$
חדר מחשבים

לצבוע את תעשיית ה-IT בירוק

אי אפשר לחזור אחורנית לימי יוני הדואר וכוסות הרוח, אבל על חברות ה-IT לדאוג שהטכנולוגיה שהן מייצרות תהיה ידידותית לסביבה. אחרת המחיר יהיה יקר מדי

ערן אלראי 12:3112.06.11

ארגונים ירוקים ופעילי איכות סביבה טוענים שהקידמה מגישה לטבע חשבון יקר. לדבריהם, רק בארה"ב מושלכים מדי שנה לאשפה כ-50 מיליון טון של זבל אלקטרוני, בהם כ-30 מיליון מחשבים. באירופה נזרקים מדי שנה כ-100 מיליון טלפונים ניידים. הסוכנות להגנת הסביבה בארה"ב (Environmental Protection

Agency) מעריכה שרק כ-15%-20% מהאשפה האלקטרונית ממוחזרת.

 

אם לא די בטענות אלו, לפי נתונים של ארגון Green IT, תעשיית ה-ICT אחראית לכ-3% מכלל פליטת הפחמן בעולם. חברת המחקר מקינזי מעריכה כי טביעת הרגל הפחמנית של תעשיית ה-ICT צפויה לשלש את עצמה בין השנים 2002-2020.

 

זאת ועוד, עלות החשמל הינה כיום כ-10% מתקציבי ה-IT של ארגונים, אולם לפי חברת גרטנר עשויה לצמוח בתוך מספר שנים ליותר מ-50%. ארגונים גדולים רבים, בהם גוגל, טוענים שחשבון החשמל השנתי שלהם כבר עולה על עלות השרתים עצמם.

 

לחסוך בחשמל ולמנוע תחלופה גבוהה

 

למרות "כתב אישום" חמור זה, אי אפשר לקחת מתעשיית הידע תרומתה האדירה לאנושות: הזנקת הכלכלה ואיכות החיים בעולם בעשור האחרון, האכלת מיליוני רעבים, קידום אינספור מחקרים וטכנולוגיות מצילי חיים, יצירת "הכפר הגלובלי" כמקדם דמוקרטיה ושמירת זכויות אדם ועוד. די ברור שגם אם נעשו טעויות במירוץ הקידמה, אי אפשר לזרוק לפח את האינטרנט ואת הטלפון הסלולרי, את מסדי הנתונים, את מפעלי התפלת המים וההשקיה וגם לא את פרויקט פענוח הגנום האנושי ולחזור לתקשר באמצעות יוני דואר או להתרפא באמצעות כוסות רוח.

 

יותר ויותר חברות טכנולוגיה וארגונים גדולים בכלל, הבינו את גודל אחריותם לסביבה ולרווחת הקהילה בה הם פועלים והחלו לגבש אסטרטגיות IT ירוק. גישות אלו מתבססות על מספר עקרונות: איסוף ומחזור רכיבי אלקטרוניקה ממוצרים ישנים שהוחלפו, תכנון מוצרים "מאריכי חיים" תוך צמצום השימוש בחומרים מזהמים כגון עופרת ופלסטיק, פיתוח מוצרים בעלי צריכת חשמל נמוכה, וירטואליזציה של שרתים באמצעות שרת פיזי אחד וניהול אנרגיה מיטבי (כיבוי מחשבים וציוד היקפי בסוף יום העבודה או העברתם ל"מצב שינה").

 

עוד דרך למנוע זיהום היא בינוי ירוק של משרדי חברות - ניצול תאורה טבעית, בידוד משופר מרעשים, חום וקור, וכן שימוש בחומרים ידידותיים לסביבה. הארגונים יכולים להועיל לסביבה גם על ידי תרומה לגופים ירוקים, נטיעת עצים, שימוש באנרגיה מתחדשת וצמצום הנסיעות והטיסות בארגון והחלפתן בטכנולוגיות כמו שיחות וידאו.

 

לא צריך להכיר את חוק מור כדי להבין שטכנולוגיה הינה מונח דינמי המשתנה ומשתכלל במהירות הבזק. אסטרטגיות IT ירוק אינן יכולות לבלום פיתוח טכנולוגיות חדשניות, אלא לנתב אותן למקומות הנכונים מבחינה סביבתית. לכן ראוי לגבש אסטרטגיות כאלה תוך כדי דיאלוג מתמיד בין הגופים הרגולטוריים לתעשייה, בכפוף לתקנים טכנולוגיים ולאילוצים עסקיים. בסופו של דבר, רק פינג-פונג מפרה בין התעשייה לרגולציה ולגופים הירוקים יניב את התשואה הגבוהה ביותר עבור הקהילה והסביבה.

 

* הכותב הוא מנכ"ל Software AG ישראל

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x