$
חדשות טכנולוגיה

קונספירציית הספרים של אפל: המשפט נפתח היום

החל משפט התביעה של ממשלת ארצות הברית נגד יצרנית האייפון. הממשל טוען שאפל יצרה קרטל יחד עם חברות ההוצאה לאור במטרה להעלות משמעותית את מחירי הספרים הדיגיטליים

עומר כביר 10:5603.06.13

אפל במגננה: בארצות הברית יפתח היום (ב') המשפט בתביעה שהגישה לפני כשנה הממשלה הפדרלית נגד יצרנית האייפון והאייפד. הממשל טוען כי החברה זממה, בשיתוף עם חברות ההוצאה לאור הגדולות בעולם, להעלות את מחירי הספרים הדיגיטליים שנמכרים ברשת.

 

באפריל 2012 הגיש משרד המשפטים אמריקאי תביעה נגד אפל וחמש מתוך שש הוצאות הספרים הגדולות במדינה. התובע הראשי טען כי ששת החברות היו חלק מקנונייה שהחלה ב-2010, לתאם ביניהן ולהעלות את מחירי הספרים הדיגיטליים. בכתב התביעה נטען כי אפל וחברות ההוצאה לאור פעלו להגבלת התחרות, וגרמו לצרכני הספרים הדיגיטליים "לשלם עשרות מיליוני דולרים יותר".

 

אפל תעמוד לבד למשפט, לאחר שכל חברות ההוצאה לאור כבר הגיעו בחודשים האחרונים להסדרי טיעון, במסגרתם הן התחייבו לבטל את המגבלות על הנחות סיטונאיות על ספרי דיגיטליים, ולהעביר ללקוחות הטבות בסך כולל של 164 מיליון דולר. יש לציין כי הממשל אינו מבקש להטיל על אפל קנס או לדרוש ממנה פיצוי עונשין, אלא רק למנוע ממנה להמשיך ולפעול כקרטל. ואולם, הפסד של אפל בתביעה הפדרלית יכול להוביל להפסד בתביעה ייצוגית אזרחית נפרדת, ושם היא עלולה לשלם פיצויים ניכרים.

 

אפל מציגה את אפליקציית הספרים הדיגיטליים החדשה שלה, iBook אפל מציגה את אפליקציית הספרים הדיגיטליים החדשה שלה, iBook צילום: בלומברג

 

מתחילים ברגל שמאל

 

אף שהמשפט טרם התחיל, התבטאות מוקדמת של השופטת המכהנת על התיק עוררה חשש מצד אפל. “אני מאמינה שהממשלה תוכל להציג ראיות ישירות לכך שאפל השתתפה ביודעין, ואפשרה את קיומה, של קונספירציה להעלאת מחירת הספרים הדיגטליים", אמרה דניס קוט, שופטת בית המשפט המחוזי של דרום מדינת ניו יורק, במהלך שימוע שנערך לפני כשבוע וחצי. לדברים חשיבות גדולה, במיוחד לנוכח העובדה שהמשפט יתנהל ללא מושבעים.

 

במרכז המשפט יעמוד מודל מכירת ספרים הדיגיטליים של אפל, המיושם בחנות הדיגיטלית של החברה, iBookStore. קודם למודל זה, חנויות מקוונות שמכרו ספרים דיגיטליים נהגו לקנות אותם מההוצאות במחיר סיטונאי ולמכור אותם מחדש לצרכנים במחיר שקבעו בעצמן. המודל, שדומה לאופן בו מתנהלת תעשיית ההוצאה לאור של ספרי דפוס, סיפק לחנויות גמישות גדולה בקביעת המחירים ואפשר להן למכור ספרים במחירי הפסד על מנת למשוך קוראים. אמזון ניצלה את המודל בהצלחה רבה כדי לבסס את שליטתה בעולם הספרים הדיגיטליים.

 

ואולם לפי המודל שהגתה אפל, המכונה "מודל הסוכנות", חנות הספרים הדיגיטלית היא רק גורם מתווך בין ההוצאה לצרכן. ההוצאה היא זו שקובעת את מחירו הסופי של הספר, והמוכר מקבל שיעור מסוים מהמכירה, לרוב בגובה 30%. מודל זה העביר את השליטה במחירי הספרים הדיגיטליים לידי הוצאות הספרים, והביא לעלייה מורגשת של עשרות אחוזים במחיריהם. מנגד, הוא איזן את התחרות בין שחקנים חדשים או חלשים, כמו אפל, לאמזון.

 

אפל, מצידה, תמיד טענה כי פעלה כשורה. ימים אחדים לאחר הגשת התביעה טענה החברה כי פעלה לשבור את המונופול בשוק, ושהמהלך הוביל למעשה להורדת המחיר הממוצע של ספר דיגיטלי מ-7.97 דולר ל-7.34 דולר - ולא לעלייה, כפי שדווח. בשבוע שעבר אמר מנכ"ל אפל, טים קוק, כי לחברה אין שום כוונה לחתום על "משהו שאומר שעשינו משהו שלא עשינו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x