דו"ח טכנולוגי
היי, זאת פייסבוק. ואני רוצה את העכבר שלך
הרשת החברתית תנסה לעקוב אחר תנועות סמן העכבר כדי למכור אתכם טוב יותר למפרסמים, אדוארד סנודן מוצא עבודה - אך לא לפני שמשחרר מסמך שמזעזע את גוגל ויאהו ומשקיעים תובעים את טוויטר על ניסיון הונאה לקראת הנפקתה
פייסבוק הכריזה שהיא מתכוונת בקרוב להתחיל לערוך ניסויים במעקב אחרי תנועת סמן העכבר בעמודים שלה, כדי לברר על מה מסתכל המשתמש. ההודעה זו, כמובן, לא מיועדת למשתמשים שלה - מבחינת פייסבוק הם לא לקוחות, הם המוצר. הידיעה מכוונת ללקוחות האמיתיים של פייסבוק, המפרסמים: אלה שתפקידם בחיים הוא לעשות מעשים מגונים בחוויות שלך וברגשות שלך כדי לסחוט ממך כמה זלוטס עבור מוצר שאתה לא בהכרח צריך.
עכשיו פייסבוק רוצה למכור למפרסמים (בנוסף לכמה שהיא כבר מוכרת להם) מידע על האופן שבו אתה משתמש בעכבר. האם אתה מתעכב על פרסומות? שם את הסמן עליהן? כנראה שמדובר בניסיון של פייסבוק למצוא משהו חדש לנפנף בו, בתקווה למשוך מפרסמים שעדיין סבורים שהפרסום בה עובד (הוא לא; לייקים הם ביטוי של עניין פוטנציאלי ובלתי מחייב, לא של פעולה שתוביל לרכישה) ומשקיעים שעדיין לא שמעו שהדור הצעיר נוטש אותה ושמתחילים להיגמר לה המשתמשים החדשים בעולם המערבי.
כמובן שפייסבוק גם תדע עליכם עוד דברים, כמו על אילו תמונות אתם מעדיפים מעדיף להתעכב ומה משעמם אתכם, אבל אל תדאגו - היא לא תעשה במידע שימוש לרעה. היא בסך הכל סוחרת מידע גלובלית תמימה וחביבה. ואפילו הקיסר צוקרברג יודע שאי אפשר לשקר לכל האנשים כל הזמן (המונח "אנשים" הורחב למובן הכי קיצוני שלו, כדי לכלול בו מפרסמים).
הסקנדל שאינו נגמר
מזל טוב לקורא אדוארד סנודן: לפי דיווח מהשעה האחרונה הוא מצא לו עבודה בתור איש תמיכה טכנית באתר תוכן רוסי כלשהו. אנו מקווים שיהיה לו נוח ונחמד שם, שינוח לאחר השנה המטורפת שעברה עליו בתור הסיוט הכי גרוע של ה-NSA.
מסמכים חדשים מהאוצר הבלום שלקח עמו סנודן התפרסמו אמש (ד') בוושינגטון פוסט, והם מגלים שה-NSA תקפה בהצלחה את השרתים הפרטיים של יאהו וגוגל, ובזזה משם כמויות עצומות של מידע.
המידע מגיע מעיתון שנוטה לפרגן באופן טבעי לממסד הוושינגטוני, וזה אומר הרבה: יש חלק ניכר מהממסד של האימפריה האמריקאית שהגיע למסקנה שקית' אלכסנדר והאנשים שלו הגזימו קשות. בגוגל נכנסו להתקף זעם מוצדק לגמרי.
אחרי הכל, שתי החברות יוצאות קירחות מכאן ומכאן: הן מיהרו (יש שיאמרו התלהבו) לשתף פעולה עם הדרישות של ה-NSA ומשלמות מאז חשיפת הריגול מחיר ציבורי שצפוי להפוך בקרוב להפסדים בפועל; ברזיל ומדינות אחרות יתחילו לדרוש מהחברות לבחור בין אכסון מידע על אזרחיהן בשטחן ובין איסור על פעולה במדינה.
ה-NSA הגיבה בעמימות (כדרכה) וגיהקה החוצה סוג של אי-הכחשה. היא הדגישה שוב שהמטרה שלה היא בעיקרה איסוף מידע על אזרחים זרים, וזו כנראה הסיבה לכך שהיא לא הסתפקה בשיתוף הפעולה של גוגל ויאהו: היא רצתה מידע שנמצא מחוץ לסמכות של בתי המשפט הסודיים של FISA.
בין הנפקה להונאה
הנפקתה המתקרבת של טוויטר מוציאה מהמרתפים את כל מה ששלילי בה, מהעדר נשים בחבר המנהלים ועד המנהג המגונה של חבר המנהלים לחלק לעצמו בונוסים כבדים ערב הנפקה כשהחברה עדיין מפסידה המון כסף. הנה מגיע עוד סיפור לאוסף.
משקיעים זועמים תובעים את טוויטר ב-124 מיליון דולר, בטענה שהחברה ביצעה הונאה מבאישה במיוחד: לדבריהם, החברה ארגנה מכירה חשאית של המניות שלה כדי למשוך תשומת לב ולקבל הערכת שווי גבוהה, של כעשרה מיליארד - ומשהשיגה את המטרה הזו, היא ביטלה את המכירה, אבל לא לפני שהשתמשה בהערכת השווי לקראת ההנפקה.
על פי הדיווחים, טוויטר הציעה למכירה מניות בשווי 278 מיליון דולר, משכה את תשומת הלב של המשקיעים ואז נסוגה בה. לטענת התובעים, טוויטר מעולם לא תכננה לבצע בפועל את המכירה. יהיה מעניין לראות איך הם יוכיחו את זה, אם המשפט יגיע לשלב הראיות. ואם טוויטר תעדיף פשרה מחוץ לבית המשפט? על ראש הציפור יבער הכובע.
לפני שבועיים ומשהו טוויטר אמרה שהיא מתכוונת להיות ה"אנטי-פייסבוק" מבחינת ההנפקה שלה. לפחות בתחום התרגילים המכוערים, זה לא כל כך הולך לה.
מייל מאובטח, הפעם ברצינות
Lavabit ו-Silent Circle עלו לכותרות לפני כחודשיים, כאשר הן העדיפו לסגור את עצמן מאשר לציית לצווים של בתי משפט חשאיים ולספק לממשלה האמריקאית את מפתחות ההצפנה שלהן. שתי החברות היו בתחום המייל המאובטח - ואליו הן חוזרות כעת.
שתי החברות הכריזו על ברית חדשה, ה-Dark Mail Alliance. המטרה היא יצירת שירות הצפנה למייל שיפתור את הבעיה העיקרית בתחום: עד שהמייל מגיע מהמוען לנמען, הוא עובר דרך שרתים שעשויים להיות מנוטרים ולחשוף את מה שנשלח.
השירות הוא בעצם קו תקשורת מאובטח שאמור להיות זמין לכל אחד. בעת שיגור מייל השולח יקבל אור ירוק אם המייל בצד השני מאובטח גם הוא, או אדום אם הוא חשוף או מנוטר. ה-Dark Mail Alliance מקווה לגייס את גוגל, יאהו ומיקרוסופט כדי להשיג כמה שיותר משתמשים, והיא מתכוונת להשתמש במומנטום לעבר פרטיות שנוצר בעקבות החשיפות של סנודן. אבל יודעים שם שהחברות הגדולות קוראות את המיילים של המשתמשים שלהן כדי לכרות את המידע ולהתאים להם פרסומות; הן לא תוכלנה לעשות את זה כאשר המייל יהיה מוצפן, מה שצפוי להרתיע אותן מלהצטרף.
השם של הברית, Dark Mail, מרמז במפורש על הכיוון המתוכנן: הצטרפות לדארקנט, החלק של הרשת שאיננו מאונדקס ועל כן אי אפשר למצוא אותו. הממשלות ייללו במשך שנים על כך שמעבר לדארקנט פוגע ביכולת שלהן להילחם בפשיעה, אבל בקרב חברי הברית הן לא תמצאנה סימפטיה: הממשלה הביאה את זה על עצמה. עכשיו נראה אם הברית תצליח במשימה הקשה מכולן: ליצור כלי הצפנה שיהיה קל די לשימוש כדי שמשתמשים ירצו להשתמש בו. נעדכן.
קצרצרים
1. היסטוריה, סוג של: לראשונה רשם שוטר דו"ח על שימוש בגוגל גלאס בעת נהיגה. החוק במדינה קליפורניה אוסר, בצדק מוחלט, שיהיה צג כלשהו שיסתיר לנהג את הדרך (אלא אם מדובר במכשיר ניווט). גוגל גלאס הוא ללא ספק סוג של צג. המדור מחכה בכליון עיניים לרגע שבו שוטר יצטרך לרשום דו"ח כזה לנהג ברכב אוטונומי של גוגל, ולנהג שיסביר בנחת שהוא לא נוהג, הוא רק נוסע, כדי לראות את פרכוס המוחין הקולקטיבי של המשטרה. ה"חגיגה" האמיתית תתחיל כנסיעה במכונית כזו תגרור מישהו לבית המשפט, בו יגיד עוכר-דינו "המכונית של גוגל דרסה את מר לוי. מרשי רק ישב בה ולא הפריע".
2. אם תשאלו את המעריצים הפנאטים של אפל, היא החברה הכי חדשנית בעולם: אין מוצר שהיא לא היתה הראשונה לייצר, לפחות מאז שהאדם הקדמון יצר את הגלגל כדי לרתום אליו דינוזאור (אני יודע, אני יודע). והנה, כמו בכל פעם, אנחנו מוצאים את אפל מעתיקה מחברה אחרת. במקרה שלפנינו, מפות אפל אמורות לגנוב את תכונת מפות גוגל, שמאפשרות למשתמש לבחון את אפשרויות התחבורה הציבורית שלו. בהתחשב במוניטין של מפות אפל, ראוי להזהיר את המשתמשים. עוד תמצאו את עצמכם בגיאורגיה במקום בג'ורג'יה.
3. ואם כבר חדשנות ואפל, אז החברה המהפכנית והקסומה הגדילה את ההוצאות שלה על מחקר ופיתוח ב-32% בשנה האחרונה: היא שרפה 1.1 מיליארד דולר על כך. זה נשמע הרבה עד שקולטים שהיא עדיין רחוקה מאוד מחברות שאשכרה מפתחות דברים בעצמן. למשל, מיקרוסופט הוציאה 10.4 מיליארד על מו"פ ב-2012 וגוגל - 10.5 מיליארד. עיקר ההוצאות של אפל הן על עיצוב, אריזה ופרסום. נראה שטים קוק קלט בשנה האחרונה שאי אפשר להסתפק בהעתקה בלבד.
4. זוכרים את LivingSocial? אתר הקופונים החברתי שניזון בעיקר מהאבק של גרופון? לאחרונה החליטו בחברה, בנסיון להרים את מוראל עובדיה (שצולל בקו ישר עם העתיד שלה) לערוך מסיבה מושקעת לליל כל הקדושים. לגיטימי. הם בחרו לה את התמה של שבעת החטאים מן התיאולוגיה הקתולית. לגיטימי. הבעיה התחילה כשהאורחים הגיעו לחדר שהוקדש לחטא של תאוות בצע. הוא היה עמוס בכסף וזהב. עדיין לגיטימי. ובסביבונים. שזה כבר יוצא מלגיטימי בחריקת בלמים ומבצע פניית פרסה הישר לסמטת "חשד באנטישמיות בלתי מודעת" פינת "אכטונג, אכטונג, אכטונג, סטריאוטיפ גזעני". החברה מיהרה להתנצל ולומר שהתקרית לא מייצגת את הערכים שלה. כפי שמציין בעליצות וואליוואג, אם בליבינגסושיאל היו אנשים נבונים, אז מלכתחילה היא לא היתה ליבינגסושיאל.
5. דואג לילד שלך? חייב לדעת היכן הוא נמצא? חברה סינית בשם Qihoo חושפת סוג חדש של אזיק אלקטרוני, שבעורמתה השיווקית הסווה כפריט החם של העונה - שעון חכם. המכשיר אכן חכם ומסוגל להודיע להורים כאשר הצאצא סוטה מן המסלול הרגיל שלו בין הבית ובית הספר. טוב, נו, אם חברות אחרות הצליחו לשכנע אותנו שמה שאנחנו צריכים לשאת בכל עת הוא מכשיר שמציין כל כמה שניות את המיקום שלנו, ולשדר בעצמנו כל כמה זמן איפה אנחנו נמצאים, הכל תחת הכותרת "סמארטפון" - עתיד ורוד מצפה לאזיק של קיהו.