כנס שוק ההון
רמי לוי: "אם הפריון במשק לא יגדל - העובדים החלשים יסבלו"
בעל השליטה ברמי לוי שיווק השקמה דיבר בכנס שוק ההון של כלכליסט, בשיתוף פסגות ו-BDO, והסביר כי משום שבמצב הנוכחי הפיריון של העובד הישראלי נמוך, הוא נאלץ להעסיק יותר עובדים - בשכר נמוך יותר. על אמזון: "אני חושב, בלי להשתחצן, שיהיה לנו מה ללמד אותם"
"אם הפיריון במשק לא יגדל – מי שיסבלו הם העובדים החלשים"; כך אמר רמי לוי, בעל השליטה ברמי לוי שיווק השקמה, בכנס שוק ההון של כלכליסט בשיתוף פסגות ו-BDO שהתקיים היום (ד').
לדברי לוי, במצב הנוכחי הפיריון של העובד הישראלי נמוך, מה שגורם לכך שהוא נאלץ להעסיק יותר עובדים - בשכר נמוך יותר. לדבריו, ככל שיעלה הפיריון של העובד במשק, הוא יוכל להעסיק פחות עובדים - ולשלם להם שכר גבוה יותר.
- אורי יהודאי: "כמו פסטיבל מספרי הסיפורים של הקנאביס, גם סיפורי שיעור האבטלה הנמוך הם מעשיות"
- "ניתן לטפל בגירעון, אבל יהיו לזה השלכות אינפלציוניות. פשוט אין מאיפה לקצץ"
- ברקת: "המוסדיים העבירו את נושא ההצבעות למיקור חוץ - זה מצב לא בריא"
האם יש סיכוי שה'רמי לוי' הבא יגיע מהעדה האתיופית?
"אני חושב שלכל אחד יש אופציה וסיכוי במדינת ישראל. לא משנה מה הדת, הגזע או הלאום שלו. לכולם יש סיכוי ואני אומר את זה מהניסיון שלי".
למה צריכים לקחת משכנתא כדי לקנות דירה אני מבין. אבל אני פחות מבין למה לקחת משכנתא כדי לקנות ענבים לילדים?
"השאלה היא איפה קונים. אם רוצים לקנות דירה במחיר זול וטוב שיבואו אלי. כשאנחנו מסתכלים על 40 שקל לקילו ענבים, הכוח בידיים של הצרכן. ברגע שמוכרים ב-40 שקל לקילו, הצרכן לא חייב לקנות. כשהייתי ילד קטן, גם שנה לא היו לנו ענבים בבית. ובעזרת השם אני פה - חי וקיים. אז ברגע שנקטין את הביקוש, באופן אוטומטי המחירים ירדו. תראה, בתחילת עונה, מי שרוצה לקנות ענבים, זו בעיה שלו. שלא יקנה. שבוע אחרי המחירים שדיברת עליהם כבר ירדו ל-12.90 שקל לקילו, ואפילו הגיעו במקרה מסוים ל-10 שקל לקילו".
על תחום הפארם אליו נכנס לאחרונה אמר לוי: "אנחנו רוצים לתת שירות בדרך אחרת. אני רוצה שאדם יקבל איכות טובה ומוצר. השקעתי במה שאני חושב שאוכל לשרת את הצרכן. רוצים למשוך את הלקוח, אבל לא בגלל התרופות. התרופה צריכה להגיע הביתה ללקוח. פה חייבים לשנות את הרגולציה, אני עובד על זה מאחורי הקלעים. בודק מה הרגולציה כדי לדעת למי לפנות ולשנות אותה. אין סיבה שחולה יגיע לבית המרקחת לקבל את התרופה. יש בישראל שלושה גורמים קובעים: קופות החולים. ויש גורמים שעושים הרבה כסף. אחרי שאבדוק, אם מישהו ירצה לעשות כתבה, אשמח מאוד".
שופרסל עוקף אותך בתחום האונליין.
"זה טוב שעוקפים אותי, כי אז זה נותן מוטיבציה לתת יותר גז. אבל במציאות לא באמת עוקפים אותי. הנה למשל ב'תוכנית חיסכון' לפני שבועיים יצאנו במקום הראשון באונליין בכמה פרמטרים, גם במחיר. אנחנו מתפתחים באונליין, ולא על חשבון האופליין. אנחנו גדלים באונליין בעשרות אחוזים וגדלים גם באופליין. בסוף אתה נותן את התוצאה בחברה שלך".
ההשקעה שלך ברשת קופיקס עדיין מפסידה.
"קניתי חברה מפסידה. האתגר לא כל כך קשה, היו לי אתגרים יותר קשים בחיים. לקראת הרבעון הראשון בשנת 2020 נראה את קופיקס במקום אחר".
על כניסת אמזון לישראל אמר לוי כי "אני רגוע, לא שאנן. בחברה שלי יש 8,000 עובדים, אני כל ראשון לחודש צריך לדאוג לשכר שלהם. אני מאחל בהצלחה לאמזון. אם יהיה מה ללמוד מהם, נלמד. אני חושב, בלי להשתחצן, שיהיה לנו מה ללמד אותם. היום הבעיה במדינת ישראל היא שאין כח עבודה, וקשה לתת שירות. נכנסים לתחום מחסנים לוגיסטיים רובוטיים; אחרי שנקים אותם נהיה מספר אחת במדינת ישראל. נדע לעשות את זה על הצד הטוב ביותר".
לוי הסביר ש"אני מצליח כי אני עושה את הדברים לאט לאט. אני המנכ"ל של החברה עכשיו, ומקווה להיות הבעלים גם עוד עשרות שנים. בדר"כ מה שקורה אצל מנכ"לים זה: אומרים אתה צריך להחזיר את האג"ח? אז שהמנכ"ל הבא ישבור את הראש. כרגע לא צריכים אג"חים ואני מקווה שנהיה יציבים וחזקים".
בסיום דבריו הבהיר לוי כי "אני לא הולך לפוליטיקה. שרי האוצר והכלכלה צריכים לחשוב מה לעשות כדי שהכלכלה תהיה יציבה, כדי להגדיל את פריון העובד. אם לא נחשוב על זה נלך אחורה. בסופו של דבר, אם הפריון לא ייגדל יחסית למה שקורה באירופה, מי שיסבול זה דווקא העובדים החלשים. 'הרזה נהיה רזה והשמן נהיה שמן' – זה רק בגלל פריון העובד. מי שנהנה זה העובד הרזה" אם יש לי 10 אלף שקל למשרה, בגלל פריון נמוך אני צריך 2 עובדים ב-5,000 שקל. אבל אם יהיה לי פריון יותר גבוה, אוכל לשלם עבור משרה אחת, לצורך הדוגמא, 7,500. זה ישפר את המצב של כולם".