו הבכיר לשעבר של טראמפ, אמר השבוע בריאיון לאתר פוליטיקו, כי המשרד החדש למסים חיצוניים צריך לבחון גם מקורות הכנסה זרים נוספים מלבד המכסים. באנון העלה את הרעיון של הקמת גוף מסוג זה כבר בפודקאסט שלו עוד לפני שטראמפ הכריז על כוונותיו. "לא צריך להסתכל רק על מכסים, צריך להסתכל על כל מה שאפשר לגבות ממנו כסף, בין שמדובר בהשקעות ובין שבדברים אחרים הנכנסים למדינה הזו", אמר באנון בריאיון.
הטענה העיקרית בקרב התומכים במדיניות של טראמפ היא כי הקמת מחלקה חדשה במשרד האוצר שתתמקד בהכנסות ממכסים תעזור להבטיח את היעילות של המדיניות. כך, צ'רלס בנואה, עורך דין לענייני מסחר בקואליציה לאמריקה משגשגת, התומך במכסים גבוהים יותר, אמר כי משרד האוצר איננו ממוקד מספיק במקסום ההכנסות ממכסים. עוד טען, כי כלי התקשורת לא מעריכים נכונה את המאמצים של טראמפ והווארד לוטניק — המועמד שלו לתפקיד שר המסחר — להטיל מכסי יבוא חדשים וגבוהים יותר. ב"וושינגטון פוסט" דיווחו בחודש שעבר, כי יועציו של טראמפ בוחנים אפשרות של השתת מכסים על כל המדינות, אך רק על יבוא שיוגדר קריטי.
נטל נוסף על משקי הבית
"למה לא כולם מבינים שאנחנו לגמרי בעניין המכסים להגדלת ההכנסות? הוא חוזר על זה שוב ושוב", אמר בנואה. "אין ספק שטראמפ ולוטניק לגמרי בעניין המכסים להכנסות, אך רוב האנשים עדיין לא אימצו את הפרדיגמה הזו". עוד הוסיף, כי במשרד האוצר "אין אף אחד שבכלל חושב על הכנסות ממכסים, ומישהו צריך לעשות את זה. טראמפ מבין את העניין".
המתנגדים טוענים כי ההכרזה של טראמפ משקפת את רצונו להסתיר את העובדה שהמכסים ייהפכו למעשה למס נוסף המוטל על משקי הבית האמריקאיים. טראמפ נוטה לציין שהמדינות הזרות ישלמו את מחיר המכסים, אך בפועל היבואנים הם שמשלמים, ומרבית הכלכלנים מאמינים כי הם יגלגלו את העלות על הצרכנים על ידי העלאות מחירים.
"כבר יש לנו סוכנות מכס שגובה את המכסים", אמרה קימברלי קלוזינג, לשעבר יועצת כלכלית בכירה במשרד האוצר בממשל ביידן, העובדת כיום ב־UCLA ובמכון פטרסון לכלכלה בינלאומית. "כל הראיות מצביעות על כך שהצרכנים האמריקאים של מוצרי היבוא הם שיישאו בנטל המכסים. ההצהרה האחרונה היא רק ניסיון של טראמפ להסוות עליית מחירים כמשהו שמדינות זרות ישלמו עליו", סיכמה.