בדיקת כלכליסט
אייטיונס 11, יפה יותר אך עדיין מתסכלת
אפל השיקה במהלך סוף השבוע את הגרסה החדשה של תוכנת המדיה אייטיונס, שסובלת מזה שנים מביקורת נוקבת מצד המשתמשים. גם הפעם היא מבטיחה "מוצר חדש לחלוטין", אבל התוצאה היא סדרה של שדרוגים קטנים, ולא מהפכה כפי שקיווינו לה
מרבית המשתמשי האייפון, האייפד והאייפוד לדורותיות מנהלים יחסי אהבה-שנאה עם אייטיונס, תוכנת המדיה והסנכרון של אפל: מצד אחד, רבים מתלוננים על חוסר היציבות והבאגים של התוכנה (במיוחד בגרסת הווינדוס שלה). ומנגד, קשה למצוא תוכנה מוצלחת יותר לסנכרון מכשירי אפל. חנות המדיה הכלולה - השולטת על רבע משוק המדיה העולמי, נזכיר - רק הופכת את אייטיונס לתוכנה יותר חשובה, אבל גם יותר מורכבת.
אייטיונס 11 הושקה במהלך סוף השבוע, עם מטרה ברורה - להפוך את התוכנה מכזו שמשתמשים בה בלית ברירה כדי לסנכרן את המכשיר או לקנות תכנים, לכזו שמשתמשים בה באהבה. הגרסה החדשה הוגדרה כ"עיצוב מחדש מיהסוד", עם יכולות חדשות, בראשן חיבור הדוק יותר ל-iCloud. האם זה מה שישנה את דעת המשתמשים ויהפוך את אייטיונס ליישום אהוב? לקחנו את האייטיונס לבדיקה.
הערה: הבדיקה התבצעה על מקבוק אייר. גרסת ווינדוס כבדה ואיטית יותר באופן מורגש.
השינוי הבולט ביותר הינו העיצוב המחודש של ממשק המשתמש - שהוא כעת נקי ופשוט יותר. סרגל הניווט השמאל, שפעם הוצגו בו התת-תפריטים השונים נעלם בברירת מחדל (מי שמתגעגע עדיין יכול להציגו מחדש).
במקום זאת, הניווט בין החלקים השונים מתבצע באמצעות כפתורים הממוקמים בסרגל עליון מעל לרשימת התכנים. אף שהתוצאה היא ממשק נקי יותר, כשבאים לנווט מגלים שפעולות שבעבר נעשו בהקלקה אחת דורשות כעת שתיים או שלוש הקלקות.גם הפרדת חנות אייטיונס משאר החלקים (כפתור ייחודי בצד ימין במקום כחלק מהכפתור המשותף בצד שמאל) תבלבל בהתחלה משתמשים ותיקים.
קליל או לא קליל?
תצוגת התכנים עברה מקצה שיפורים מוצלח. באזור המוזיקה, למשל, ניתן לצפות בתכנים לפי שירים, ולסנן לפי סגנון אומנותי, שם השיר, שם האמן, מספר ההשמעות ועוד. אבל אפשרות התצוגה המוצלחת ביותר היא לפי אלבומים: קולאז' ויזואלי של כל האלבומים בספרייה, שבחירה באחד מהם פותחת את רשימת השירים בו (בפלטת צבעים המותאמת לעטיפת האלבום), ואפשרות לראות שירים נוספים בסגנון דומה בחנות. מכל השדרוגים באייטיונס 11, זה היה החביב ביותר.
שדרוג חיובי נסף מאפשר לכם להקליק על האייקון שמציג את פרטי השיר המתנגן, דבר הפותח חלונית המציגה את השירים הבאים בתור. תוכלו לארגן מחדש את רשימת הפלייליסט בצורה נוחה על ידי גרירת שירים מתוך הספריה לתוך הרשימה וממנה, ולבנות שאפל מצוין.
האינטגרציה הנרחבת יותר עם iCloud מאפשרת לכם כעת להמשיך בנגינה של סרט או פרק מסדרת טלוויזיה במקום שבו הופסק במכשיר אחר של אפל, פונקציה שקיימת מזה למעלה משנתיים בשירותים דומים באנדרואיד או שירותי וידאו כמו נטפליקס. כמו כן, כל מדיה חדשה שתרכשו תורד באופן מידי לכל מכשירי האפל הרשומים לאתו חשבון. כמובן שכל החנות אינה זמינה באופן מלא בישראל, לא מדוב בבשורה למשתמשים המקומיים.
תכונות באות והולכות
חשוב לא פחות מהתכונות שהוסיפה אפל לאייטיונס 11 הן אלו שהיא בחרה להעלים. לאורך השנים, ספחה אייטיונס עוד ועוד יכולות שהפכו אותה לתוכנה מסורבלת וכבדה יותר. מבין התכונות שלא תמצאו באייטיונס החדשה בולטת הרשת החברתית של אפל, פינג (מישהו זוכר אותה בכלל?), שהלכה לעולמה אחרי גסיסה ארוכה ומממושכת. עוד נעלמו ה-iTunes DJ – יוצר רשימות השמעה אוטומטי שהפך למיותר כבר לפני כמה גרסאות, עם הצגת ה-Genius שמספק יכולות דומות – והאפשרות לצפות באלבומים בתצוגת Cover Flow. יכולת גרפית זו הייתה תכונה מרכזית באייטיונס 7, שהושקה ב-2006, ומעתה חיה (על זמן שאול?) רק במכשירי המובייל של החברה.
בשורה התחתונה, אייטיונס 11 מייצגת את אחד השדרוגים המשמעותיים ביותר בהיסטוריה של התוכנה, בעיקר בכל הקשור לממשק המשתמש. עם זאת, בניגוד להבטחות החברה, לא מדובר בשינוי קיצוני מהיסוד. אפל אמנם הוסיפה כמה יכולות מדליקות, אבל זהו אותו בסיס מוכר ולא אהוב במיוחד. מי שלא אהב את אייטיונס עד היום, כנראה שלא ישנה את דעתו בעקבות השדרוג - לכל היותר, יסבול פחות בזמן השימוש.